Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Muzică 30 Aprilie 2013, ora 06:19    Din editia print

Rotilă Ilie Croitoru: „Vreau să fac o filarmonică la Cahul”

Marime Font

 
 
 

Născut pe 28 august 1979, în satul Colibași, județul Cahul. 

A studiat la Școala de muzică „Maria Cebotari” din orașul Cahul. Din 1996 își continuă studiile la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău, specialitatea dirijat coral. În 1999 este admis la Facultatea Dirijat Coral, clasa profesorului Stanislav Legkov și dirijat simfonic, clasa profesorului Victor Fedotov a Conservatorului „N. Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg. În 2000 debutează ca dirijor la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, cu un program vocal-simfonic „Requiem” de W. A. Mozart și simfonia nr. 8 de F. Schubert. În 2003-2007 este dirijor al orchestrei Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Crescendo” din R. Moldova și conducător artistic al acestui festival.
 
Rotilă Ilie Croitoru este un dirijor care și-a făcut un nume în spațiul ex-sovietic. În 2002-2005 este asistent (stagiar) al prim-dirijorului Orchestrei Simfonice Academice a Filarmonicii „D. Șostakovici” din Sankt Petersburg, Rusia – Aleksandr Dmitriev.

În această perioadă evoluează cu trei concerte simfonice pe scena Filarmonicii din St. Petersburg, „Requiem” de I. Brahms, „Pasiunile după Matei”, I. S. Bach (corul „Emanuel”, România), Simfonia nr. 1 de P. I. Ceaikovski, „Concierto de Aranjuez” pentru chitară și orchestră de Joaquín Rodriguez, Suita nr. 1 „Peer Gynt” de E. Grieg. În 2003-2004 - dirijor stagiar la Teatrul Mare (Bolșoi) de la Moscova, iar în 2004-2007 - dirijor stagiar la Teatrul de operă Mariinski din St. Petersburg. Din anul 2005 este dirijor și director artistic al Festivalului „Krescenskie vecera” din Sankt Petersburg și din 2008 - dirijor-asistent la Teatrul Mariinski din St. Petersburg.În decembrie 2009, el a dirijat opera „Mireasa Țarului” de Rimski-Korsakov în Teatrul din orașul Permi, iar în septembrie 2010 – spectacolul „Madame Butterfly” de G. Puccini în Teatrul din Odesa, Ucraina.

Pe 30 mai 2010 a dirijat în Sala Congreselor din Kremlinul de la Moscova un concert extraordinar cu participarea vedetelor de operă și oratoriul „Messiah” de G. F. Handel cu Orchestra Filarmonicii din Moscova și colectivele corale „Messiah Project” USA, corul Festivalului Handel din or. Gale, Germania.

Începând cu 2001, colaborează cu Filarmonica Națională din Chișinău, Filarmonica din or. Breansk, Filarmonica din Vladivostok, Teatrul de operă din Permi, Teatrul de operă din Odesa, Filarmonica din St. Petersburg, Moscova.

A evoluat în mai multe țări: SUA, Israel, Anglia, Hong Kong, Estonia.

„Vreau să formez o filarmonică la baștina mea, la Cahul. Vom prezenta trei concerte pe an, pentru a modela gustul amatorilor de muzică clasică”. Orchestra se va numi „Basarabeană”, iar cu ea vor evolua interpreți de talie mondială”, ne-a spus dirijorul.

Potrivit lui, aceasta va ajuta ca sudul republicii să devină un centru cultural, artistic și turistic, atrăgător pentru mai multă lume. Pe 22 aprilie, el a dirijat un concert la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, în memoria pogromului evreiesc din 1903 și 1905.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md