Ultima oră

România va scădea impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2018

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, precum şi trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat sunt măsuri care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018, conform anunţului făcut de Călin Popescu Tăriceanu, în urma şedinţei coaliţiei de guvernare, desfăşurată la Parlament.

"Nu se măresc cotele de impozitare, dar schimbăm modalitatea de aplicare, lucru care va duce la două rezultate pozitive: crescând valoarea salariului brut, fiecare angajat va profita pentru că punctul de pensie care se calculează la salariul brut va creşte. Şi netul, pe care îl obţine salariatul păstrând aceeaşi cheltuială a angajatorului va creşte nu foarte mult, dar important e că va creşte. Cheltuiala angajatorului nu creşte sub nicio formă", a declarat Tăriceanu.

Şeful Senatului a vorbit şi despre măsura cuprinsă în programul de guvernare privind reducerea impozitului pe venit de la 16 % la 10%.

"Decizia pe care am anunţat-o este aceea de a scădea impozitul pe venit de la 16 la 10% şi se va aplica şi va avea temenul 1 ianuarie 2018", a mai spus şeful Senatului.

În plus, Tăriceanu a precizat că Executivul va veni cu un proiect de lege prin care să interzică cumularea pensiei cu angajarea la stat.

"Ceea ce am discutat cu premierul, cu ministrul Muncii şi cu ceilalţi miniştri e următorul lucru: ca odată făcută cererea de pensionare şi pensionarea făcută, să nu mai existe şi posibilitatea reangajării pe acelaşi loc, funcţie, în acelaşi minister sau alte ministere. Trebuie să se hotărască oamenii, dacă sunt pensionari sau apţi de muncă. Se va modifica legea în aşa fel încât să nu poată să funcţioneze în acest sistem dual pentru că nu e corect. Nu poţi să fii şi salariat, să ai şi venituri din pensie", a mai spus Tăriceanu.

Reamintim că, în urmă cu doar două zile, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, susţinea că nu are în vedere creşterea vârstei de pensionare. Însă, după schimbarea regulilor la pensiile speciale, în planurile sale intră interdicţia de a cumula pensia şi salariul de la stat.

„Lucrul acesta va trebui să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poţi să te duci în privat, eventual. Cu siguranţă, vom lucra şi la această decizie", declara ministrul muncii, la Antena 3.

O astfel de măsură nu ar fi însă o premieră, dar e mai greu de pus în practică. În 2008, Guvernul Boc a dat o ordonanţă de urgenţă care interzicea cumulul pensiei şi salariului de la stat, însă aceasta a picat la Curtea Constituţională.

gandul.info
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *