Ultima oră

Romnia va crea Agentia Nationala pentru Cetatenie

Pentru a urgenta procesul de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni si a urmari, in mod obiectiv, intregul proces de redobandire a cetateniei romane, va fi creata Agentia Nationala pentru Cetatenie. Despre aceasta a anuntat senatorul roman Viorel Badea, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Aflat in vizita la Chisinau, la invitatia primarului general al mun. Chisinau, Dorin Chirtoaca, Viorel Badea a mentionat ca „in mod normal, redobandirea cetateniei nu trebuie sa ia mai mult de trei luni”.

„Din pacate, pana acum, statul roman n-a inteles ce inseamna sa acorzi atentie romanilor care, fara voia lor, au fost lipsiti de cetatenia romana. Singura problema consta in numarul persoanelor care, in mod obiectiv, trebuie sa studieze aceste dosare. Din pacate, din cauza numarului redus al angajatilor Ministerului Justitiei, studierea dosarelor de cetatenie decurge intr-un ritm mai lent. Numai in ultimele luni, numarul de solicitari a crescut cu peste 100 mii. In acest sens, am cerut Executivului sa mareasca numarul de angajati ai Ministerului Justitiei”, a precizat senatorul Viorel Badea, responsabil pentru relatiile cu romanii din Europa si Asia.

Badea a spus ca in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau n-a existat nicio criza: „Noi continuam sa facem ceea ce am facut dintotdeauna – sa fim alaturi de romanii din R. Moldova si sa promovam valorile spirituale si culturale. Vom face asta, indiferent cine va fi la putere in R. Moldova. Pe noi nu ne intereseaza faptul ca o putere care, din punctul nostru de vedere, nu are nimic cu civilizatia, a dat dovada de o anumita atitudine fata de romani”.

Oficialul roman a mai declarat ca statul vecin intentioneaza sa creeze si un Centru de Afaceri, prin care sa fie sustinute relatiile dintre agentii economici de pe ambele maluri ale Prutului. „Ne-am miscat la nivel cultural, spiritual, dar Romania a gresit, pentru ca, pana de curand, nu s-a implicat si la nivel de business in R. Moldova. Si n-ar trebui sa repetam aceste greseli”, a comentat Badea.

Senatorul roman s-a referit si la actiunea guvernarii comuniste de la Chisinau, de la inceputul lunii aprilie, prin care a fost introdus regimul de vize pentru cetatenii romani care doresc sa vina in RM. El spera ca „aceasta aberatie sa dispara instantaneu, odata cu inscaunarea noii puteri de la Chisinau, pentru ca este o decizie de Evul Mediu”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *