Politică

Romnia este datoare sa monitorizeze alegerile din RM

Declaratie politica a deputatului Tudor Pantaru cu privire la alegerile parlamentare din R. Moldova

Stimati colegi parlamentari,

In calitate de deputat ales in circumscriptia electorala 43 DIASPORA, colegiul uninominal nr. 2, vin in fata Dumneavoastra pentru a semnala urmatoarele aspecte care tin de procesul electoral din R. Moldova, proces aflat in plina desfasurare.

Alegerile parlamentare ce vor avea loc la 5 aprilie 2009 in R. Moldova reprezinta o etapa esentiala in conturarea arhitecturii politice si democratice la frontiera estica a Romaniei si Uniunii Europene. Importanta desfasurarii unor alegeri libere si corecte a fost reiterata de catre oficialitatile europene si organismele internationale care monitorizeaza modul de desfasurare a campaniei electorale din R. Moldova. In acest sens, Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe al Uniunii Europene (CAGRE) a specificat ca acorda o importanta speciala organizarii intr-o maniera democratica a alegerilor parlamentare din primavara anului 2009. In pofida acestor asteptari, constatam cu profund regret ca puterea de la Chisinau evita sa se conformeze unor elementare reguli ale democratiei si de respectare a drepturilor omului, asumate prin pactele si tratatele internationale la care Moldova este parte, inclusiv Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.

Suprimarea presei independente, ingradirea dreptului la libera exprimare, utilizarea la scara larga a resurselor administrative de catre Partidul Comunistilor in promovarea propriei campanii electorale, implicarea organelor de politie pentru intimidarea opozitiei democratice, controlul mijloacelor de informare in masa de catre partidul de guvernamant, limitarea exercitarii dreptului la vot de catre cetatenii moldoveni aflati peste hotare sau prezentarea unor probe concludente privind posibilitatea fraudarii masive a rezultatului votului final sunt doar cateva date care, in opinia observatorilor interni si internationali, contureaza o posibila distorsionare a rezultatului votului din 5 aprilie 2009, lipsind de orice continut notiunea de alegeri libere si corecte.

Romania, in calitatea sa de Inalta Parte Contractanta a Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, care, prin Articolul 3 al Protocolului 1, obliga partile contractante sa asigure organizarea unor „alegeri libere cu vot secret, in conditiile care asigura libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ”, precum si in calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, organizatie fidela valorilor societatii democratice bazate inclusiv pe dreptul la alegeri libere si corecte, nu poate sa ramana indiferenta la atingerile aduse drepturilor fundamentale ale omului in campania electorala din R. Moldova, si ea parte contractanta a Conventiei Europene. In acest context, precizez ca Romania, in afara de instrumentele politice, ar putea face uz si de instrumente juridice. Astfel, Romania are posibilitatea sa intervina, in baza Articolului 33 din Conventia Europeana, care prevede ca „Orice inalta parte contractanta poate sesiza Curtea asupra oricarei pretinse incalcari a prevederilor conventiei si ale protocoalelor sale de catre o alta inalta parte contractanta”.

Va reamintesc ca importanta acestor alegeri este amplificata si de perspectiva negocierii si semnarii unui nou acord intre R. Moldova si Uniunea Europeana, organizatie din care face parte si Romania, care, de altfel, este un fervent si sincer sustinator al R. Moldova in vederea aderarii acesteia la Uniunea Europeana. Acest acord ar urma sa concretizeze, sub aspect politic si juridic, tendinta de apropiere a romanilor dintre Prut si Nistru de valorile occidentale. In acest context, reamintesc importanta spatiului romanesc rasaritean, nu doar pentru Romania, privita ca stat care trebuie sa isi apere interesul national, ci si pentru intreaga Uniune Europeana, in imediata vecinatate a careia se afla R. Moldova, inclusa in asa-zisul Parteneriat Estic al UE.

In aceste conditii, cer autoritatilor romane abilitate sa monitorizeze direct, dar si prin intermediul monitorilor internationali, corectitudinea procesului electoral din R. Moldova si sa reactioneze prompt si adecvat la orice incalcari ale legislatiei electorale. In cazul in care incalcarea procesului electoral ar putea degenera in fraudarea alegerilor parlamentare de catre autoritatile comuniste, Romania ar trebui sa aiba in vedere, inclusiv, sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Va multumesc.

Tudor Pantaru, deputat
Bucuresti, 16.03.2009
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *