Ultima oră

Romnia va avea doua politii: nationala si locala

Reunit in sedinta extraordinara, Cabinetul Boc a dat unda verde primelor strategii in vederea realizarii descentralizarii. Acestea vizeaza trei domenii: Sanatatea, Sportul si Politia, urmand ca, in zece zile, sa fie aprobate si strategiile in Educatie, Agricultura, Cultura si Munca.

„Descentralizarea inseamna ca vom conferi autoritatilor locale sau judetene atributii prerogative, insotite de resurse financiare pentru a rezolva mai bine problemele cu care se confrunta oamenii din comunitatile locale. Este o aplicare a principiului subsidiaritatii, care spune ca decizia trebuie sa fie luata de autoritatile care sunt cele mai apropiate de cetatean", a explicat premierul Emil Boc. El a subliniat, insa, ca statul nu isi pierde controlul asupra modului in care aceste activitati sunt derulate. „Ne pastram la nivel national competentele de verificare, control si de standarde nationale, care sunt urmarite sa se aplice potrivit prevederilor legale”, a spus Boc.
 

Ce atributii va avea Politia Locala?
 

Dintre strategiile Guvernului de descentralizare, premierul a pus accent mai ales pe proiectul de lege prin care se va infiinta Politia Locala. „Este un proiect de lege care tine cont de nevoile comunitatilor locale, care stabileste competente specifice autoritatilor locale in domeniul ordinii si linistii publice, a disciplinei in constructii, a protectiei mediului, a disciplinei comerciale, a evidentei persoanelor, precum si a circulatiei pe drumurile publice. E o prerogativa pe care pana acum politiile comunitare n-au avut-o si care va da competente sporite primarilor si consiliilor locale, pentru a putea face fata provocarilor pe care le au din partea circulatiei pe drumurile publice din interiorul localitatilor", a explicat Emil Boc. La randul sau, ministrul de Interne, Dan Nica, a completat schema atributiilor fortei politienesti la nivel local, explicand ca si problemele privind circulatia autovehiculelor cu gabarit depasit si parcarile vor fi atributul exclusiv al politiei locale. „In Romania vom avea doua politii: una locala si una nationala”. (…)
 

Actuala politie comunitara va disparea prin integrarea sa in cea locala, iar noua structura va fi subordonata primarilor. Ministrul Internelor a spus ca politia locala va fi sprijinita de cea nationala prin detasarea persoanelor care se vor ocupa de pregatirea personalului. Mai mult, deoarece „la ora actuala este o confuzie mare intre diversele structuri politienesti, indiferent ca sunt din politia nationala sau lucreaza prin alte zone, ceea ce face ca si omul, in momentul in care apeleaza la un politist, sa nu stie exact cu cine sta de vorba”, saptamana viitoare vor fi prezentate uniforma si insemnele celor doua forte de politie.

Gandul

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *