Ultima oră

Românofobia ca tactică de recenzare

Spunem „trebuia”, pentru că Biroul Național de Statistică nu excludea varianta prelungirii termenului de încheiere a operațiunii de recenzare, din cauza incapacității de a încheia acțiunea și de a gestiona datele la nivel național. Ceea ce trebuia să fie un recensământ responsabil, o bază de date esențială pentru următorul deceniu, cu toate referințele ce țin de populația R. Moldova, s-a transformat într-un fiasco, din cauza neprofesionalismului și implicării politice a unor așa-ziși recenzori și autorități locale cu interese meschine.

Totul pentru manipulare

Principala grijă a unei bune părți a celor care au lucrat în teren a fost, conform tuturor semnalelor, ca numărul celor care se declară români și vorbitori de limba română să fie cât mai mic. Pentru a atinge acest scop niciun mijloc nu a fost omis. Fișe completate prin telefon sau, mai rău, din burtă, de către colaboratorii cu antecedente penale, necunoscători ai limbii oficiale a statului sau minori. Mențiuni făcute cu creionul, pentru a putea fi ulterior șterse și modificate după placul celor care și-au fixat ca obiectiv „eliminarea” elementului românesc din R. Moldova, sunt alte strategii prin care recensământul a fost castrat de orice urmă de încredere în rezultatul pe care îl va oferi. Lipsa de reacție a autorităților duce cu gândul la o complicitate tacită cu autorii acestor ilegalități, iar faptul că până și directorul general adjunct al BNS, Inna Maslo, a recunoscut o parte dintre nereguli, aruncă în ridicol nu doar procesul propriu-zis, dar și capacitatea autorităților statului de a organiza o acțiune de asemenea anvergură și importanță la nivel național.

„Rărirea” românilor pe banii României

„Recensământul populației nu corespunde realității din acest moment. Prea multe încălcări au avut loc, dar ne bucurăm că oamenii simpli nu se mai tem să anunțe aceste abateri și cer să li se facă dreptate”, declară Anatol Ursu, co-președintele Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, o organizaţie care a monitorizat întregul proces, pas cu pas. De altfel, membrii Tinerilor Moldovei, au organizat săptămâna trecută un flashmob la sediul BNS, oferind coordonatorilor cenususului, în semn de ironie, mai multe pixuri, coli A 4, dar și câțiva minori, pentru a ajuta acțiunea de recenzare. Cu acest prilej, ei au aflat de la conducerea instituției, cum altfel decât de obicei, că banii au fost insuficienți pentru organizare. Dincolo de ridicolul situației în care este pus statul moldovenesc, probabil singurul din Europa incapabil să organizeze un recensământ corect, merită subliniată lipsa de transparență totală privind fondurile alocate activității. Ironia soartei, statul român a alocat cel puțin 90.000 de euro, prin intermediul programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare, pentru pregătirea recensământului în care, culmea, sute de mii de cetățeni români din Republica Moldova sunt victimele manipulării românofobe.

Hoțul necondamnat – recenzor cinstit

Cel mai elocvent exemplu a fost cel de la Căușeni, unde cel puțin 23 de fișe au fost completate fără ca măcar titularii lor să fi fost contactați. Desigur, toate cele 23 de persoane, între ei și profesori de limba română, intelectuali, elevi etc. au devenit, fără știința lor etnici „moldoveni” și vorbitori ai fantasmagoricei limbi „moldovenești”. În ciuda probelor evidente, e foarte probabil ca autoarea acestor falsuri să scape fără niciun fel de consecințe penale, având în vedere faptul că procedurile birocratice pentru sancționarea ei sunt extrem de complicate. Deci autorii acestor manipulări de ultimă speță nici măcar nu au riscat foarte mult atunci când le-au comis.

Valentin Buda pentru evz.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *