Din toată haita masculului alfa care este Vladimir Putin, vicepremierul Dmitri Rogozin este cel mai gălăgios. Vrea cu orice preţ să se facă remarcat, are nevoie ca de aer de scandal şi expunere mediatică pentru a-şi confirma locul în suita şefului de la Kremlin.
Restul oamenilor puternici de la Moscova preferă să vorbească mai puţin în spaţiul public, sau dacă o fac (precum ministrul de Externe Serghei Lavrov) – atunci vorbesc cu mare atenţie şi ştiu să îşi îmbrace mesajele în formule care lasă deschisă uşa dialogului.
Dmitri Rogozin iubeşte însă spectacolul şi eroismul de paradă. Excursia lui la Tiraspol prin România şi Bulgaria a fost un test: Moscova a vrut să ştie dacă interdicţiile de călătorie anunţate de Uniunea Europeană chiar sunt puse în aplicare. Iar zgomotosul Rogozin a fost cel mai potrivit pentru o astfel de misiune de încercare. Oamenii serioşi precum Lavrov sau Narîşkin nu s-ar fi coborât la nivelul de baloane de încercare. Rogozin a vrut cu orice preţ să ştie toată planeta că are de gând să traverseze spaţiul aerian al României. Iar dacă autorităţile de la Bucureşti nu i-ar fi interzis să treacă, cu siguranţă s-ar fi găsit destule voci europene care să acuze Guvernul României că nu respectă hotărârile luate la Bruxelles. A fost vorba în acelaşi timp şi de un test al bunei funcţionări a instituţiilor şi mecanismelor UE, un test trecut cu bine de România (dacă lăsăm deoparte circul mediatic de la Bucureşti, de o factură asemănătoare cu cel de la Moscova: fiecare politician implicat a încercat să demonstreze că el este cel puternic).
Dmitri Rogozin a mai vrut să testeze şi funcţionarea instituţiilor de la Chişinău, iar aici s-a folosit de provocarea cu listele de semnături strânse la Tiraspol. Şi în acest caz a primit răspunsul cuvenit. Însă dincolo de aceste baloane de încercare, Rogozin îşi doreşte ceva cu bătaie lungă: ar vrea să facă într-un fel astfel încât să implice R. Moldova în tulburările din Ucraina, folosindu-se în acest sens de conflictul transnistrean. Există presiuni pentru ca Chişinăul să cadă la grămadă cu Kievul în haosul spre care se îndreaptă Ucraina. Există destule pârghii şi mijloace prin care se poate duce la îndeplinire acest scenariu. În dezastrul de la Odesa, care a beneficiat de o expunere mediatică internaţională, ar fi participat şi persoane venite din Transnistria; secesionismul transnistrean constituie un fel de model pentru mişcările secesioniste din estul Ucrainei.
În ciuda ameţelii din mass-media, Republica Moldova şi România au trecut fără pierderi majore prin testul executat de Dmitri Rogozin.
Autorităţile de la Chişinău au demonstrat că nu oricine se poate plimba oricum vrea şi să promoveze separatismul, autorităţile de la Bucureşti au demonstrat că interdicţiile anunţate de Uniunea Europeană sunt cât se poate de funcţionale. De acum înainte Moscova va lua în serios măsurile anunţate de la Bruxelles. Deşi cu siguranţă are sprijinul şi acceptul puterii de la Moscova, Rogozin doar latră, nu este el capabil să muşte, cel puţin deocamdată.
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul