Educație

România oferă burse pentru mii de tineri din Republica Moldova

În peste două decenii de colaborare în domeniul educaţiei între cele două state, numeroşi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior din România, întorşi acasă pentru a-şi pune cunoştinţele în slujba progresului Republicii Moldova, au devenit personalităţi de renume în diferite domenii ale vieţii politice, academice, cultural-ştiinţifice, artistice. Alţii şi-au continuat parcursul universitar în centre din România sau din alte ţări, conform principiilor europene privind mobilitatea studenţilor.

Tinerii originari din Republica Moldova pot opta pentru toate nivelurile de școlarizare – studii liceale, de licenţă, masterat, doctorat, rezidenţă, doctorat – în oraşe de pe întreg teritoriul României. România recunoaşte calitatea învăţământului din Republica Moldova prin Acordul de recunoaştere reciprocă a diplomelor. În acelaşi timp, sistemele de educaţie ale celor două state sunt complementare, învăţământul superior românesc, oferind posibilitatea studierii unor discipline inginereşti, cum ar fi petrol şi gaze, minerit, marină, silvicultură şi economie forestieră, în care are mare tradiţie.

În fiecare an, în ultima parte a lunii iulie, o Comisie mixtă din România soseşte în Republica Moldova pentru a face preselecţia dosarelor candidaţilor, dând astfel posibilitatea tinerilor din Republica Moldova să se înscrie fără a se mai deplasa în România în acest scop. Pentru tinerii absolvenţi ai liceelor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană se oferă locuri separate.

Astfel, Guvernul României a făcut publică oferta de burse pentru cetățenii Republicii Moldova, anul academic 2017-2018. În această perioadă, viitorii studenți se pot informa în cadrul Târgului Universităților din România care va avea loc în trei mari orașe: Chișinău, Bălți și Cahul. La târg vor participa voluntarii asociațiilor de basarabeni din România, studenți din principalele centre universitare românești din 18 orașe.
Dacă ești interesat de studii în România, în cadrul acestor târguri ai șansa să afli informații corecte provenite din surse credibile precum: universități, Ministerul Educației, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe.

Cooperarea în domeniul Educației între România şi Republica Moldova are loc în baza unui memorandum. Documentul are în vedere un protocol de colaborare între Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice din România și Ministerul Educației din Republica Moldova pentru anii şcolari/universitari 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019.

Numărul burselor oferite pentru tinerii din Republica Moldova este:

1. 950 de locuri pentru învățământul preuniversitar, din care:

800 – cu bursă
150 – fără bursă
1000 de locuri licență cu bursă
100 de locuri licența fără bursă
100 de locuri master cu bursă
50 de locuri doctorat cu bursă
50 de locuri rezidențiate cu bursă

Astfel, în total, Guvernul României va acorda 2.250 de burse pentru tinerii din Republica Moldova.

Pentru informații suplimentare, contactați Ministerul Educației al Republicii Moldova, Direcția Relații internaționale și integrare europeană, tel.: 0 (22) 23 80 61.

Găsiți mai multă informație la Târgul Universităților din România:

8 iulie – Bălți – în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”
9 iulie – Cahul – Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu”.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *