Externe

Romania sustine independenta Georgiei

 "Georgia a ales drumul spre integrarea in Uniunea Europeana. Suntem in asteptarea acordurilor de liber schimb si a regimului preferential de vize, care ar trebui sa fie semnate in curand", a declarat Baconschi.

Ministrul a subliniat ca Georgia a adoptat reforme clare si adevarate, iar implementarea acestora va duce la integrarea in Europa. "Obtinerea regimului de liber schimb va reprezentat un sprijin important pentru relatiile cu Georgia in relatiile cu tarile membre UE", a adaugat Baconschi.

La randul sau, Vasadze a subliiniat ca Georgia are potential de cooperare cu Romania, in special in ceea ce priveste comertul. "Acest potential nu este pe deplin folosit, din moment ce relatiile comerciale nu sunt atat de puternice pe cat ne-am dori", a spus seful diplomatiei de la Tbilisi.

Cei doi ministri au anuntat, de asemenea, ca s-a decis deschiderea unor departamente de limba georgiana si respectiv romana in liceele din Bucuresti si Tbilisi, in vederea consolidarii relatiilor dintre cele doua tari.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a anuntat, totodata, ca apropiata vizita a presedintelui Mihail Saakasvili in Romania va da un nou impuls relatiilor bilaterale.

Seful diplomatiei romane se afla marti si miercuri in Georgia, intr-o deplasare care precede vizita oficiala in Romania a presedintelui georgian Mihail Saakasvili, preconizata sa aiba loc in perioada urmatoare.

Baconschi are programate intrevederi cu ministrul georgian de externe, Grigol Vasadze, cu presedintele Mihail Saakasvili si cu premierul Nikoloz Gilauri, convorbiri cu vicepremierul si ministrul pentru integrare europeana si euroatlantica Giorgi Baramidze, precum si o intalnire cu membrii contingentului roman din misiunea EUMM, care isi desfasoara activitatea in cadrul Biroului Teritorial (Field Office) Mtskhetsa.

Agenda discutiilor cuprinde cooperarea bilaterala, cu accent pe dimensiunea economica si energetica, analiza evolutiilor regionale, precum si perspectivele aprofundarii relatiilor Georgiei cu UE si NATO, domenii in care Romania are posibilitatea de a impartasi din experienta proprie, potrivit MAE.

Sursa: 9am.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *