Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:38
Abonamente

Externe 8 Iulie 2011, ora 05:42    Din editia print

200 de ani de la cotropirea Basarabiei de către Imperiul RusRodion Cucereanu cu „...Lacrimile românilor basarabeni”

Marime Font

Foto: infoprut.ro

Recent, la Chişinău s-a format Grupul de iniţiativă „Anul 1812” care şi-a propus ca obiectiv restabilirea publică a adevărului istoric cu privire la anexarea părţii de răsărit a Moldovei de către Imperiul Rus. Zilele trecute, am avut o discuţie cu o persoană cunoscută în cercurile intelectualităţii de la noi. Tocmai această persoană este pe cale să finiseze o trilogie despre tragedia basarabenilor de după 1812 şi până în prezent. I-am citit primul volum şi am vrut să vă propun şi dumneavoastră câteva crâmpeie din discuţia susţinută cu autorul manuscrisului trilogiei „Ghid informativ - Lacrimile românilor basarabeni”, Rodion Cucereanu (foto), profesor emerit, membru al Uniunii Scriitorilor. 

– Domnule Cucereanu, de specialitate nu sunteţi istoric. Ce v-a făcut şi cum explicaţi îndrăzneala de a gândi, de a aduna informaţia necesară şi de a scrie - e o muncă titanică, la vârsta dumneavoastră! - respectiva trilogie tocmai la momentul oportun, în ajunul comemorării a 200 de ani de când Rusia a răpit pământurile româneşti dintre Prut şi Nistru?
- Factorii care au contribuit la apariţia şi realizarea acestei idei au fost mai mulţi. Totuşi, aş vrea să menţionez faptul că, de la 1940 încoace, am văzut cu ochii, dar am trăit şi cu inima tragedia subjugării ruso-bolşevice a Basarabiei, am înţeles ura populaţiei faţă de fantoma comunistă, care a fost demascată ireproşabil chiar şi de scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn pe timpul transparenţei gorbacioviste, dar şi cimentarea poziţiei mele civice româneşti în ultimii peste 20 de ani, de când am fost atras şi eu, ca oricare moldovean de bună-credinţă, în Mişcarea de eliberare naţională.


– Ce aţi urmărit, pornind la scrierea trilogiei pe care o prezentaţi ca pe un... ghid informativ?
- Întotdeauna mi-am simţit rădăcinile gândirii şi simţirii mele în spiritualitatea învăţământului românesc din perioada interbelică, perioadă în care sute de mii de elevi basarabeni, studiind la şcoala românească, au asimilat idei umaniste şi s-au cadrat activ în viaţa spirituală a ţării întregite. E ceea ce, mai târziu, a fost spulberat de sovietici, ceea ce n-am reuşit să restabilim încă. Virgil Mândâcanu regreta acest aspect în ziarul „Făclia”: „Şcoala e în pericol! Ea nu poate deveni Templu. Ea este despiritualizată, nu cunoaşte adevărul. Istoria neamului este fragmentată ca şi societatea”. Într-adevăr, la noi este foarte haotică, dar şi dificil de realizat, educaţia moral-patriotică românească a generaţiei tinere. Explicaţiile sunt diferite: inconsecvenţa organelor de conducere ale statului în această privinţă, conştiinţa cetăţenilor erodată de ideologia comunistă, minorităţile naţionale manevrate de forţe politice de la Moscova, contradicţiile politice din societate, ideologia românofobă a duşmanilor noştri şi a cozilor lor de topor ş.a.

La cele menţionate de mine, profesorul universitar Vlad Pâslaru ar mai adăuga: „Cele şapte caracteristici definitorii ale educaţiei ca devenire/desăvârşire a fiinţei umane - omniprezenţa, perenitatea şi universalitatea, realismul istoric, orientarea pozitivă, axiologică şi identitară - arată că o educaţie care nu-şi propune să formeze identitatea celor educaţi în esenţă nu este altceva decât antieducaţie”.
Asta m-a făcut să nu stau liniştit, ştiind că una dintre cauzele acestei alarmante situaţii este abominabila lipsă de literatură menită să dezvăluie subtilităţile educaţiei moral-patriotice româneşti a tineretului basarabean.

– Înţeleg că, în sensul acesta, trilogia ar trebui să aibă un concept metodologic. Care este el?
– Mi-am pus scopul să-l ajut pe cititor să sesizeze cele două magistrale istorice antagoniste: 1. Regimul ţarist şi cel sovietic, inclusiv suferinţele suportate de basarabeni de pe urma acestora şi 2. Lupta pentru supravieţuirea spiritului românesc în teritoriul ocupat de ruşi.
Pentru realizarea acestui scop, în volumul întâi al manuscrisului am dezvăluit în mod pregnant următoarele probleme cognitiv-educaţionale:

1. Ocupaţia ţaristă (1812-1918).
2. Cheia de boltă a stăpânirii româneşti în Basarabia (1918-1944).

Volumul 2:
1. Prima ocupaţie sovietică a Basarabiei (22 iunie 1940 - 26 iunie 1941).
2. Basarabia dezrobită - perioada românească (26 iulie 1941 - 23 august 1944).
3. Înfrângerea Armatei Române pe Frontul de Est şi reocuparea sovietică a Basarabiei (24 august 1944).

Volumul 3:
1. A doua ocupaţie sovietică a Basarabiei (începând cu 24 august 1944).
2. Declararea Independenţei Republicii Moldova (27 august 1991).
Manuscrisul „Ghid informativ – Lacrimile românilor basarabeni” nu este o replică mediatică de moment, el a fost elaborat ca o parte intrinsecă, ca un tot întreg, care aduce la cunoştinţa cititorului cointeresat monstruoasele adevăruri pe care ne-a fost dat să le trăim în ultimii 200 de ani. El poate fi un antidot împotriva amorţelii spirituale şi lâncezelii la capitolul istorie a celor care trăiesc în spaţiul dintre Nistru şi Prut. Iar această lâncezeală se observă, chiar dacă informaţiile despre anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, ocuparea ei în 1940 şi reocuparea în 1944 de către Uniunea Sovietică de mult nu mai sunt interzise.

- Acest manuscris poate fi o altă cărămidă, pusă şi de dumneavoastră, în zidul care vrea să reîntregească neamul românesc. Asta vreţi să faceţi, ori nu-i aşa?
- „Ghidul...” reprezintă un mijloc de consolidare românească, mai ales pentru generaţia tânără, de remarcare a demnităţii noastre de neam, este un stimulent care va contribui la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Am vrut să pun şi eu umărul la reconstituirea identităţii basarabenilor ca parte inalienabilă a naţiunii române...

- Frumos! Spor la muncă şi vă mulţumim.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)