UE / Nato

România este unul dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai SUA

El a precizat în cadrul discursului său susţinut în cadrul unei recepţii organizate la bordul navei Mount Whitney, la care au fost prezenţi politicieni, oficialităţi militare, oameni de afaceri, că România este unul dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai SUA.

"În ultimul deceniu, în calitatea sa de membru NATO din anul 2004 România s-a transformat într-unul dintre cei buni şi mai loiali aliaţi ai Statelor Unite, aducând o contribuţie timpurie la eforturile NATO şi ale coaliţiei în Kosovo, Irak şi Afganistan. România este un participant de încredere în cadrul operaţiunilor internaţionale de menţinere a stabilităţii, aţi lucrat strâns cu Forţele Armate ale Statelor Unite în operaţiuni pretutindeni în lume, aţi menţinut forţe compuse din mai mult de două batalioane dislocate drept componente ale Forţei Internaţionale de Securitate din Afganistan şi aţi contribuit cu sute de jandarmi la instruirea forţelor de poliţie afgane. Statele Unite sprijină România în aceste dislocări internaţionale, oferind pregătire, exerciţii, finanţare, achiziţii în domeniul asistenţei de securitate şi în alte programe de colaborare pentru a mări numărul de militari români complet echipaţi şi pregătiţi să conlucreze umăr la umăr cu forţele americane", a spus însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA.

El a menţionat că pe lângă sprijinul acordat în misiuni internaţionale, România îndeplineşte şi alte activităţi importante pe teritoriul său.

"Sprijinul românesc este evident în străinătate, dar România joacă de asemenea multiple roluri esenţiale acasă. Centrul de pregătire de luptă de la Cincu pregăteşte militari şi civili din mai multe ţări pentru a participa la operaţiuni în sprijinul păcii. România găzduieşte şi Black Sea Rotational Force, care este un contingent permanent de militari ai Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite care lucrează la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu pentru a instrui sute de militari din aproximativ 10 alte ţări", a afirmat Duane Butcher.

El a subliniat că Mihail Kogălniceanu va avea un rol important retragerea echipamentelor militare din Afganistan.

"Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unităţile sale pentru transportul trupelor şi echipamentului spre şi dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan", a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

El a menţionat că legăturile dintre România şi SUA devin din ce în ce mai puternice.

"Statele Unite consideră România ca fiind printre cei mai buni prieteni ai săi. Împărtăşim atât de multe idealuri, opinii şi poziţii încât este firesc ca legăturile dintre noi să devină din ce în ce mai puternice. Am luptat umăr la umăr în Irak şi Afganistan, am făcut aceleaşi sacrificii şi ne-am asumat aceleaşi riscuri în sprijinul misiunilor NATO. Parteneriatul nostru în domeniul securităţii, atât cel bilateral, cât şi cel în calitate de aliaţi în cadrul NATO asigură mai multă securitate pentru cetăţenii noştri şi a adus mai multă securitate şi libertate cetăţenilor din Libia, Afganistan şi Irak. Am găsit în România un partener cu care putem conlucra umăr la umăr într-o gamă completă de chestiuni", a mai spus Duane Butcher.

La recepţia organizată de Ambasada SUA la bordul navei Mount Whitney au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, foştii miniştrii ai Apărării, Ion Mircea Paşcu şi Corneliu Dobritoiu, parlamentarii PDL Cristian Boureanu, Gigi Chiru, Florin Gheorghe, parlamentarii PSD Alexandru Mazăre şi Cristina Dumitrache, parlamentarul PNL, Mihai Lupu, Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, oficialităţi militare.
 

Nava amiral a Flotei a VI-a a SUA, USS Mount Whitney (LCC 20), cu portul de domiciliu la Gaeta, Italia, se afla la Constanţa în perioada 15-19 noiembrie pentru o vizită de rutină. În perioada staţionării în portul Constanţa, personalul navei va efectua antrenamente comune şi schimburi de experienţă cu omologii români.

Mount Whitney are rolul de navă de comandă pentru comandantul Flotei a VI-a şi pentru comandantul Comandamentului Întrunit al forţei de luptă a NATO cu sediul la Lisabona. Căpitanul de marină Craig Clapperton este comandantul navei, iar echipajul este compus din 12 ofiţeri, 150 de alţi militari şi 150 de marinari civili din cadrul Comandamentului pentru transporturi navale.

Mount Whitney a participat la Operaţiunea Oddisey Dawn în largul coastei Libiei în 2011 şi a oferit ajutor umanitar Georgiei în 2008. Nava s-a mai aflat în România în noiembrie 2008.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *