Actualitate

România va investi UN MILIARD de euro în proiectele de infrastructură energetică a Moldovei

„Ca prim-ministru, lucrând cu premierul Leancă, acum cu premierul Gaburici, am reușit, am făcut gazoductul până la Ungheni, am sprijinit programul pentru grădinițe, microbuzele, toate lucrările pentru infrastructura de cultură și educație, deci lucruri foarte concrete. Dar cel mai important lucru este ca Moldova să nu depindă de o singură parte. Să nu primească gazele doar dintr-un singur loc, să nu primească energia electrică doar dintr-un singur loc. Să aibă o variantă alternativă care nu poate fi decât România”, a spus Ponta în cadrul interviului.

Premierul român a precizat că, după ce s-a lucrat o perioadă la partea tehnică, astăzi l-a anunțat pe premierul Chiril Gaburici că „noi venim cu oferte concrete de infrastructură, pentru că energia nu este ceva ce poți să urci în camioane, să treci peste Prut”. „Îți trebuie gazoduct, îți trebuie linii, transformatoare, toate celelalte. România are în acest moment și capacitatea tehnică, are și banii necesari. E vorba de o sumă foarte mare pe care România poate să o investească în tot ce înseamnă relația pe zona energie cu Moldova, o sumă care, să nu fiți uimiți, poate trece chiar și de un miliard de euro”, a mai spus Victor Ponta, menționând că, cu siguranță, sunt „cei mai mulți bani pe care România i-a cheltuit pentru un proiect și cei mai mulți bani pe care vreodată orice țară din lume îi va investi investi în Moldova”.

La fel, Victor Ponta a mai menționat că omologul său moldovean l-a informat astăzi despre procesul de înlăturare a pesticidelor depozitate pe vremea Uniunii Sovietice. „Mai lipseau niște bani. Miercuri, în ședința de Guvern de la noi la București vom aloca acei bani. Un alt proiect la care eu țin foarte mult e cel al maternității de-aici din Chișinău, Mama și Copilul. Am fost, am văzut cu ochii mei la ce s-a folosit milionul de euro pe care l-am dat anul trecut în noiembrie. Miercuri o să mai alocăm un milion și jumătate. La fel, am văzut grădinițe care s-au făcut din programul de sprijin. Deci lucruri pe care să le vadă oamenii, să zică că uite România chiar ne sprijină”, a conchis șeful Cabinetului de miniștri din România.

Unica doleanță a premierului român pentru toate aceste proiecte este ca „în Moldova să existe stabilitate politică”, întrucât „un proiect atât de mare nu poți să-l faci tot timpul când se schimbă cei cu care vorbești”, precum și „să existe, ceea ce a existat cu siguranță în ultima perioadă, o direcție foarte clară pro-Europa și pro-România, pentru că Moldova în Europa prin România trece”.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *