Actualitate

România cumpără următoarele trei unităţi Patriot

Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, aeronavelor de luptă şi a dronelor.

“România cumpără cel mai avansat, capabil și modern sistem de apărare tactică împotriva rachetelor balistice”, a spus Mike Ellison, Country Manager Raytheon România. “Patriot a fost testat de mii de ori în vremuri de pace sau de conflict. Pe scurt, Patriot salvează vieţi”, a adăugat acesta.

Cincisprezece ţări se bazează pe sisteme Patriot pentru a-şi proteja cetăţenii şi forţele armate, printre care se numără Statele Unite, ca şi alte şase ţări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia şi Suedia.

Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat şi este adus la zi în permanenţă, chiar dacă îşi păstrează același nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO.

“Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleaşi componente software şi hardware ca şi cele din dotarea armatei americane”, a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România. “Acest lucru va creşte abilitatea României de a se antrena alături de armata americană şi alţi aliați NATO”, a adăugat aceasta.

Achiziţia sistemelor Patriot este un element esenţial al angajamentului României faţă de NATO de a cheltui cel puțin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. Acest nou acord reprezintă îndeplinirea planului Forţelor Aeriene Române de a achiziţiona patru unităţi. De asemenea, este în linie cu programul forţelor armate de achiziţionare a şapte sisteme Patriot necesare pentru întărirea apărării anti-aeriene a României.

Acordul este un act adiţional la Scrisoarea de Ofertă şi Acceptare semnată de România în noiembrie 2017. Semnarea acestui act adiţional permite începerea negocierilor contractuale între guvernul Statelor Unite şi Raytheon pentru fabricarea sistemelor destinate României.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *