Actualitate

România a importat 12 mii de tone de mere din R. Moldova

Producătorii de mere estimează în acest an o recoltă de peste 670 de mii de tone. Aceeași cantitate a fost recoltată și anul trecut. Calitatea fructelor a fost, însă, afectată de ploile cu grindină din lunile mai-iunie și de vremea secetoasă din perioada august – septembrie. Din această cauză, exporturile vor fi mai mici comparativ cu anul trecut, însă producătorii speră să obțină un preț mai mare la mere.

Jumătate din cantitatea de mere recoltată anul acesta, urmează să fie procesată, iar volumul exporturilor ar urma să ajungă la 230 de mii de tone. Producătorii de mere estimează să obțină un preț mai mare pentru fructele destinate pieței Uniunii Europene. Potrivit directorului executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, comparativ cu sezonul trecut, recolta de mere în Uniunea Europeană va fi mai mică aproximativ cu 20 la sută. Mai mult, Polonia, care este unul din cei mai mari exportatori de mere, a fost afectată grav de înghețuri, recolta la fructe fiind cu 44% mai mică. Cât privește prunele, recolta va fi de 100 de mii de tone. Iurie Fală susțină că în acest an, în premieră, aceste fructe au ajuns să fie vândute în cele mai importante rețele de magazine din Germania.

”Noi am dublat contingentele tarifare către Uniunea Europeană. Avem exportate la acest moment aproape 20 de mii de tone. În premieră, anul acesta membrii asociației au exportat peste 600 de tone de prune în Germania. Ele au fost livrate în cele mai mari rețele. România a importat 12 mii de tone, ceea ce ne bucură foarte mult. O parte din această cantitate a fost exportată pentru procesare ”, a precizat Iurie Fală.

În Federația Rusă au fost exportate, de la începutul sezonului, 35 de mii de tone de prune. Directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, a invocat o serie de probleme cu care se confruntă în fiecare an producătorii de mere din Rep. Moldova.

”Fabricile de procesare profită de situația că avem foarte mare cantitate de mere care nu se încadrează în standarde de marketing, dar după standardele de calitate sunt foarte bune, îndeosebi, care au fost afectate de grindină și oferă un preț foarte mic la mere pentru procesare. Sigur că noi așteptăm ca Fondul de Subvenționare să crească. Aproape cinci ani de zile a rămas neschimbat. Subvențiile pentru agricultură este un element care încurajează investițiile. În comparație cu vecina noastră România suportul din partea statului prin subvenții este enorm ”, a mai spus Iurie Fală.

O altă problemă vizează deficitul forței de muncă. În context, Iurie Fală susține că este nevoie de susținerea statului prin implementarea unor reforme coerente care să faciliteze fluxul de investiții în agricultură, astfel încât, producătorii să poată investi în noi tehnologii și inovații care să crească productivitatea muncii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *