Economie

Rubla rusească a coborât la un nou minim istoric în raport cu dolarul

În jurul orei 7,00 GMT, un dolar american era cotat la 51,84 dolari, în timp ce moneda euro era cotată la 64,50 ruble. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară prin care a trecut Rusia în 1998.

Rubla s-a depreciat cu peste 30% în acest an, pe fondul scăderii prețului petrolului, dar și al aversiunii investitorilor față de activele rusești în urma sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. De asemenea, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis săptămâna trecută să mențină plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele șase luni, ceea ce a determinat o cădere a prețului barilului de țiței Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani. Veniturile din exporturile de petrol și gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, țară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de țiței.

În aceste condiții, Banca centrală a Rusiei, care la începutul lunii noiembrie a decis să treacă la flotarea liberă a rublei, a anunțat vineri că este gata să reia intervențiile pe piața valutară pentru a reduce volatilitatea cursului de schimb.

Cu toate acestea, populația Rusiei începe să fie îngrijorată de situația economică. Potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada, un sfert din populația Rusiei este îngrijorată de scăderea prețului petrolului, în tip ce 80% dintre ruși sunt îngrijorați de inflație, care a depășit 8% ca urmare a deprecierii rublei, dar și a deciziei Moscovei de a introduce un embargou pentru majoritatea produselor alimentare occidentale.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *