Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Internațional 8 Mai 2012, ora 05:29    Din editia print

RusiaRocada de la Kremlin

Marime Font

 
 
 

Luni, 7 mai, la Kremlin a avut loc ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse. 

Ceremonia s-a desfăşurat cu mult fast şi a costat aproape un milion de dolari, scrie presa rusă.

Vladimir Putin a fost anterior ales în calitate de preşedinte al Federaţiei Ruse de două ori, prima dată în 2000, iar apoi reales imediat în 2004. De această dată, în cel de-al treilea mandat al său, Vladimir Putin se va afla în funcţie pentru următorii şase ani.Festivitatea de inaugurare a avut loc la Palatul Kremlinului, iar la eveniment au participat în jur de 2000 de persoane. Invitaţii la ceremonie au fost în mare parte oficiali ai camerelor parlamentului rus. Vladimir Putin a intrat în Kremlin prin porţile Turnului Spasskaia unde deja îl aşteptau toţi invitaţii. Ulterior, noul preşedinte a depus jurământul şi, cu mâna dreaptă pe Constituţia Federaţiei Ruse, a jurat credinţă poporului rus.

Amintim că duminică, 6 mai, dar şi în ziua învestirii, în centrul Moscovei s-au adunat zeci de mii de protestatari, care continuau să conteste victoria lui Putin în alegeri. Protestele s-au soldat cu acţiuni violente şi arestări.

Potrivit site-ului Russian Today, tradiţiile de inaugurare a preşedintelui Federaţiei Ruse nu prevăd invitarea la astfel de evenimente a liderilor altor state, cu excepţia celor mai apropiaţi. Am încercat să aflăm dacă la inaugurare a participat şi cineva dintre conducătorii R. Moldova. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui RM, Vlad Ţurcan, ne-a relatat că preşedintele Nicolae Timofti n-a primit o invitaţie în acest sens şi că la ceremonia de inaugurare a lui Vladimir Putin va participa ambasadorul nostru. Pe de altă parte, Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene ne-a declarat că R. Moldova nu are la moment ambasador la Moscova, după rechemarea lui Andrei Neguţa din acest post şi că oficialităţile moldoveneşti n-au primit invitaţie la învestirea în funcţie a lui Vladimir Putin.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul