Editorial

Rugăciune pentru tot lucrul

Cum am mai spus, să ne amintim cuvântul părintelui Rafail Noica și să punem un „Doamne" înaintea fiecărui gând. Doamne, nu știu dacă e bine să fac acest lucru, dacă nu e spre mântuirea mea, ajută-mă să înțeleg. Doamne, dă duh de pace între mine și semenul meu. Doamne, răsplătește aproapelui meu pentru bunătatea lui.

Sunt rugăciuni simple, la îndemâna oricui, fie că suntem ocupați, fie că suntem pe drumuri, aceste adresări simple către Dumnezeu ne ajută să nu pierdem rugăciunea.

Foarte puțini dintre noi se gândesc la Iisus ca la cel care e tot timpul cu noi. Când suntem pe stradă sau în excursii, uităm de Iisus, dar când nu avem chef să mergem la biserică ne amintim imediat să spunem că El este pretutindeni, nu doar în biserică. E adevărat că pentru creștinii de azi credința a rămas o opțiune de duminică și asta e foarte trist. Ca și cum am avea familie de weekend.

Așa cum soțul și soția, împreună cu fiii și fiicele lor, au nevoie să stea împreună, tot așa creștinul trebuie să simtă dorul după Dumnezeu. Chiar dacă facem greșeli, chiar dacă trăim mai mult după voia noastră decât după voia Lui, ar trebui să încercăm de la o zi la alta să fim tot mai buni.
Nu ne iese. Sau le iese la foarte puțini dintre noi, dar cel puțin să conștientizăm neputințele noastre și să încercăm de la o zi la alta să ne schimbăm. Iar eu cred că un prim pas e rugăciunea pentru fiecare om pe care îl știm, pentru fiecare alegere pe care o facem în viață, pentru fiecare bucurie.

Nu spun să facem pomelnice pe care să le citim seara înainte de culcare, mecanic, uitând cine e X și cine Y. Stăm de vorbă cu un om și ne povestește de o greutate din viața lui, să spunem în gând „Doamne ajută-l, întărește-l". Și un simplu gând, chiar în timpul unei conversații, poate folosi și aproapelui, și nouă. Pentru că rugăciunea pentru ceilalți ne ajută în primul rând pe noi să ne depășim propriile neputințe sau antipatii.

Și folosind gând de rugăciune în orice moment și în orice împrejurare, nu doar la trezire sau la culcare, vom începe să Îl simțim pe Dumnezeu mai prezent în viața noastră. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *