Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Ultima oră 12 Mai 2014, ora 06:55

Rogozin sau Bufonada ca stil în geopolitică, analiză IPN

Marime Font

Analiză IPN: Comportamentul sfidător al vicepremierului rus Dmitrii Rogozin are explicaţii şi scopuri bine definite şi se încadrează într-un stil distinct de comportament în politică şi geopolitică.

---

Departe de mine gândul că ar fi cazul şi am fi în situaţia să ironizăm pe seama recentei vizite a lui Dmitrii Rogozin la Tiraspol. Acesta este una dintre primele câteva persoane în Guvernul Federaţiei Ruse, unde patronează, inclusiv, complexul militar, iar Guvernul Federaţiei Ruse este un mare actor mondial. Dmitrii Rogozin este reprezentantul special al preşedintelui rus, Vladimir Putin, iar Putin reprezintă Rusia şi Rusia este un mare actor mondial. Dmitrii Rgozin este şi preşedintele părţii ruse a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economică, iar relaţiile comercial-economice moldo-ruse sunt extrem de importante pentru Republica Moldova, iar acestea depind în măsură foarte mare de poziţia lui Dmitrii Rogozin. Respectiv: în titlul analizei nu este vorba de ironie şi nici de sarcasm, ci de o invitaţie de a examina motivele şi efectele, în special pentru Moldova, ale comportamentului sfidător, contrar oricăror uzanţe diplomatice, dar şi bunului simţ elementar, al vicepremierului rus, readus în actualitate cu ocazia vizitei sale de zilele trecute în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, gestionată de către un regim secesionist.

Loading...


Rădăcinile istorice ale stilului

În acest sens, lucrurile pot fi explicate mai lesne dacă admitem că felul de a se manifesta al lui Dmitrii Rogozin se încadrează în stilul numit convenţional „bufonadă politică / geopolitică” , cu toate caracteristicile şi consecinţele acestuia. Stilul respectiv are rădăcini foarte adânci în istorie, la fiecare curte regală existând persoane care profesau această meserie. Deşi, de cele mai multe ori, infirme din punct de vedere fizic, acestea posedau un grad sporit de inteligenţă, dar şi împuterniciri extrem de mari, în special, în sensul formulării mesajelor în locul augustelor persoane, în limbaj direct, fără echivocuri, mesaje pe care regii, în anumite cazuri şi din diferite considerente, se fereau să le formuleze personal. Chiar dacă „profesioniştii” stilului nu se oboseau prea des cu argumente pe înţelesul tuturor, după verdictele lor se putea întâmpla să cadă capete de înalţi demnitari ai regatului şi aceasta era ceva în firea lucrurilor. Atâta libertate în discurs ca persoanele respective nu-şi mai putea permite nimeni din anturajul regal, ele dispunând de atâta libertate, cât îi îngăduia Suveranul să aibă.

Parteneriat public-privat

Dacă privim lucrurile prin această prismă, vom înţelege mult mai uşor de ce vicepremierul rus şi-a declarat vizita, necoordonată cu oficialităţile moldoveneşti şi chiar neagreată de acestea în mod deschis, drept una privată, dar a insistat să apară la Tiraspol în uniforma de oficial al Guvernului rus, precum şi să conducă o delegaţie a ţării sale din care au făcut parte alţi oficiali suspuşi, inclusiv membri ai guvernului şi parlamentului rus. Deşi s-a spus că se află la Tiraspol în vizită privată, a ţinut discursuri din numele guvernului ţării sale prin care a oferit şi a promis sprijin în continuare regimului separatist de aici, dar şi a somat guvernul altei ţări, suverane, Republica Moldova, să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană până la o anumită dată pe care a considerat-o el „mai potrivită”. Şi pentru ca avertismentul său să fie mai convingător, a ameninţat guvernul acelei ţări suverane că, în caz contrar, va trebui să suporte consecinţele problemelor pe care Guvernul ţării sale le va crea celor câtorva sute de mii de cetăţeni moldoveni ce lucrează în Federaţia Rusă. A vorbit în mod univoc în numele Guvernului şi ţării sale, pentru că nici o persoană „privată”, din nicio ţară, nu are astfel de împuterniciri.

Atac direct la NATO şi UE

Din aceleaşi considerente, devine mai clar de ce, aflat în vizită privată într-o ţară, ameninţă cu complicaţii nu persoane private, ci delegaţiile guvernamentale ale acelei ţări, dar şi ale ţării vecine, România, în caz dacă acestea ar îndrăzni să vină în Rusia. Dar până atunci „profesionistul Rogozin” ameninţă că va intra cu forţa în spaţiul aerian al unei ţări membre NATO şi UE, călare pe un avion de luptă rusesc, iar aceasta implică deja conotaţii geopolitice.

Înainte vreme, „profesioniştii” din această tagmă se mulţumeau cu câte un băţ pe care îl călăreau. De asemenea, astăzi, aceştia nu se mai mulţumesc cu mesajul verbal, improvizat, cu rază de răspândire cel mult a palatelor regale, pentru că, între timp, semnele distinctive ale stilului s-au modificat şi modernizat, la dispoziţia reprezentaţilor acestuia fiind puse reţelele de socializare, canale de televiziune cu tehnologii subtile de promovare a mesajului regal sau propagandistic, ceea ce de multe ori este unul şi acelaşi.

Competiţie ratată din start

Putem considera că până aici am vorbit despre modalităţile şi efectele aplicării în politică a stilului la care ne-am referit în titlu. Dar, ca întotdeauna, acestea au la origine motive şi scopuri. Judecând după evoluţia lucrurilor din ultima vreme, în special din Ucraina şi din regiune în ansamblu, acestea sunt de natură, preponderent, geopolitică şi scot la iveală, pe de o parte, tendinţele Federaţiei Ruse de readucere, inclusiv forţată, a ţărilor din fostul spaţiu sovietic în sfera sa de influenţă, iar, pe de altă parte, reactivarea conflictului geopolitic dintre două lumi şi două sisteme de valori – Estic şi Vestic. În această confruntare, Rusia nu are sorţi de izbândă pe cale onestă, pentru că, spre deosebire de Occident, nu are suficiente capacităţi de atracţie sub formă de bani, nivel de viaţă, libertăţi democratice, economie puternică etc. De aceea îi rămâne să apeleze doar la alte tipuri de căi. Calea separatismului, activarea şi susţinerea diferitelor lui manifestări, este una dintre acestea.

Transnistrizarea Ucrainei şi a Europei

În aceste condiţii, este inevitabilă creşterea rolului unor persoane de genul lui Dmitrii Rogozin, pe care revista americană Forbes l-a numit „principalul războinic al politicii externe ruseşti”, iar administraţia americană îl consideră drept unul dintre înalţii oficiali ai guvernului rus responsabili de încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Rusia exploatează din plin „experienţa” lui Rogozin, inclusiv în calitate de reprezentant al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, de a gestiona fără menajamente diplomatice conflictul transnistrean, reducând la zero eforturile culte, diplomatice ale „clubului intelectual 5+2”, în care sunt antrenaţi o parte din cei mai influenţi actori ai scenei geopolitice. După toate aparenţele, această „experienţă” este acum folosită în procesul de „transnistrizare” a teritoriului din sud-estul Ucrainei vecine. Leagănul separatismului din spaţiul post-sovietic, cel transnistrean, este înaintat acum drept model pentru eventualii urmaşi din alte regiuni ale lumii, iar mesajele şi acţiunile de genul lui Rogozin vin ca încurajare făţişă pentru astfel de regimuri şi procese. Recunoaşterea pe faţă de către Rogozin că anume el şi „celelalte persoane private” ruse, aflate în vizită la Tiraspol, au scos din Republica Moldova, personal, clandestin şi ilegal, listele cu semnături şi adresarea de recunoaştere a independenţei Transnistriei, este doar un singur exemplu, dar foarte relevant. „Organele Moldovei au confiscat doar o mică parte din aceste liste, de restul am avut noi grijă să ajungă la Moscova”, jubila „profesionistul” pe una din reţelele de socializare exploatate în interesele profesiei.

Mai mulţi experţi au spus până acum că dacă Ucraina cade măcinată de separatism şi ingerinţe străine, următoarea la rând este Moldova. Dar încă nimeni, nu a spus, se pare, că după Moldova se află Europa.

Tot rogozinul cu binele lui

Oricât ar părea de straniu, acest stil de promovare a politicii şi geopoliticii are şi partea bună a lucrurilor. Fără această bravadă şi declaraţii necântărite lui Rogozin îi venea mai uşor să ajungă şi la Chişinău şi să tulbure mult apele în societatea moldovenească, aşa cum a făcut-o anul trecut de 9 mai. N-a ajuns, inclusiv pentru că „pasărea pre limba ei piere” şi în lipsa lui, pe 9 mai, înainte şi după aceea lucrurile au decurs calm şi civilizat în Moldova, deşi mai multă lume se aştepta la provocări şi destabilizări, în special în contextul crizei regionale. Unii experţi consideră că lipsa incidentelor în timpul manifestaţiilor prilejuite de ziua de 9 mai arată că Republica Moldova a obţinut unele succese la capitolul conciliere. Unii au sărbătorit Ziua Victoriei, alţii Ziua Europei, alţii şi una şi alta, iar alţii niciuna nici alta. Este într-adevăr un rezulta bun într-o societate puternic fragmentată. Conducerea ţării, partidele, de la guvernare şi din opoziţie şi-a petrecut fiecare manifestaţia sa, reprezentanţii acestora au avut grijă să nu se amestece, dar au fost observate mai multe cazuri când veteranii Armei Sovietice şi cei ai Armatei Române au comunicat între ei paşnic. Poate pentru că nu a avut cine să-i învrăjbească mai mult. La concertele desfăşurate cu acest prilej, pe lângă artişitii autohtoni, au fost fiind invitate vedete de calibru mare atât din Rusia, cât şi din Romania, dar şi din Ucraina.

Dar o provocare sau chiar două provocări mari au avut, totuşi, loc. Ambele ţin de „vizita privată” a lui Dmtrii Rogozin la Tiraspol. Prima este însăşi vizita întreprinsă în mod sfidător şi gălăgios, a doua constă în tentativa „înaltei delegaţii ruse” de a scoate amintitele liste „separatiste” din Moldova sau chiar poate transportarea unei părţi mari a acestora la Moscova. Oricum, SIS- ul moldovenesc se pare că a avut dreptate să declare pentru IPN, exact pe data de 9 mai, că va fi nevoit să lucreze în regim sporit în acea zi.

Semnăm Acordul de asociere cu UE peste câteva zile?

Şi mai există o lecţie de învăţat din comportamentul „profesionist” al lui Rogozin. Dacă el a spus că Moldova nu trebuie să semneze Acordul de Asociere cu UE până la sfârşitul anului, înseamnă că acesta trebuie semnat… încă ieri. Cu toate că viteza de promovare a semnării Acordului este şi aşa foarte mare, ultimul termen oficial anunţat fiind luna iunie. Dar marţi, 13 mai vine la Chişinău preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care se spune că va fi întâmpinat cu onoruri militare. La sigur că, în situaţia descrisă mai sus, nu vine doar pentru a se întâlni cu oficialii moldoveni care sunt la Bruxelles foarte des şi nu doar pentru a rosti un discurs în faţa unui public foarte larg. Poate că vine să ne spună că Acordul de Asociere va fi semnat deja la sfârşitul acestei luni, practic peste câteva zile. Cel puţin, un astfel de termen a fost pomenit cu anumite ocazii de liderul PLDM, Vlad Filat, şi de preşedintele ţării Nicolae Timofti.

Valeriu Vasilică, IPN

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)