Timpul Local

Romanita Toma a luat Premiul I la Cerbul de Aur

In perioada 6-9 august, la Piatra-Neamt, Romania, s-a desfasurat editia a IV-a a Festivalului-concurs de muzica pop pentru copii „Cerbul de aur junior-2009”, la care au participat 72 de copii, inclusiv trei din R. Moldova. Surpriza cea mare a fost ca de Premiul I s-a invrednicit tanara interpreta de muzica usoara, Romanita Toma (16 ani) din orasul Ungheni.

Laureata a mai multor festivaluri nationale si internationale, Romanita ne-a spus ca aceasta este cea mai mare victorie a ei de pana acum. Ea ne-a povestit ca, pana a ajunge la Piatra-Neamt, a avut de trecut prin doua etape de preselectie – etapa zonala de la Iasi si cea finala – de la Bucuresti. „Ma bucur ca pe ambele le-am trecut cu succes, insa cea mai mare bucurie a fost, desigur, cand am aflat ca am obtinut Premiul I la categoria de varsta 14-17 ani”, ne marturiseste tanara interpreta.

La inceput a fost iubirea…

Cele mai mari emotii le-a avut, insa, in etapa finala, unde au concurat cei mai buni dintre cei mai buni. Aici ea a interpretat piesa „La inceput a fost iubirea”, semnata de compozitorul Oleg Baraliuc, pe versurile regretatului poet Grigore Vieru. Anume aceasta i-a adus victoria mult ravnita. Premiul i-a fost inmanat de presedintele juriului, compozitorul Andrei Tudor, care a mentionat ca a fost un premiu binemeritat pentru felul in care s-a prezentat si i-a urat succese in continuare. Dupa premiere a avut parte de vorbe frumoase din partea mai multor membri ai juriului: Lucia Dumitrescu, Dan Dumitriu, directorul festivalului s.a. Mihai Traistariu i-a apreciat inalt tehnica pe care o poseda, dar, mai cu seama, vocea deosebita, catifelata. Iar interpreta Sophia i-a zis ca a impresionat-o intr-atat incat va ramane si in continuare o fana de-a Romanitei.

„Concursul a fost foarte frumos”, ne spune Romanita. „Am fost antrenati in repetitii, dar ne-au organizat si excursii la Piatra-Neamt si la Cheile Bicazului. Mi-am facut multi prieteni printre participanti. M-am ales cu multe amintiri frumoase si m-am bucurat de acest rezultat”, a mai adaugat ea. Tanara interpreta are de gand sa participe si la alte concursuri, sa realizeze piese noi, sa fie promovata in tara si peste hotare. De asemenea, ea viseaza sa studieze canto la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau.


La „Mamaia copiilor”

Totodata, Romanita a participat la cele doua etape de preselectie pentru Festivalul „Mamaia copiilor” – 2009. Si la ele s-a prezentat asa cum stie s-o faca mai bine. Intrucat evenimentul nu a avut statut international, Romanita a participat in calitate de invitata de onoare a festivalului. Ea a evoluat si in cadrul Galei festivalului, unde a avut parte de o surpriza de neuitat. Organizatorii au inclus in program un recital in memoria regretatului poet Grigore Vieru. Punctul culminant l-a constituit interpretarea piesei „Pentru ea” (muzica – Ion Aldea-Tedorovoci), un adevarat imn al limbii materne, interpretat de cinci copii „din cele trei colturi ale tarii”, cum avea sa-i prezinte presedintele juriului, poetul Adrian Paunescu. La rugamintea lui, dupa un discurs emotional despre regretatul poet, cei cinci copii au fost chemati in scena in aplauzele spectatorilor, pentru a interpreta, din nou, impreuna cu toata sala, acelasi cantec.

In activitatea sa, Romanita se bucura de sprijinul parintilor – Rodica si Iurie Toma. Mama ei, directoarea Casei Limbii Romane din Ungheni, conduce si Studioul „Romanite muzicale”, unde tinerele talente sunt promovate si ajutate sa devina adevarate vedete.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *