Actualitate

România şi China vor accelera negocierile pentru investiţiile energetice de la Rovinari şi Cernavodă

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a deschis oficial reluarea negocierilor cu compania chineză, reprezentată de o delegaţie condusă de Vicepreşedintele China Huadian Engineering, Jiang Fangshuai.

„Discuţiile cu partenerii chinezi intraseră într-un ritm care părea să nu avanseze în spiritul în care părţile au convenit. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, pentru ca, în tot acest timp, singurele discuţii să fie purtate doar prin corespondenţă. Am cerut atât CEO, cât şi Comisiei care funcţionează la nivelul ministerului, să analizăm principalele puncte în care părţile nu au cazut încă de acord şi să organizăm această întâlnire la Bucureşti, prin care să stabilim un calendar accelerat de negocieri. Îmi doresc ca negocierile în cazul termocentralei de la Rovinari să ajungă într-un punct comun până la finalul acestui an, pentru ca investiţiile Chinei în România să poată începe”, a declarat Toma Petcu.

Ministerul Energiei a solicitat companiei chineze o întâlnire încă de la începutul acestui an, dar, in cauza unor schimbări de management la China Huadian Engineering, acest lucru nu a fost posibil mai deveme. 

Proiectul vizează construirea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari, în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Compania chineză a fost selectată în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012 să deruleze în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia această investiţie.

De asemenea, ministrul Toma Petcu a avut o întâlnire şi cu ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihong, în cadrul căreia a discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei în care România şi China sunt partenere. „Discuţia a fost una pragmatică şi în detaliu, iar concluzia foarte bună pentru ambele state: atât statul român, cât şi statul chinez, îşi doresc ca negocierile în cazul construcţiei Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârşitul anului. Din discuţie a reieşit inclusiv o abordare comună privind accelerarea negocierilor şi în cazul termocentralei de la Rovinari dar şi interesul Chinei pentru reluarea discuţiilor privind centrala Tarniţa”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *