Actualitate

Românii au ajuns la capătul răbdării şi ies din nou în stradă din cauza votului scandalos din Senat pentru protejarea lui Oprea. Proteste de amploare sunt anunţate şi în marile oraşe ale ţării

Protestul, numit de internauţi ”Oprea, ești cercetat, trebuie să fii judecat!”, se va desfăşura între orele 18,00 şi 21,00, după cum se precizează pe pagina de Facebook a evenimentului.

"Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea.

Că să fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut reținerea, arestarea sau altă măsură preventivă. S-a cerut accesul liber al Justiției pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept și ale democrației dacă este sau nu vinovat. Dar PSD și acoliții din ALDE și PRU au pus statul de drept între paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poți să furi, poți să ucizi, poți să faci orice dacă ești parlamentar. Asta a decis Senatul, cameră superioară a Parlamentului, instituția fundamentală a democrației.", precizează iniţiatorii protestului.

Peste 4.300 de oameni şi-au anunţat, până la ora transmiterii acestei ştiri, participarea la protestul din Capitală, al cărui loc de întâlnire este Calea 13 Septembrie nr.1-3, în faţa sediului Senatului. În celelalte opt oraşe, detaliile sunt pe paginile de Facebook ale respectivelor evenimente.

Pe pagina apelului la protest în Capitală se mai precizează că "Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă și deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de interne, șeful său. Un polițist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii.Fraților, nu sunteți. Nici dumnezei și nici invincibili. De aceea, joi ieșim în stradă, chiar la voi acasă, domnilor senatori. Noi, simpli cetățeni indignați venim la intrarea dinspre Senat a Parlamentului României, să-l comemorăm pe Bogdan Gigină și să cerem dreptate. Poate așa vă amintiți că nu există vreo diferență magică între noi și voi, că legea este aceeași pentru toți și că justiția trebuie lăsată să-și facă treaba."

”DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de omor din culpă.

Este vorba despre o nouă faptă, respectiv ucidere din culpă, în dosarul deschis după decesul poliţistului Bogdan Gigină, pe 20 octombrie 2015, când agentul a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.
Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.
Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit", precizează DNA într-un comunicat.

”Vinovăția unui om nu se stabilește printr-un vot, ci de către o instituție de judecată. Așadar, ar trebui depășită această etapă, dacă vrem să luăm în calcul sănătatea unui sistem democratic normal și al statului de drept. Un stat de drept înseamnă că nimeni nu poate să fie mai presus de lege", a susținut purtătorul de cuvânt de la Cotroceni.

Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.

În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *