Opinii și Editoriale

România, mai aproape ca niciodată

Ei bine, am avut ocazia să particip recent, la o conferinţă publică privind integrarea europeană a Republicii Moldova, din perspectiva rezultatelor Summitului de la Vilnius, unde mi s-au reconfirmat cele afirmate. Evenimentul a fost găzduit de Senatul României şi organizat de studenţii originari din stânga Prutului aflaţi la studii în Bucureşti. Au fost prezente personalităţi din ambele state româneşti, care, prin activitatea lor contribuie nemijlocit la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre acestea, inclusiv în context european. Dintre acestea, merită amintiţi Renate Weber, europarlamentar, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, Viorel Badea, Mihai-Răzvan Ungureanu, Mariana Câmpeanu, toţi senatori, George Mocanu şi Mihai Ghimpu, ambii deputaţi, Iurie Reniţă, ambasador, Dan Dungaciu, director ISPRI, Liliana Popescu, prorector SNSPA, Radu Carp şi Gheorghiţă Geană, ambii profesori, Alexandru Budişteanu, arhitect, precum şi mulţi alţii.

Un bun prilej pentru socializare şi reîntâlnire, mai ales pentru tinerii studenţi, cercetători, ONG-işti şi oameni de afaceri, evenimentul a arătat că relaţia dintre cele două state este mai bună decât oricând, iar România ne este mai aproape ca niciodată, solidarizându-se cu noi, înţelegându-ne necesităţile şi sprijinindu-ne acolo unde este mai mare nevoie. De altfel, toţi reprezentanţii RM, fără excepţie, le-au mulţumit instituţiilor statului român pentru asistenţa acestuia, fie că e vorba de bursele de studii, de reparaţia grădiniţelor, de interconectarea energetică, dar mai presus, de toate, oficialii moldoveni şi-au exprimat recunoştinţa pentru aportul diplomaţiei române în vederea liberalizării regimului de vize. Astăzi, puţină lume îşi mai aminteşte de valul imens de critici îndreptat împotriva autorităţilor române imediat după introducerea vizelor la graniţa dintre cele două state în 2007. Am fost atunci martorii unei campanii de dezinformare masivă, generată de oponenţii revenirii la normalitate a relaţiilor dintre cele două state, dar la care se raliaseră şi mulţi moldoveni din naivitate sau din cauza unor aşteptări irealiste. Iată că după 7 ani, bunele intenţii ale României se manifestă altfel, contribuind la accesul cetăţenilor moldoveni în întreaga Europă.

Ne aflăm acum într-un moment prielnic şi din punctul de vedere al perspectivelor noastre europene. Cetăţenii moldoveni înţeleg din ce în ce mai bine avantajele integrării, iar în curând le vor resimţi pe propria lor piele. Tocmai din acest motiv, există un val fără precedent de cereri de eliberare a paşapoartelor biometrice, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Apropierea dintre malurile Nistrului se va face în mod natural, pentru că, dincolo de propaganda antieuropeană, fiecare individ caută să-şi asigure un trai cât mai bun. Iar spaţiul european este garantul acestui lucru, prin libera circulaţie, prin omogenizarea pieţelor, prin lichidarea barierelor comerciale, prin atragerea investiţiilor şi prin crearea locurilor de muncă bine plătite.

Rămâne să valorificăm, alături de partenerii noştri cu adevărat de încredere, acest context favorabil şi acest an plin de evenimente definitorii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *