Actualitate

România – în topul ţărilor cu cele mai mici taxe din UE

În aceeaşi vreme, Guvernul român anunţă că veniturile vor fi impozitate începând cu anul viitor cu 10%, în cadrul impozitului pe venit global. Cu o cotă de 16%, România are deja a cincea cea mai mică impunere pe venit din UE, iar o taxare cu 10% a venitului mediu ar propulsa-o pe primul loc, alături de Bulgaria, în clasamentul ţărilor cu cele mai mici taxe din Uniune.

La taxarea profitului (16%) România este pe locul 24 în UE, având, de asemenea, una dintre cele mai mici rate de impozit. Doar că, în acest clasament, se observă că toate ţările din Est au taxe mici pe profit (Ungaria – 9%; Bulgaria – 10%; Letonia şi Lituania – 10%; Cehia şi Polonia – 19%), pentru că lupta pentru atragerea capitalurilor străine este foarte ascuţită, iar unul dintre puţinele avantaje ale acestor ţări este reprezentat de taxele mici. În aceeaşi vreme şi veniturile acestor ţări din taxe şi impozite sunt unele dintre cele mai mici din UE (în jur de 26% din PIB în cazul României, 30% în cazul Lituaniei, 31% al Letoniei sau 34% al Poloniei), faţă 47% Franţa sau de o medie în UE de 40%.

În aceste condiţii soluţia găsită de guvernul de la Bucureşti este majorarea unor taxe. Numai că acest lucru nu se împacă bine cu logica pentru că economiştii au tot repetat în ultimii doi ani că taxele scad prea abrupt, iar cheltuielile cu salariile cresc prea repede şi, astfel, va apărea nevoia unor compensaţii. Acum deficitul bugetar este în pericol de a depăşi 3% din PIB (3% în 2016), cheltuielile statului cu investiţiile sunt la cel mai mic nivel din ultimii zece ani (minus 54% în primele cinci luni din an, an/an), iar pământul se clatină sub picioarele guvernanţilor care încep să facă greşeli după greşeli punând în alertă mediul de afaceri, dar şi stabilitatea câştigată cu greu după criză.


 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *