Guvern

România va pregăti militari din Republica Moldova

Decizia vine într-un moment în care armata moldoveană a cerut ajutorul experţilor români şi în evaluarea armamentului uzat şi a restructurării cadrelor militare.

Piloţii moldoveni sunt primii pe listă. Militarii de peste Prut vor învăţa cot la cot cu soldaţii noştri. Avantajul este că o mare parte din tehnica folosită la antrenament de ambele tabere este cea rusească.

„Piloții de la Academia forțelor aeriene să se pregătească în instituții de învățământ românesc și în continuare militari moldoveni să beneficieze de pregătire în unități românești”, a spus Mircea Duşa ministrul Apărării Naţionale.

În mai puţin de două luni, un pluton de artilerie din Republica Moldova va sosi în România. Instrucţia comună va fi făcută într-un poligon de aici. În plus, autorităţile moldovene au cerut ca experţi militari români să ajute în inspecţia armamentului aflat în depozitele lor.

6500 de militari fac parte în acest moment din armata vecinilor moldoveni, stagiul militar este obligatoriu şi durează un an. Până acum, 57 de ofiţeri care se află la conducerea armatei din Republica Moldova au absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti.

Totodată, ministrul român a reiterat sprijinul României în domeniul restructurării doctrinei militare şi planificării apărării, dar şi suportul ţării noastre acordat Republicii Moldova pe parcursul său european.

La rândul său, ministrul moldovean al Apărării a mulţumit Armatei României pentru sprijinul constant acordat în procesul de reorganizare şi modernizare a Armatei Republicii Moldova.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 20 septembrie 2013, pe ministrul apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, aflat în vizită la Bucureşti la invitaţia ministrului român al apărării naţionale.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au evidenţiat nivelul remarcabil al relaţiei bilaterale, atât în planul dialogului politic, cât şi în cel al cooperării sectoriale. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat că prioritatea acţiunii guvernamentale, pentru perioada imediat următoare, trebuie să fie aplicarea înţelegerilor concrete convenite în recentele contacte la nivelul Prim-miniştrilor (Bucureşti, 9 iulie 2013, respectiv Chişinău, 26-27 august 2013), îndeosebi a celor pe linia conectării mai strânse a Republicii Moldova la România şi, implicit, la spaţiul european. Şeful diplomaţiei române a salutat cooperarea extinsă la nivelul ministerelor apărării din cele două state şi a evidenţiat rolul programelor de pregătire menite să consolideze standardele profesionale ale experţilor militari din Republica Moldova.

Au fost abordate, de asemenea, subiecte de actualitate din plan regional, inclusiv dezvoltările recente din relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Ministrul Titus Corlăţean a informat în legătură cu concluziile degajate la nivelul Uniunii Europene în legătură cu acest dosar.

Ministrul Vitalie Marinuţa a prezentat priorităţile agendei de reforme a guvernului de la Chişinău şi rezultatele aşteptate în acest sens în perioada imediat următoare, îndeosebi pe linia apropierii de Europa.

În acest context, şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul deplin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pentru atingerea obiectivelor de etapă avute în vedere pentru apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013. Ministrul Titus Corlăţean a asigurat că intrarea în vigoare, cât mai rapid posibil după summit-ul de la Vilnius, a noului cadru contractual între Republica Moldova şi Uniunea Europeană rămâne un obiectiv de primă importanţă pentru România. „Chişinăul poate conta, ca şi până acum, pe întregul nostru angajament în această direcţie”, a precizat ministrul Titus Corlăţean.

Sursa: ziuaveche.ro/ gds.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *