Interviu

Romnia este calauza integrarii Republicii Moldova in UE

Interviu acordat Agentiei „Inforusia” de catre Iurie Leanca, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene

– Va rugam sa ne detaliati care sunt prioritatile politicii externe a actualului guvern moldovean. In acelasi timp, cum vedeti dezvoltarea relatiilor cu tarile vecine?

– Situatia din R. Moldova este una trista in toate dimensiunile – la capitolul functionarea institutiilor statului si in sistemul economic si social. La capitolul politica externa am mostenit relatii dezastruoase cu vecinii nostri, am mostenit relatii fara vitalitate si fara dinamism cu Uniunea Europeana, in timpul ultimilor ani de guvernare comunista. Gratie integrarii Romaniei in Uniunea Europeana suntem acum vecini cu spatiul european. La alte capitole importante
s-au pierdut din obiectivele si interesele R. Moldova.

Din acest motiv, noua guvernare de la Chisinau, venind la putere, si-a propus sa faca o evaluare si sa stabileasca prioritatile imediate pentru a remedia golurile din politica vechii guvernari. Aceste prioritati tin, in primul rand, de normalizarea relatiilor cu vecinii nostri, inainte de toate, cu Romania si Ucraina. In primele zile ale activitatii noastre am incercat sa remediem aceste relatii, sa angajam colegii de la Bucuresti si Kiev intr-un dialog activ, sa ne axam pe probleme reale in relatiile bilaterale.

Obiectivul primordial al Aliantei pentru Integrare Europeana este, fireste, integrarea in structurile europene, ajustarea tuturor domeniilor interne de activitate la standardele europene. Imediat dupa instalarea noului guvern de la Chisinau, am intreprins o vizita impreuna cu premierul Vlad Filat la Bruxelles pentru a duce un mesaj clar forumului european privind dorinta R. Moldova de integrare in Uniunea Europeana prin actiuni coerente. Am initiat un dialog pragmatic si cu partenerii nostri din Rusia, care este un alt partener important pentru noi. Optam pentru o dinamizare a relatiilor cu Washingtonul, cunoasteti deja semnalele lansate la Bucuresti de catre vicepresedintele american Jon Biden privind R. Moldova etc.

– Cum se realizeaza cooperarea dintre R. Moldova si tarile membre UE in cadrul proiectului european „Parteneriatul Estic”?

– Pana la venirea AIE la putere, vechea guvernare a ales sa ignore aceasta initiativa, invocand o premisa falsa, din punctul meu de vedere, precum ca „contextul regional este in defavoarea R. Moldova”. Din punctul nostru de vedere, „Parteneriatul Estic” ofera o instrumentare destul de vasta si, in cazul in care reusim s-o folosim cu maxima eficienta si randament, avem de beneficiat atat sub aspect politic, cat si economic pentru a stabili contacte ale oamenilor de afaceri moldoveni cu cei din UE. Un alt obiectiv ambitios – ne-am propus sa devenim o tara-model in aceasta regiune.

Foarte important este si faptul ca „Parteneriatul Estic” prevede un tratament diferentiat al tarilor membre. In cazul in care vom demonstra la nivel de realizari concrete pe diverse planuri ca meritam un alt fel de tratament, atunci vom beneficia de acest sprijin. Ca urmare a acestei intelegeri, participam la toate proiectele europene atat in plan legislativ, cat si executiv. Urmeaza sa elaboram niste proiecte mai punctuale pentru a beneficia si de sprijinul politic din cadrul acestei structuri. Intr-un cuvant, suntem intr-o faza activa de consolidare a prezentei R. Moldova in cadrul „Parteneriatului Estic”.

– Ce actiuni specifice intentionati sa intreprindeti in viitorul apropiat in relatiile cu Romania?

– In relatiile cu Romania, cel mai important aspect este sa revenim la o relatie fireasca, constructiva, sa ne axam pe lucruri reale, sa beneficiem de posibilitatile imense care ne sunt oferite de catre partenerii nostri de la Bucuresti, experienta acestora in drumul spre integrare europeana, in proiectele transfrontaliere etc. In primele zile de guvernare a AIE, am abolit regimul de vize impus pe nedrept pentru Romania. Aceasta decizie arbitrara si gresita a guvernarii comuniste a constituit un element de deteriorare a relatiilor atat cu Bucurestiul, cat si cu UE. Atata timp cat a existat acest regim, au existat atitudini circumspecte ale autoritatilor europene fata de R. Moldova si nu putea fi vorba de lansarea negocierilor pentru incheierea unui Acord de asociere. De cand am venit la putere, am reusit sa deblocam aceasta situatie si am revigorat negocierile cu Bruxellesul.

– Cunoastem faptul ca ati discutat cu diplomatii de la Bucuresti despre deschiderea consulatelor romanesti la Cahul si Balti si, respectiv, un consulat al R. Moldova la Iasi. In ce faza sunteti cu aceste proiecte?

– Am agreat aceste initiative venite de la Bucuresti pentru a simplifica efortul cetatenilor nostri de a se deplasa la Chisinau, la reprezentanta diplomatica romana, in vederea perfectarii unor acte. In ceea ce priveste consulatul de la Iasi, suntem in faza de evaluare, tinand cont si de resursele noastre financiare modeste. Cu toate acestea, vom gasi o modalitate pentru a pune in practica acest proiect in timpul cel mai apropiat.

A consemnat, Lucia Beiu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *