Aproape jumătate dintre exporturile României din primele noua luni ale lui 2015, au fost produse ale industriei constructoare de maşini. Cele peste 600 de fabrici din ţară care activează în industria auto trimit peste hotare componente şi autoturisme în valoare de aproape 20 de miliarde de euro. Și tot mai există potenţial de creştere, cu o condiţie însă: dezvoltarea infrastructurii rutiere.
Exporturile realizate, în primele nouă luni ale anului, de producătorii de componente, subansamble şi autoturisme s-a ridicat la 18,7 miliarde de euro, cu aproape zece procente mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014, arată cele mai recente date ale Ministerului Economiei. Suma reprezintă 45,8 la sută din totalul exporturilor din perioada ianuarie-septembrie 2015.
Fabricile din România produc caroserii, cutii de viteze, componente electrice sau cablaje, care pleacă apoi la export.
Paul Pătraşcu, director Resurse Umane Europa de Est Fujikura: „Producţia pe fabricile din România este de ordinul miilor de maşini pe zi. Marfa produsă la Cluj merge în totalitate către producătorii de autoturisme din Europa de Vest”
Konrad Kashek, directorul fabricii BOSCH Cluj: „Noi am produs deja anul acesta, în 2015, aproximativ 17 milioane de componente, care ajung la toţi clienţii globali din industria automotive.”
Românii produc şi elemente de interior pentru industria automobilelor de lux.
Marius Suranyi, directorul fabricii Draexlmaier Braşov: "Clienţii noştri sunt clienţii premium, precum BMW, Mercedes, Maserati sau Audi, în general, clienţii care produc piese de un alt rafinament în ceea ce priveşte interiorul.”
Însă nu toate componetele şi subansamblele făcute în ţară sunt vândute în străinătate. O parte sunt folosite de cei doi producători de automobile prezenţi în România.
Cornel Olendraru, directorul uzinei Dacia: „Dacă vorbim de faruri este Elba de la Timişoara, dacă vorbim de cablaje avem Leoni, care este integrată aici, Sumitomo, care este la Arad.”
E drept însă, cele mai multe dintre maşinile produse de Dacia şi Ford sunt trimise tot peste graniţă. În primele 11 luni ale anului trecut, pe porţile uzinelor de la Piteşti şi Craiova au ieşit aproape 364.000 de maşini. Doar 8% dintre acestea au fost cumpărate de clienţii români.
Această industrie s-ar putea dezvolta chiar şi mai mult, spun specialiştii, care arată că majoritatea fabricilor de componente şi subansamble s-au aglomerat în vestul ţării. Avem însă o mare problemă - lipsa infrastructurii.
Constantin Stroe, preşedinte ACAROM: „Partea de centru - est a ţării , partea de Moldova, reprezintă un potenţial de dezvoltare în continuare a acestor valori de 18 miliarde de euro. Ce ne trebuie? În primul rând ne trebuie infrastructură.
Pe lângă automobile şi componente auto, în topul exporturilor pe primele nouă luni din 2015 se mai găsesc şi produsele agroalimentare, produsele textile şi cele chimice.
Industria auto, în topul exporturilor / ian.-sept. 2015
18,7 miliarde euro
45,8% din totalul exporturilor
sursa: Ministerul Economiei, capital.ro
Producţia auto / ian.-nov. 2015
producţie: 363.905 autoturisme
export: 335.649 autoturisme
sursa: APIA
Exporturile României / ian.-sept. 2015
maşini şi componente auto: 18,7 miliarde euro
produse agroalimentare: 4,33 miliarde euro
produse textile şi de pielărie: 4,26 miliarde euro
produse chimice: 3,91 miliarde euro
metale: 3,57 miliarde euro
SursA: Digi24.ro
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul