Actualitate

România a cumpărat armament antitanc de 110 milioane de euro de la un consorţiu germano-israelian

Contractele au fost atribuite în ajunul Crăciunului către firma EuroSpike GmbH, iar anunţul semnării contractelor a venit la câteva zile după ce premierul Dacian Cioloş a efectuat o vizită în Germania.

Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit două contracte pentru achiziţia de armament antitan cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la câteva zile după vizită oficială a premierului Dacian Cioloş în Germania. Informaţia a fost sesizată şi publicată de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).

Contractul de 17,9 milioane de euro se referă la "Mijloace antitanc", mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se referă la "Sisteme rachete antitac portabile”. Cel mai probabil, contractul vizează sistemul de rachete Spike în varianta portabilă pentru infanterie şi forţe speciale (modelul Spike MR).

Produsă de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generaţia 4++, şi a fost integrată în cadrul forţelor române de câţiva ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Şocat şi pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

Cele două contracte au fost atribuite în urmă unei negocieri directe, fără anunţ de participare, iar Romtehnica justifică această procedura prin faptul că "lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

EuroSpike GmbH este o societate de tip “joint venture” formată din Diehl BGT Defence GmbH & Co.Kg, Rheinmetall Defence Electronics GmbH, ambele din Germania, şi firma Rafael Advanced Defense System Ltd. din Israel.

De altfel, contractele atribuite acum către EuroSpike GmbH nu sunt singurele. În ianuarie 2015, Romtehnica a mai cumpărat rachete antitanc în valoare de 3,7 milioane de euro pe un contract atribuit pe 29 decembrie 2014, potrivit informaţiilor din SEAP.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *