Cultură

Romanta, dragostea Silviei Goncear

Despre familia lui Simion si a Pelagheei Goncear din satul Tabara, raionul Orhei, s-a scris de mai multe ori. Un exponent al acesteia este Silvia Goncear, castigatoare a Marelui Premiu la Festivalul „Crizantema de Argint” de la Chisinau,  editia 2007, si a distinctiei similare la „Crizantema de Aur” de la Targoviste, editia 2008.

 

 

La parinti au fost zece copii. Mama Pelagheia, la cei 83 de ani, mai canta si azi, posedand o voce frumoasa. De la ea a si invatat Silvia primele romante. Tatal Simion a fost un bun mester. Cu sapte clase facute in perioada interbelica, le recita copiilor versuri de Eminescu, Cosbuc si le citea din vietile sfintilor.

Un dor ascuns in suflet

Nascuta in 1963, Silvia a absolvit, ca si sora ei mai mare, Raisa Barnaz, mai intai, Scoala pedagogica din Calarasi, sectia de muzica, dupa care a lucrat profesoara de muzica la o scoala din Telenesti. In 1984 isi incepe studiile la Conservatorul de Stat din Chisinau, sectia actor de comedie muzicala, clasa profesorului Sandri Ion Scurea. In paralel, a facut canto clasic cu Svetlana Strezev. In 1989 devine actrita la Teatrul muzical pentru copii si tineret (astazi Teatrul „Ginta Latina”), unde a jucat mai multe roluri importante, inclusiv cel al Chiritei in spectacolul „Chirita in provincie”, dupa Vasile Alecsandri, si cel al Nimfei in spectacolul „Liola” de L. Pirandello. Fiind studenta, a cantat in corul Bisericii „Sfanta Vineri” din capitala, condus de Nona Borsevschi, a interpretat si muzica folk, scriindu-si singura piesele si acompaniindu-se la chitara. In 1996 a participat la Festivalul International de muzica clasica „Haricleia Darcle” de la Braila unde a trait o experienta deosebita alaturi de multi interpreti din toata lumea. Apoi, timp de mai multi ani, isi intrerupe activitatea artistica.

Dar nu uita de muzica. Romanta, ca un dor ascuns adanc in suflet, n-a lasat-o in pace niciodata. In 2007, sora sa, Raisa Barnaz, o indeamna sa participe la Festivalul-concurs „Crizantema de Argint”. „Pe 6 ianuarie, m-am prezentat la preselectie. Nu eram sigura ca am s-o trec. Dar am reusit sa fac mult mai mult – am obtinut Marele Premiu”, isi aminteste Silvia Goncear. Pentru ea a fost o mare realizare, deoarece nu cantase de mult timp. E ca si cum, zice ea, s-ar fi trezit din nou la viata…

Nepotii, talentati cu totii…

Pe calea artelor au pornit si nepotii celor doua surori. Calin Corai, feciorul Iuliei, a absolvit Liceul Republican de Muzica „C. Porumbescu”, iar acum studiaza la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Totodata, este violonist al Orchestrei de muzica populara „Folclor”. Calin e detinator al Marelui Premiu al Concursului national de violonisti „Filip Toderascu”, editia anului 2008. Nepotul Radu Goncear, feciorul fratelui ei Simion, a absolvit anul trecut Academia de Muzica din capitala. Alti doi copii ai lui Simion Goncear – Igor si Tatiana, studiaza la Colegiul pedagogic din Calarasi, sectia de muzica. Olimpiu si Constanta Goncear, copiii regretatului frate Ovidiu Goncear, sunt coregrafi. Olimpiu e dansator in Ansamblul „Fluieras”, iar Constanta – in Ansamblul „Free Dance”.
Altminteri, toti fratii Goncear (Simion si Leon) si nepoteii canta, fiindca Raisa Barnaz, profesoara de muzica la Gimnaziul din Tabara, a facut in localitate un ansamblu de barbati si altul de femei. Din acesta din urma face parte si sora lor, Nina Goncear, care e si o mesterita populara cunoscuta in intreaga republica. Pe calea artelor au pornit si copiii Silviei. Silviu Palitu, a studiat cativa ani vioara la Liceul „C. Porumbescu”, iar acum e solist in Ansamblul de baieti „Trifoias” (condus de Silvia Goncear). Constanta, fiica, invata in clasa de teatru a Liceului „Ginta Latina” si doreste sa-si continue studiile la actorie.

O colaborare frumoasa cu maestrul Petre Neamtu

Imediat dupa ce a obtinut Marele Premiu la Festivalul-concurs „Crizantema de Argint”, Silvia Goncear a inregistrat, cu Orchestra „Folclor”, dirijata de maestrul Petre Neamtu, la firma „Electrecord” din Bucuresti primul CD, intitulat „Romante Crizanteme”. In 2008, dupa ce a luat Marele Premiu la Festivalul „Crizantema de Aur” de la Targoviste”, si-a propus sa editeze, tot la „Electrecord”, cel de-al doilea CD – „Romanta dragostei”, impreuna cu aceeasi orchestra – „Folclor”. Pe ultimul album are inregistrate si doua piese in duet cu sora ei, Raisa Barnaz, care i-a fost prima profesoara de muzica – „Rodica”, pe versurile lui Vasile Alecsandri, si „Ciobanas cu trei sute de oi”. Cand a inregistrat aceasta romanta, maestrul Petre Neamtu i-a spus ca, in Romania, lucrarea a fost interpretata cel mai bine de celebra Ioana Radu in duet cu sora ei, Mia Braia”. Iar Silvia i-a raspuns: „Atunci eu o voi canta cu Raia!”.
In general, zice Silvia, romanta e o piesa in care se canta dragostea si, tocmai de aceea, si-a intitulat CD-ul „Romanta dragostei”. CD-urile ei sunt o premiera pentru R. Moldova, pentru ca nimeni n-a mai editat la noi un CD integral cu romante.

De la „Crizantema de Aur” la cea… de briliant

La Festivalul „Crizantema de Aur” de la Targoviste Silvia Goncear a ajuns printr-un concurs favorabil de imprejurari. In 2007 a participat la acest festival, unde a luat doar un premiu special. In 2008 urma sa plece detinatorul Marelui Premiu de la editia „Crizantemei de Argint” din acel an, dar, din motive de sanatate, persoana respectiva n-a putut pleca. Si atunci, membrii juriului au propus-o pe Silvia Goncear. La Targoviste urma sa fie acompaniata de o orchestra de la Chisinau, cu care facuse deja repetitie si unde lasase partiturile. Acolo insa s-a decis ca va canta cu alta orchestra. Dupa ce a primit prin fax partiturile, in dimineata zilei de festival, dirijorul acesteia ii propune sa schimbe romanta „Am inceput sa-mbatranesc” cu alta, motivand ca piesa „e cam lunga”. Silvia a sunat la Chisinau, a primit partitura prin fax si, dupa o singura repetitie, a intrat direct in concurs. Cu atat mai mare a fost surpriza, cand a aflat ca juriul, extrem de exigent, in frunte cu celebra cantareata de opera Felicia Filip, i-a acordat Marele Premiu.

Dupa „Crizantema de Aur” ar urma cea… de briliant. O prietena i-a spus ca un asemenea festival exista in Japonia, insa ea nu stie daca si acolo se interpreteaza romante. Pana atunci, se pregateste pentru un turneu la Paris, pe care il va efectua in iunie curent impreuna cu Orchestra „Creator-Art” a lui Iurie Bors, deci le va darui si parizienilor gingasul parfum al romantei…

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *