Actualitate

România va ajuta R. Moldova în implementarea reformei în educaţie

Declaraţii în acest sens au fost făcute de către ministrul educaţiei al Republicii Moldova, Maia Sandu, şi ministrul delegat al învăţământului superior din România, Mihnea Cosmin Costoiu, în emisiunea „Fabrica” la Publika TV.

Maia Sandu a precizat că Republica Moldova a preluat experienţa României în introducerea sistemului dual în învăţământul mediu de specialitate. Astfel, începând cu septembrie 2014, elevii de la unele şcoli de meserii vor studia teoria în şcoală, iar activităţile practice la întreprindere, cu perspectiva reală de angajare. Ministrul a adăugat că deja s-a ajuns la o înţelegere în acest sens cu două întreprinderi cu capital străin şi se duc tratative şi cu alţi agenţi economici.

România va acorda asistenţă în dezvoltarea Cadrului Naţional al Calificărilor şi Registrului Naţional al Calificărilor pentru instituţiile de învăţământ din Moldova. Ministrul moldovean al educaţiei a comunicat că se va recurge la o evaluare substanţială a instituţiilor de învăţământ, în special a instituţiilor de învăţământ superior, după care se va acorda o perioadă de timp pentru lichidarea neajunsurilor. Instituţiile de învăţământ care nu se vor conforma, vor fi lichidate.

România va mai acorda asistentă Moldovei în pregătirea formatorilor de limba română, de către profesori din România, în baza unui proiect elaborat şi coordonat de comun acord.

O inovaţie pentru Moldova ar fi introducerea unui soft, aplicat pe larg în România, ce se referă la înmatricularea în licee după parcurgerea treptei gimnaziale, în funcţie de abilităţile, cunoştinţele şi reuşitele elevului.

Mihnea Cosmin Costoiu a dat asigurări că România va acorda în continuare burse de studii pentru tinerii moldoveni. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *