Actualitate

România, interesată să cumpere compania din Republica Moldova care operează gazoductul Iaşi-Ungheni

O companie românească de stat s-ar putea implica în achiziţionarea unei companii de energie din Republica Moldova, a spus luni, Liviu Dragnea, după întâlnirea coaliţiei PSD-ALDE. "Are susţinerea şi suportul nostru politic, pentru că este o măsură economică bună şi strategică pentru România şi nu numai", a spus Dragnea, fără a da mai multe detalii.

Aşa cum am mai scris, Agenţia Proprietăţii Publice (APP), aflată în subordinea Guvernului R. Moldova, a anunţat că în perioada 27 noiembrie- 1 decembrie 2017 vor fi scoase la licitaţii „cu strigare” pachetele de acţiuni la 17 societăţi pe acţiuni deţinute de stat.
Printre acestea se numără şi întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, creată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, informează Mold-street.
 
Potrivit condiţiilor impuse, preţul iniţial este de 180 milioane de lei (circa 9 milioane de euro) cu angajamentul de a investi în următorii doi ani 93 de milioane de euro.
 
Valoarea investiţiilor coincide practic cu valoarea investiţiei în viitoarea conductă Ungheni-Chişinău.
 
„Condiţiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care îşi deschide reprezentanţă la Chişinău şi care se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova”, notează Mold-street. 
 
Vestmoldtransgaz va proiecta lucrările de construcţie a conductei Ungheni – Chişinău
 
La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei şi Infrastructurii din R. Moldova anunţa că a eliberat întreprinderii Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcţie a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni – Chişinău.
 
Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părţi de conexiune Iaşi – Ungheni, dată în exploatare în 2014. 
 
Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) oferă un pachet de finanţare de 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcţia Ungheni – Chişinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de 41 milioane euro fiecare, iar UE – un grant de 10 milioane euro, scrie adevarul.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *