România ar TREBUI să blocheze tranzitarea spațiului său aerian de către Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

publicat în Actualitate pe 23 August 2019, 00:34

Vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, nu va fi una oficială, întrucât Guvernul nu a fost notificat în timp util și nu au fost făcute demersurile necesare, afirmă premierul Maia Sandu, oferind astfel o șansă României să nu permită tranzitarea spațiului său aerian de către oficialul Rusiei care a „coordonat” anexarea Crimeiei și care conduce Ministerul rus responsabil de războiul împotriva vecinilor noștri ucraineni.

„Nu ați făcut demersurile necesare, respectiv această vizită nu este una oficială. Guvernul nu este implicat în această vizită, nu pot fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Șoigu poate să vizite RM în calitate de persoană privată. Întrebarea este despre componența delegației. Când vine într-o vizită privată, nu poate să aibă o delegație”, a declarat Maia Sandu la ședința Guvernului.

„Pe viitor, în condițiile în care vreți să invitați oaspeți în RM, aceste invitații trebuie să fie conform legii. Guvernul trebuie notificat din timp, astfel ca să fie implicate și ambasadele și Ministerul de Externe”, a adăugat premierul Sandu.

Amintim că în 2017, Rogozin a fost obligat să-și anuleze vizita în R. Moldova după ce România i-a refuzat intrarea în spațiul aerian. Ucraina a blocat pe teritoriul său toate zbourile din F. Rusă, Șoigu poate intra în R. Moldova doar dacă va survola spațiul aerian al României.