Editorial

România sau Rusia, unica şansă de supravieţuire a Republicii Moldova

Tot mai multe voci spun că niciodată în Moldova nu a fost atât de rău şi tot mai des înţelegem că acesta e adevărul. Trebuie să recunoaştem, în comparaţie cu dezastrul socio-economic de acum, Moldova a dus-o bine mersi în perioada sovietică, mai ales spre sfârşitul acestei perioade. Nu am ştiut ce să facem cu independenţa, aşa că am folosit-o cum ne-a dus capul, unii – profitând în exces de ea, alţii – ajungând la sărăcie lucie şi ducându-şi existenţa de azi pe mâine.

Moldova trebuie să-şi aleagă calea: sau alături de Rusia sau alături de România. Zilele trecute am dat peste un articol scris de jurnalistul Lucian Mândruţă, articolul se numeşte „Scrisoare către moldoveanul care crede că are o ţară”. Nu sunt un mare fan al domnului Mândruţă, însă în acest articol găsim nişte adevăruri de care nu mai putem să ne ascundem.

Republica Moldova a eşuat ca stat, iar unica soluţie este Unirea fie cu România, fie cu Rusia. Suntem o ţară prea mică pentru o tagmă de jefuitori atât de mare. Să ne reamintim că în timpul Rusiei Ţariste, a României Mari şi a URSS-ului eram doar o simplă provincie. Această provincie avea de 10 ori mai puţini conducători, iar bugetul venea de la administraţia centrală – Bucureşti sau Moscova. Această provincie o ducea bine-mersi, făcând parte dintr-un stat mare şi puternic. După independenţă provincia s-a transformat într-un stat eşuat condus de o puzderie de hoţi ipocriţi. Mai grav este că aceşti hoţi fură de la o mână de oameni şi furtul e simţit de fiecare membru al societăţii. Trei milioane de moldoveni trebuie să hrănească mii de funcţionari, deputaţi, judecători, inspectori, parlamentari ş.a.m.d. „Moldova o duce mai rău în democraţie, decât o ducea în socialism”, mai spune domnul Mândruţă. „De ce? Pentru că democraţia e scumpă, e un produs de lux care vrea ţări mari şi state puternice.”

În cazul Unirii cu România sau Rusia, cheltuielile per cap de moldovean vor fi mai mici, chiar dacă ambele ţări au aceleaşi probleme cu care ne confruntăm şi noi. Însă vorbim de state adevărate, nu de iluzii statale de genul Republicii Moldova. Nu mai avem de ales. Jocul de-a independenţa s-a terminat, o simte fiecare moldovean în parte. Viitorul Republicii Moldova este doar în sânul unei ţări adevărate. Fie că ne place, fie că nu, trebuie să alegem – Rusia sau România. Organizaţi un referendum şi salvaţi aceşti oameni de iluzia unei ţări suverane şi independente. Altă cale nu există.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *