UE / Nato

România are, oficial, ambasador la Chişinău

„Prioritatea mandatului meu este susţinerea de către România a parcursului european al RM, iar obiectivul direct este includerea Moldovei în pachetul Balcanilor de Vest, ca stat candidat la aderare, pentru ca într-un orizont de timp definit să devină stat-membru al UE, alături de România”, a declarat ieri noul ambasador român la Chişinău, Marius Lazurcă, după înmânarea scrisorilor de acreditare preşedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu. Marius Lazurcă va trece „proba de foc” în noua funcţie chiar miercuri, cu ocazia vizitei la Chişinău a premierului român Emil Boc, care, împreună cu omologul său moldovean Vlad Filat, va înmâna primele 20 de permise de mic trafic la frontieră cetăţenilor RM. În afară de ceremonia de la consulat, agenda vizitei prevede întrevederi bilaterale cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi cu prim-ministrul Vlad Filat.

Diplomatul român a mai spus că cele două consulate de la Bălţi şi Cahul vor fi deschise oficial la 30 iunie 2010, dar a precizat că personalul consular este angajat şi deja lucrează la Secţia consulară din capitală, unde prelucrează dosarele solicitanţilor din aceste regiuni. Lazurcă a apreciat drept foarte bune actualele relaţii dintre România şi RM. „Misiunea noastră diplomatică la Chişinău e una de grad zero, adică, cea mai importantă misiune a României”, a declarat el, citându-l pe şeful statului român, Traian Băsescu. La rândul său, Mihai Ghimpu a subliniat importanţa dezvoltării în continuare a relaţiilor speciale cu România, „mai ales că suntem acelaşi popor şi vorbim aceeaşi limbă”. Întrebat când va avea şi Chişinăul ambasador la Bucureşti, Ghimpu a spus „în curând”, fără a da nume şi termene.
Postul de ambasador al României la Chişinău a fost vacant aproape un an, după ce ambasadorul Filip Teodorescu a fost expulzat de către autorităţile comuniste la 8 aprilie 2009, pe motiv că România ar fi fost implicată în organizarea violenţelor postelectorale, acuzaţie retrasă ulterior de guvernarea liberal-democratică a RM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *