Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Bună Dimineața 3 Februarie 2017, ora 10:05    Din editia print

Marime Font

România pornește revoluții, Ucraina războaie, moldovenii se plâng de viață grea

Oare în care țară politicienii, care guvernează prost, nu au nemulțumit poporul și nu l-au scos în stradă? În orice țară unde în capul mesei funcționează democrația și normele ei, cetățenii îi atenționează pe aleși că nu sunt de acord cu ceea ce fac și ies în stradă, protestând pașnic sau violent, deja depinde de fiecare situație în parte.

 
 
 

Da, protestele au răsturnat guverne și au pornit revoluții, au început războaie și au doborât regimuri. Însă, totul depinde de cetățeni și de cât de mult își doresc acea schimbare.

Ucrainenii, în momentul în care au decis că regimul Ianukovici nu mai reprezintă interesele țării, au ieșit în stradă, au stat o iarnă întreagă în piață, iar într-un final au luptat și în război. Vecinii noștri au arătat lumii întregi că democrația se apără la început pașnic, după care cu insistență, iar în cele din urmă cu arma în mână.Un alt exemplu, în care politicienii nu sunt lăsați să conducă țara cum vor ei este România. De câteva zile țara fierbe, cum de mult nu a făcut-o. Cetățenii sunt împotriva deciziilor luate de Guvernul de la București cu privire la modificarea și completarea codurilor penale, dar și la grațierea unor pedepse.

Prin urmare, în toată țara se strigă în gura mare: „Anticipate”, „Noaptea ca hoții”, „Șobolanii”, „România, trezește-te!”. Doar în Capitală, în ultimele zile, s-au adunat peste 100 de mii de oameni. Protestul se organizează pe rețelele de socializare, iar oamenii sunt chemați seara după programul de muncă. Momentul întrunirii este bine ales, căci seara numărul celor ce protestează este mai mare decât dacă acesta ar fi organizat în timpul zilei când în mod normal oamenii sunt la muncă.

Altfel stă treaba în R. Moldova, unde protestul este motiv de a chiuli de la școală și de a lipsi de la muncă. La noi în țară un protest ca și modul de a guverna, se face după ureche. Oamenii sunt aduși de prin raioane cu autocare, plătiți să stea toată ziua în stradă și să strige, habar n-au ce. Ziua trece, banul vine. Dacă e să ne uităm în urmă, doar protestul din 7 aprilie 2009 a zguduit din temelie țara, dar și a băgat în pământ oameni nevinovați.

Dacă tot ne batem cu pumnul în piept că suntem frați cu cei de peste Prut, poate ridicăm nasul și învățăm totuși de la ei cum se apără cea mai de preț avere ce o avem în pumni: puterea care aparține poporului, nu celor ce stau în fotolii din piele și „conduc” țara. Sau poate admirăm curajul vecinilor noștri ucraineni, care au ținut piept unui război doar pentru a răsturna un regim bolnăvicios.

Un articol de: Tatiana T. Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul