Actualitate

România e inclusă între statele în care OMS va testa pe bolnavii de coronavirus

„Este vorba despre un studiu care a fost organizat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), el include câteva state, printre care și România, și presupune administrarea a 4 scheme terapeutice distincte la pacienți infectați cu noul coronavirus, în ideea obținerii unor informații care să permită autorizarea unuia dintre ele sau recomandarea pentru altele care sunt deja autorizate și care nu fac parte din această schemă. Cel mai cunoscut dintre ele este Remdesivir, un medicament antiviral dezvoltat în Statele Unite și care se află în fază avansată de testare clinică, iar acest studiu va contribui la stabilirea eficacității acestui produs. Îmi pare bine că am reușit să introducem și țara noastră pe lista statelor care testează acest produs, care a trecut de primele faze de studii clinice, care certifică siguranța și eficacitatea, la început pe un număr mai mic, iar acum va fi un studiu care se va face pe mii de pacienți din mai multe țări.

Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, d-l prof. Streinu-Cercel probabil că va coordona din punct de vedere profesional acest studiu și sperăm să avem rezultate care să ajute la licențierea acestui produs cât mai repede. La începutul toamnei mă gândesc să avem disponibil un medicament cu adevărat eficace în infecția cu coronavirus.

Sunt câteva săptămâni necesare ca să obținem toate aprobările (pentru începerea experimentului -n.r.), știți bine că acest studiu trebuie să fie corect din punct de vedere etic, să primească un aviz din partea Agenției Medicamentului din țara noastră și din fiecare altă țară participantă și, în concluzie, sperăm ca în decurs de câteva săptămâni să putem să avem un răspuns în ceea ce privește acest studiu.

Medicamentul a fost testat deja (în Statele Unite). Cum spuneam, orice medicament sau vaccin are mai multe faze de testare, se numesc studii clinice de diverse faze (1,2,3). Primele faze care se fac pe subiecți umani se referă la siguranță, ulterior, la eficacitate și, apoi, se încearcă administrarea la un număr mai mare de pacienți, astfel încât să facă posibilă aprobarea lui de către autoritatea responsabilă, inițial din Statele Unite. Rezultatele fiind foarte încurajatoare în fazele anterioare, sper ca, în urma acestor studii care se fac în mai multe țări, printre care și România, să poată să primească autorizația de producție (…). În toamnă ar putea să fie deja autorizat pentru producție. Înainte de debutul sezonului rece să avem deja un medicament care să trateze cazurile de infecție și să întrerupă în acest fel lungul șir de decese și, bineînțeles, să contrinuie și la reducerea transmiterii.

Tratamentul pentru această boală se numește terapie etiologică, adică tratăm exact cauza bolii, blocăm multiplicarea virusului și atunci organismul reușește să-l elimine mult mai repede. Spre deosebire de un vaccin, care, după administrare, produce anticorpi care împiedică infecția. Sigur că ideal este să ai un vaccin la îndemână, dar un vaccin se obține totdeauna mai greu decât un astfel de medicament și necesită o testare mai lungă, mai laborioasă. Acest medicament se administrează doar la cine e bolnav, dar un vaccin îl administrezi în massă, la sute de milioane de persoane și atunci vă dați seama că, din punct de vedere al siguranței și al eficacității, vaccinul trebuie să fie perfect și să nu producă reacții adverse care să contrabalanseze beneficiile pe care le aduce.

Sunt mai multe opinii la nivel global care sunt de acord că în timpul verii transmiterea (coronavirusului) se va reduce în emisfera nordică, probabil că va crește foarte mult în emisfera sudică, unde este sezonul rece, iar la iarnă vom înregistra iar un număr important de cazuri, dar, repet, dacă o să avem acest medicament disponibil – să sperăm că el se și califică dacă o să fie un medicament care să răspundă așteptărilor! -, atunci sigur că problemele ridicate de cazurile grave, care necesită terapie intensivă, se vor diminua, pentru că, dacă tratezi un pacient de la început cu un astfel de produs, atunci nu mai ajunge în situația disperată de a avea nevoie, de exemplu, de ventilare respiratorie”, a declarat medicul Alexandru Rafila, luni seară, la emisiunea România 9 de la TVR1. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *