Ca şi în cazul României, în Republica Moldova subiectul integrării europene este unul discutat încă din prima parte a anilor ’90 însă, spre deosebire de București, Chișinăul nu a reușit să se angreneze într-un proiect geopolitic de anvergură, rămânând suspendat între Uniunea Europeană, Uniunea Euroasiatică și posibilitatea unirii cu Țara-mamă. Cu toate acestea, pe termen mediu și scurt, Republica Moldova va trebui să ia o decizie fermă și să aleagă între Occident și Est, conștientă că alegerea făcută va fundamenta viitorul următoarelor generații care se vor naște între Prut și Nistru.
Dintre cele trei scenarii sus-amintite, propun să discutăm, cel puțin deocamdată, despre șansa pe care Republica Moldova ar avea-o dacă ar deveni membru al Europei Unite, membru al unei Europe promotoare de valori precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, domnia legii și respectul drepturilor omului. Evident, poate cea mai bună lecție, pe care Chișinăul o poate învăța, este cea a României, cu atât mai mult cu cât situația socio-economică a Republicii Moldova, în prezent, este comparată cu cea a României de la sfârșitul acelorași ani ’90, perioadă în care la București se lua cu fermitate o decizie privind orientarea externă.
Așadar, la 1 ianuarie 2017 s-au împlinit zece ani de când România a devenit membră a UE, o perioadă suficientă pentru a trage concluzii pertinente și a combate unele mituri precum cel al dezavantajelor economice sau al pierderii suveranității naționale. În primul său deceniu, România a accesat fonduri structurale europene în valoare de 39,8 miliarde euro, contribuind la rândul său cu suma de 13,7 miliarde, de unde rezultă un plus financiar în valoare de 26,1 miliarde euro, în contextul în care Bucureștiul, din motive birocratice și nu numai, nu a reușit să atragă decât o parte relativ mică din suma totală a fondurilor structurale ce îi stau la dispoziție. Este practic o cutumă a statelor est-europene, Polonia, Cehia și alți membri întâmpinând probleme similare până când au reuști să dezvolte bunele practici de accesare și implementare a acestor fonduri.
Mai mult, tot din punct de vedere economic, PIB-ul României s-a dublat în ultimii zece ani, exporturile intra-comunitare au crescut cu aproximativ 5 la sută, iar cifrele de afaceri medii pentru societățile comerciale au crescut cu 64 la sută datorită investițiilor comunitare. Toate acestea, coroborate cu scăderea semnificativă a ratei șomajului și creșterea salariilor și a nivelului de trai exemplifică succesul economic al integrării.
Din punct de vedere politic, pentru România, cei zece ani au însemnat consolidarea democraţiei şi a statului de drept, iar asumarea luptei anticorupție a devenit un brand promovat de la Sofia până la Varșovia sau Vilnius.
Acum, la zece ani distanță, România culege roadele implicării sale euro-atlantice și la nivel diplomatic. A devenit un pol de stabilitate și generator de securitate în flancul sud-estic al Uniunii, iar diplomația de la București este apreciată în cancelariile de la Paris, Berlin, Londra sau Washington.
Totodată, în primul trimestru economic al anului 2017, România a cunoscut cea mai mare creștere economică din UE, în timp ce investițiile externe sunt cu aproximativ 46 la sută mai mari în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce arată că vorbim despre un actor predictibil și sigur pentru piața de capital.
Este un drum lung parcurs de către o țară care cu două decenii în urmă risca să alunece în clivajul social și tensiunile politice pe care Republica Moldova încă le trăiește, însă diferența apare pentru că la București a existat o clasă politică suficient de matură în a alege opțiunea corectă. Timpul asumării unei asemenea decizii se apropie și la Chișinău, iar posibilele costuri pot fi la fel de mari precum posibilele avantaje.
Răzvan Munteanu
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul