Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 08:13
Abonamente

Social 20 Decembrie 2016, ora 07:26    Din editia print

Romii de la Vulcănești au ales un președinte prorus

Marime Font

După ce Curtea Constituțională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie 2016 nu mai încape îndoială că Igor Dodon este viitorul președinte al Republicii Moldova. Socialistul a fost susținut în acest scrutin de peste 800 de mii de cetățeni, printre care și de locuitorii satului Vulcănești din raionul Nisporeni. Localitatea este administrată de comuna Ciorești și conform recensământului din anul 2004, aproape 90 la sută dintre săteni s-au declarat romi. Cum trăiesc susținătorii președintelui nou-ales, cu ce probleme se confruntă și de ce i-au acordat votul de încredere, aflați din materialul ce urmează. 

La șapte kilometri de orașul Nisporeni se întinde o așezare diferită de multe alte localități din Moldova. Satul Vulcănești atrage privirile călătorilor prin case impunătoare, porți deosebite și câteva mașini de lux. Însă pe măsură ce înaintezi de la strada principală spre inima satului, observi că nici într-o altă localitate nu sunt trasate linii atât de clare între lux și sărăcie, nou și vechi, bucurie și tristețe. Și asta pentru că la porțile luxoase stau agățate lacăte, iar casele impunătoare sunt pustii, în timp ce lângă acestea stau locuințe modeste care de multe ori nu au nici gard, nici poartă, dar în care locuiesc oameni.

„Am pus și eu ștampila unde am nimerit”

Într-o astfel de curte am întâlnit-o pe Ana, o femeie de 70 de ani, care abia de mai putea vorbi și care mi-a spus cu lacrimi în ochi că este bolnavă. Cu toate acestea autoritățile i-au anulat gradul de invaliditate și acum primește o pensie mizeră. „E tare greu de trăit, primesc o pensie de 230 de lei, dar ce să fac cu ea, dacă numai pentru leacuri îmi trebuie o mie de lei. Acum, iată mă duc la sora mea să iau o pâine. Am crescut o droaie de copii și ce mi-a dat statul? Toți sunt numai pentru buzunarul lor, la popor nu se mai gândește nimeni”, spune bătrâna.
Ana a recunoscut că a fost la alegeri, dar nu știe exact pe cine a votat. „M-am dus la votare singură și cei de acolo mi-au spus să votez pe cine vreau, așa că am pus și eu ștampila unde am nimerit”, explică femeia.

„Nu-s „gramotnîi” așa că am pus „pecetea” unde a fost…”

În timpul discuției s-a apropiat de noi și unul dintre feciorii Anei, un bărbat de vreo 40 de ani care a început să se plângă că în sat nu ai unde munci și că el nu vede bine, iar medicii i-au dat doar gradul III de invaliditate. „Vara și toamna am lucrat la livada din sat, primeam câte 50-100 de lei pe zi, iar acum, iarna stăm și ne uităm în sus și în jos și așteptăm, cum se zice, fondul social. Eu primesc pensie de invalidate, vreo patru sute de lei și am doi copii mititei. Toți trăim aici la mama, n-am nici lemne pe ce să cumpăr, umblu prin păduri și le strâng, încercăm să ne descurcăm”, spune Vasile.
La alegeri bărbatul susține că a fost, doar că nu știe pe cine a votat pentru că nu poate citi și nici nu vede prea bine. „Eu nici n-am vrut să mă duc să votez, că-s bolnav cu ochii. Eu nu-s „gramotnîi” (n.red.: cărturar) și nici nu văd bine, așa că am pus „pecetea”(n.red.: ștampila) unde am nimerit. Oricum toți fac numai pentru buzunarul lor. „Mulți au votat și pe Dodon și pe Sanda asta, și ce ne-au dat vreun ajutor?”, se întreabă Vasile.

„Nu știu de ce l-am votat pe Dodon”

Lângă căsuța mică și sărăcăcioasă se aflau câteva case mari și luxoase care însă aveau agățate lanțuri și lacăte la porți, așa că am mers pe următoarea stradă unde am găsit nămol și multă sărăcie. Pe drum am întâlnit-o pe Maria care se sprijinea într-un baston, femeia șugubeață mi-a spus că îi este bine la țară. „Trăim ușor, pe unde bine, pe unde rău, iar vremea trece. E rău că suntem bolnavi, n-avem ce ne trebuie, nu-s bani și n-avem unde lucra, dar așa trăim, mulțumim Domnului”, explică femeia clipind din ochi.
Când a auzit despre alegerile prezidențiale din această toamnă, Maria și-a schimbat atitudinea și pe un ton serios mi-a spus că și-a făcut datoria de cetățean și a mers la vot. „Mulțumim Domnului că am fost la votare, cum să nu ne ducem? Am fost și am votat pentru omul acela mare, cum îi spune… Dodon! Nu știu de ce l-am votat, a avut toată lumea plăcere de dânsul, am avut și noi”, recunoaște Maria.

„Noi ținem cu domnul Dodon, pentru că se vede că e om bun”

La una dintre intersecțiile din sat, de noi s-a apropiat un băiat care ne-a întrebat ce hram purtăm. Când i-am explicat intențiile, Iurie a recunoscut că și tinerii o duc greu. „Trăim greu, n-avem bani, n-avem de lucru, n-avem nimic, ce să faci. Atunci ne descurcăm și noi cum a dat Dumnezeu, facem și noi „dvijenii” (n.red.: mișcări) ca să supraviețuim”, spune tânărul de 26 de ani.
Cât timp băiatul vorbea despre posibilitățile din sat, în jurul nostru s-au adunat vreo șapte bărbați. Iurie văzându-l pe Roman, un bărbat în cârje, îmi spune în glumă cu ce se ocupă și pe cine a susținut la alegerile prezidențiale. „Iată, îl iau pe calic și mă duc la Chișinău și-l pun să cerșească, să facem bani”, spune amuzându-se interlocutorul meu. „Am votat-o pe asta cum o cheamă, Marta Sandu, am crezut că o să-mi dea și ea niște bănișori, dar nu mi-a dat nimic”, explică Vitalie, mai în glumă, mai în serios.


Roman, auzind discuția noastră, se apropie și ne asigură pe un ton răspicat că toți sătenii l-au votat pe Igor Dodon pentru că aceștia pleacă la muncă în Rusia. „Tot satul Vulcănești ține cu Dodon, el vă amăgește c-o votat cu Sandu. Iată eu îmi fac cruce că am votat cu Dodon pentru că noi am crescut cu Rusia. Noi ținem cu domnul Dodon pentru că el se vede că e om bun și e pentru Rusia, iar noi ne ducem acolo și lucrăm. Eu am stat în Lipisk patru ani și am vândut haine. Am întâlnit oameni foarte buni, lucru-i bun, iese „kapeika” (n.red.: bani), aștept să mă însănătoșesc și mă duc din nou”, ne asigură bărbatul de 32 de ani.

„Pe Dodon, l-am votat, pentru că așa a fost vorba prin sat”

Pe Rada, o femeie de 30 de ani, am întâlnit-o în curtea casei nefinisată, spălând niște rufe. Aceasta are doi copii și a stat trei ani în Rusia, așa că acum vorbește cu greu limba română. După ce m-a studiat bine, Rada a recunoscut că a întâmpinat mai multe greutăți, după ce s-a reîntors în sat. „Îi greu în sat, cine se mai duce încolo prin Italia, trăiește mai bine, dar eu nu lucrez nicăieri, stau acasă, bărbatul mai umblă cu „tovar”(n.red.: marfă) și mai face câte o „kapeikă” ca să avem ce mânca”, îmi explică femeia.
Chiar dacă nu cunoaște numele candidaților electorali, Rada spune că a fost la alegeri și l-a votat pe Igor Dodon, pentru că pe Maia Sandu este supărată. „Pe Dodon, l-am votat, pentru că așa a fost vorba prin sat. Îmi era ciudă pe Casandra asta că atâta timp cât a fost ea la conducere cei de la Ciorești nu m-au pus la Bursa Muncii și a trebuit să plec peste hotare, de aceea nu am votat-o. Da acum am văzut la televizor că va fi mai ușor, că parcă și la Chișinău tot pe Dodon acesta l-a votat lumea”, spune Rada.

„O femeie nu poate să „rucovodească” o Moldovă”

Lângă o poartă am întâlnit-o pe Aliona, o femeie roșcată, cu ochii verzi, a cărei fustă flutura în bătaia vântului. După ce ne-a studiat bine, femeia ne-a spus că este mamă solitară și că o duce greu, dar în sat este lume care trăiește și bine, arătându-ne case cu trei etaje din apropierea căsuței în care locuia. „Lumea trăiește diferit, unul are o casă cât un castel, altul o casă joasă care se dărâmă ca a mea, unul moare de foame, altul mănâncă ce vrea. Mie îmi este greu, soțul m-a lepădat și am doi copii mici și nu-mi ajunge nimic. N-am nici casă, nici masă, nu pot să lucrezi, dar aici în sat nici nu-i unde”, se plânge tânăra mamă.

Despre scrutinul electoral din această toamnă, Aliona a spus că l-a susținut pe Igor Dodon pentru că este bărbat, iar contracandidata sa a apărut într-o lumină proastă la televizor. „Toți au votat pentru Dodon, așa că m-am dus și eu și l-am votat. Poate a face ceva, a mai ieftini produsele alimentare că Maia Sandu nu a făcut nimic. O femeie nu poate să „rucovodească” (n.red.: conducă) o Moldovă, dar un bărbat poate”, concretizează Aliona.

.

Investițiile sunt inutile în satul Vulcănești

Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești, spune că lipsa locurilor de muncă este o problemă pentru toate așezările rurale din R. Moldova, nu doar pentru satul Vulcănești. Cu toate acestea atunci când locuitorilor din această comunitate li s-a propus un loc de muncă în comună, aceștia au refuzat să se angajeze și au preferat să se înregistreze la Bursa Muncii. Mai mult decât atât, primarul spune că migrația îi împiedică pe locuitori nu doar să se angajeze, dar și să-și școlarizeze copiii. „Satul Vulcănești ca și comunitate, dat fiind faptul că nu are terenuri agricole, urmează să achite circa zece mii de lei anual impozite, din care achită doar cinci-șase mii. Astfel, Primăria a investit atât din bugetul local, cel raional cât și din granturi europene. În 2008-2009 am obținut bani din patru proiecte și am deschis cea mai dotată grădiniță din raion, pentru care am cheltuit peste un milion de lei. Pe atunci credeam că copiii nu frecventează școala pentru că ar fi existat o barieră lingvistică. Instituția are capacitatea de a primi 50 de copii, ori la vremea respectivă în sat erau 90 de copii de grădiniță. La scurt timp am fost nevoiți să o închidem pentru că doar patru copiii frecventau grădinița, dar i-am transferat la Ciorești”, explică Valeriu Guțu. 

Primarul spune că în anul 2010 din bugetul local satul a fost gazificat, iar câțiva ani mai târziu din bani europeni s-a construit apeductul. „Satul Vulcănești nu avea apă potabilă deloc, am obținut un grant european și am construit un apeduct după standarde europene, valoarea căruia a fost peste 6,5 milioane de lei. Ulterior, cu sportul Fondului Global de Mediu a fost instalat un panou fotovoltaic pe școală, însă proiectul nu a fost dus la bun sfârșit, fiindcă nu am avut finanțe”, a mai adăugat primarul comunei Ciorești.
Potrivit, Comisiei Electorale Centrale din cei 905 locuitori incluși în listele electorale de la secția de vot din satul Vulcănești au votat doar 197 de cetățeni, dintre care 168 l-au susținut pe Igor Dodon. În schimb, în comuna Ciorești din care face parte și satul Vulcănești învingătoare a fost Maia Sandu, care a obținut 917 voturi din totalul de 1541.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)