Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 08:16
Abonamente

Ultima oră 12 Mai 2014, ora 06:55

Rogozin sau Bufonada ca stil în geopolitică, analiză IPN

Marime Font

Analiză IPN: Comportamentul sfidător al vicepremierului rus Dmitrii Rogozin are explicaţii şi scopuri bine definite şi se încadrează într-un stil distinct de comportament în politică şi geopolitică.

---

Departe de mine gândul că ar fi cazul şi am fi în situaţia să ironizăm pe seama recentei vizite a lui Dmitrii Rogozin la Tiraspol. Acesta este una dintre primele câteva persoane în Guvernul Federaţiei Ruse, unde patronează, inclusiv, complexul militar, iar Guvernul Federaţiei Ruse este un mare actor mondial. Dmitrii Rogozin este reprezentantul special al preşedintelui rus, Vladimir Putin, iar Putin reprezintă Rusia şi Rusia este un mare actor mondial. Dmitrii Rgozin este şi preşedintele părţii ruse a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economică, iar relaţiile comercial-economice moldo-ruse sunt extrem de importante pentru Republica Moldova, iar acestea depind în măsură foarte mare de poziţia lui Dmitrii Rogozin. Respectiv: în titlul analizei nu este vorba de ironie şi nici de sarcasm, ci de o invitaţie de a examina motivele şi efectele, în special pentru Moldova, ale comportamentului sfidător, contrar oricăror uzanţe diplomatice, dar şi bunului simţ elementar, al vicepremierului rus, readus în actualitate cu ocazia vizitei sale de zilele trecute în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, gestionată de către un regim secesionist.


Rădăcinile istorice ale stilului

În acest sens, lucrurile pot fi explicate mai lesne dacă admitem că felul de a se manifesta al lui Dmitrii Rogozin se încadrează în stilul numit convenţional „bufonadă politică / geopolitică” , cu toate caracteristicile şi consecinţele acestuia. Stilul respectiv are rădăcini foarte adânci în istorie, la fiecare curte regală existând persoane care profesau această meserie. Deşi, de cele mai multe ori, infirme din punct de vedere fizic, acestea posedau un grad sporit de inteligenţă, dar şi împuterniciri extrem de mari, în special, în sensul formulării mesajelor în locul augustelor persoane, în limbaj direct, fără echivocuri, mesaje pe care regii, în anumite cazuri şi din diferite considerente, se fereau să le formuleze personal. Chiar dacă „profesioniştii” stilului nu se oboseau prea des cu argumente pe înţelesul tuturor, după verdictele lor se putea întâmpla să cadă capete de înalţi demnitari ai regatului şi aceasta era ceva în firea lucrurilor. Atâta libertate în discurs ca persoanele respective nu-şi mai putea permite nimeni din anturajul regal, ele dispunând de atâta libertate, cât îi îngăduia Suveranul să aibă.

Parteneriat public-privat

Dacă privim lucrurile prin această prismă, vom înţelege mult mai uşor de ce vicepremierul rus şi-a declarat vizita, necoordonată cu oficialităţile moldoveneşti şi chiar neagreată de acestea în mod deschis, drept una privată, dar a insistat să apară la Tiraspol în uniforma de oficial al Guvernului rus, precum şi să conducă o delegaţie a ţării sale din care au făcut parte alţi oficiali suspuşi, inclusiv membri ai guvernului şi parlamentului rus. Deşi s-a spus că se află la Tiraspol în vizită privată, a ţinut discursuri din numele guvernului ţării sale prin care a oferit şi a promis sprijin în continuare regimului separatist de aici, dar şi a somat guvernul altei ţări, suverane, Republica Moldova, să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană până la o anumită dată pe care a considerat-o el „mai potrivită”. Şi pentru ca avertismentul său să fie mai convingător, a ameninţat guvernul acelei ţări suverane că, în caz contrar, va trebui să suporte consecinţele problemelor pe care Guvernul ţării sale le va crea celor câtorva sute de mii de cetăţeni moldoveni ce lucrează în Federaţia Rusă. A vorbit în mod univoc în numele Guvernului şi ţării sale, pentru că nici o persoană „privată”, din nicio ţară, nu are astfel de împuterniciri.

Atac direct la NATO şi UE

Din aceleaşi considerente, devine mai clar de ce, aflat în vizită privată într-o ţară, ameninţă cu complicaţii nu persoane private, ci delegaţiile guvernamentale ale acelei ţări, dar şi ale ţării vecine, România, în caz dacă acestea ar îndrăzni să vină în Rusia. Dar până atunci „profesionistul Rogozin” ameninţă că va intra cu forţa în spaţiul aerian al unei ţări membre NATO şi UE, călare pe un avion de luptă rusesc, iar aceasta implică deja conotaţii geopolitice.

Înainte vreme, „profesioniştii” din această tagmă se mulţumeau cu câte un băţ pe care îl călăreau. De asemenea, astăzi, aceştia nu se mai mulţumesc cu mesajul verbal, improvizat, cu rază de răspândire cel mult a palatelor regale, pentru că, între timp, semnele distinctive ale stilului s-au modificat şi modernizat, la dispoziţia reprezentaţilor acestuia fiind puse reţelele de socializare, canale de televiziune cu tehnologii subtile de promovare a mesajului regal sau propagandistic, ceea ce de multe ori este unul şi acelaşi.

Competiţie ratată din start

Putem considera că până aici am vorbit despre modalităţile şi efectele aplicării în politică a stilului la care ne-am referit în titlu. Dar, ca întotdeauna, acestea au la origine motive şi scopuri. Judecând după evoluţia lucrurilor din ultima vreme, în special din Ucraina şi din regiune în ansamblu, acestea sunt de natură, preponderent, geopolitică şi scot la iveală, pe de o parte, tendinţele Federaţiei Ruse de readucere, inclusiv forţată, a ţărilor din fostul spaţiu sovietic în sfera sa de influenţă, iar, pe de altă parte, reactivarea conflictului geopolitic dintre două lumi şi două sisteme de valori – Estic şi Vestic. În această confruntare, Rusia nu are sorţi de izbândă pe cale onestă, pentru că, spre deosebire de Occident, nu are suficiente capacităţi de atracţie sub formă de bani, nivel de viaţă, libertăţi democratice, economie puternică etc. De aceea îi rămâne să apeleze doar la alte tipuri de căi. Calea separatismului, activarea şi susţinerea diferitelor lui manifestări, este una dintre acestea.

Transnistrizarea Ucrainei şi a Europei

În aceste condiţii, este inevitabilă creşterea rolului unor persoane de genul lui Dmitrii Rogozin, pe care revista americană Forbes l-a numit „principalul războinic al politicii externe ruseşti”, iar administraţia americană îl consideră drept unul dintre înalţii oficiali ai guvernului rus responsabili de încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Rusia exploatează din plin „experienţa” lui Rogozin, inclusiv în calitate de reprezentant al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, de a gestiona fără menajamente diplomatice conflictul transnistrean, reducând la zero eforturile culte, diplomatice ale „clubului intelectual 5+2”, în care sunt antrenaţi o parte din cei mai influenţi actori ai scenei geopolitice. După toate aparenţele, această „experienţă” este acum folosită în procesul de „transnistrizare” a teritoriului din sud-estul Ucrainei vecine. Leagănul separatismului din spaţiul post-sovietic, cel transnistrean, este înaintat acum drept model pentru eventualii urmaşi din alte regiuni ale lumii, iar mesajele şi acţiunile de genul lui Rogozin vin ca încurajare făţişă pentru astfel de regimuri şi procese. Recunoaşterea pe faţă de către Rogozin că anume el şi „celelalte persoane private” ruse, aflate în vizită la Tiraspol, au scos din Republica Moldova, personal, clandestin şi ilegal, listele cu semnături şi adresarea de recunoaştere a independenţei Transnistriei, este doar un singur exemplu, dar foarte relevant. „Organele Moldovei au confiscat doar o mică parte din aceste liste, de restul am avut noi grijă să ajungă la Moscova”, jubila „profesionistul” pe una din reţelele de socializare exploatate în interesele profesiei.

Mai mulţi experţi au spus până acum că dacă Ucraina cade măcinată de separatism şi ingerinţe străine, următoarea la rând este Moldova. Dar încă nimeni, nu a spus, se pare, că după Moldova se află Europa.

Tot rogozinul cu binele lui

Oricât ar părea de straniu, acest stil de promovare a politicii şi geopoliticii are şi partea bună a lucrurilor. Fără această bravadă şi declaraţii necântărite lui Rogozin îi venea mai uşor să ajungă şi la Chişinău şi să tulbure mult apele în societatea moldovenească, aşa cum a făcut-o anul trecut de 9 mai. N-a ajuns, inclusiv pentru că „pasărea pre limba ei piere” şi în lipsa lui, pe 9 mai, înainte şi după aceea lucrurile au decurs calm şi civilizat în Moldova, deşi mai multă lume se aştepta la provocări şi destabilizări, în special în contextul crizei regionale. Unii experţi consideră că lipsa incidentelor în timpul manifestaţiilor prilejuite de ziua de 9 mai arată că Republica Moldova a obţinut unele succese la capitolul conciliere. Unii au sărbătorit Ziua Victoriei, alţii Ziua Europei, alţii şi una şi alta, iar alţii niciuna nici alta. Este într-adevăr un rezulta bun într-o societate puternic fragmentată. Conducerea ţării, partidele, de la guvernare şi din opoziţie şi-a petrecut fiecare manifestaţia sa, reprezentanţii acestora au avut grijă să nu se amestece, dar au fost observate mai multe cazuri când veteranii Armei Sovietice şi cei ai Armatei Române au comunicat între ei paşnic. Poate pentru că nu a avut cine să-i învrăjbească mai mult. La concertele desfăşurate cu acest prilej, pe lângă artişitii autohtoni, au fost fiind invitate vedete de calibru mare atât din Rusia, cât şi din Romania, dar şi din Ucraina.

Dar o provocare sau chiar două provocări mari au avut, totuşi, loc. Ambele ţin de „vizita privată” a lui Dmtrii Rogozin la Tiraspol. Prima este însăşi vizita întreprinsă în mod sfidător şi gălăgios, a doua constă în tentativa „înaltei delegaţii ruse” de a scoate amintitele liste „separatiste” din Moldova sau chiar poate transportarea unei părţi mari a acestora la Moscova. Oricum, SIS- ul moldovenesc se pare că a avut dreptate să declare pentru IPN, exact pe data de 9 mai, că va fi nevoit să lucreze în regim sporit în acea zi.

Semnăm Acordul de asociere cu UE peste câteva zile?

Şi mai există o lecţie de învăţat din comportamentul „profesionist” al lui Rogozin. Dacă el a spus că Moldova nu trebuie să semneze Acordul de Asociere cu UE până la sfârşitul anului, înseamnă că acesta trebuie semnat… încă ieri. Cu toate că viteza de promovare a semnării Acordului este şi aşa foarte mare, ultimul termen oficial anunţat fiind luna iunie. Dar marţi, 13 mai vine la Chişinău preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care se spune că va fi întâmpinat cu onoruri militare. La sigur că, în situaţia descrisă mai sus, nu vine doar pentru a se întâlni cu oficialii moldoveni care sunt la Bruxelles foarte des şi nu doar pentru a rosti un discurs în faţa unui public foarte larg. Poate că vine să ne spună că Acordul de Asociere va fi semnat deja la sfârşitul acestei luni, practic peste câteva zile. Cel puţin, un astfel de termen a fost pomenit cu anumite ocazii de liderul PLDM, Vlad Filat, şi de preşedintele ţării Nicolae Timofti.

Valeriu Vasilică, IPN

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 08:16

 Socialiștii au mai câștigat un mandat în alegerile parlamentare noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 40%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 40%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)