Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:05
Abonamente

Actualitate 30 Ianuarie 2019, ora 09:22

Rușinoasa prestație a diplomației germane la Kiev

Marime Font

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al șaselea an. Dar mulți încă neagă adevărata natură a acestui conflict. Există încă la nivel internațional o reticență larg răspândită de a conștientiza importanța globală a invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina. Acest fapt duce la o retorică îndulcită, care estompează diferența dintre victimă și agresor, scrie Peter Dickinson, expert al Consiliului Atlantic (Atlantic Council ).

El susține că această abordare de „strut” față de noul imperialism rusesc putea fi văzută și la ministrului german de externe Heiko Maas, in timpul vizitei sale la Kiev.

Diplomatul german a cerut „tuturor partilor să depună eforturi pentru a evita escaladarea”. În mod evident, pe Maas nu îl deranjează absurditatea apelurilor adresate Ucrainei de a încerca să „reducă” invazia unei forte militare straine. Bineînțeles, asta spune multe despre climatul actual, în care unul dintre cei mai influenți diplomați din Europa consideră că este normal să vină în capitala unei țări care luptă pentru supraviețuirea sa, și să-i vorbească despre ”modernizare”.


Și nu este singurul. De la începutul invaziei rusești, în primăvara anului 2014, apelurile internaționale catre ambele părți de detensionare a relatiilor au devenit norma deprimantă a dialogului diplomatic în jurul războiului. De fapt, aceste apeluri au devenit echivalentul diplomatic al acuzației facute unei victime pentru faptul ca este victimă.

Dickinson susține că pentru starea actuala a lucrurilor trebuie să raspunda Rusia. Totusi , constata expertul, deși puțini oameni mai cred în dezmințirile Kremlinului cu privire la neparticiparea trupelor sale la vărsarea de sânge din Ucraina, acelea care au avut cel mai plauzibil aspect au creat un sentiment de ambiguitate, suficient pentru a tulbura apele. Ceea ce ar trebui să fie perceput ca un caz clar de prima invazie în Europa de la terminarea celui de-al Doilea război mondial, este prezentata ca o problemă nedorită, fara coerență. Pretinzând că invazia rusă a Ucrainei este doar o mică „ciocnire de frontieră” nu vom putea pune capăt războiului.

Dimpotrivă, Kremlinul demonstreaza ca se pregătește pentru o campanie de lungă durată. El a finalizat desfășurarea de noi baze militare de-a lungul frontierei ucrainene și a construit noi căi ferate pentru nevoile logistice militare. Toate acestea indică pregătirea pentru noi operațiuni împotriva Ucrainei. Pe parcursul ultimelor luni, Moscova și-a întărit poziția în Marea Azov și în largul coastei ucrainene, încercând, de asemenea, să înconjoare țara vecină, crescând prezența militară a Rusiei în Belarus.

Strangularea înceată dar sigură a Ucrainei se întâmplă chiar în fața ochilor noștri. De ce toate acestea nu provoacă un răspuns internațional dur?- se intreaba expertul.

Refuzul Occidentului de a recunoaște amploarea ambițiilor imperialiste rusești în Ucraina nu este doar rezultatul trucurilor războiului hibrid și orbirii geopolitice deliberate. Este, de asemenea, o consecință a ignoranței și a concepțiilor greșite.

Insulta resimtita de Rusia din cauza piederii statutului său după prăbușirea URSS este de neînțeles pentru publicul modern occidental, care crede că majoritatea rușilor împărtășesc valori occidentale. Majoritatea oamenilor din Occident au crescut cu convingerea că moartea imperiilor împiedică reversibilitatea acestui proces. Puțini oameni își dau seama că rușii moderni sunt într-adevăr pregatiti să-și sacrifice standardele de viață de dragul cuceririlor coloniale arhaice.

Înțelegerea Ucrainei din afara este și mai limitată. Din 1991, Occidentul nu a reușit să recunoască consecințele geopolitice extraordinare ale independenței Ucrainei și a tratat Kievul ca pe musafir nepoftit. În cazuri rare, atunci când Occidentul trebuia să acorde atenție Ucrainei, el privea de obicei la țara prin prisma răsucită a invențiilor rusești. Acest lucru a dat naștere unei prudențe excesive fata de Ucraina, fapt care a privat Kievul de oportunitatile de care au beneficiat țările din fostul bloc estic. Ceea ce este mai izbitor e că, chiar și acum, după două revoluții democratice și cinci ani de război pentru șansa integrării occidentale, Ucraina continua sa fie blocată în statutul de „pământ al nimănui” post-sovietic, fără foaie de parcurs pentru aderarea la NATO și UE.

Apelurile facute la adresa Ucrainei pentru compromis cu invadatorul rus nu esunt doar imorale, ci și o prostie din perspectiva strategică. Occidentul deja se afla într-un nou război rece cu Moscova, ale cărui rădăcini cresc in Ucraina. Cât timp nu se termina războiul din Donbas, confruntarea ruso-ucrainena va continua sa se intensifice.

Din ziua primului atac împotriva Ucrainei, Rusia și-a extins activitatea ostilă pe mai multe fronturi: de la invadarea Siriei la intervenția în alegerile prezidențiale din SUA în 2016. Mai nou, si Africa devine teatrul noului război rece, în timp ce activitatea Kremlinului de a submina procesele democratice pe tot cuprinsul Europei nu scade. Totusi, în continuare ”toate drumurile duc la Kiev”.

Războiul hibrid al lui Putin în Ucraina rămâne epicentrul unui conflict global. Iar lupta intră acum într-o nouă etapă crucială.

Kievul se pregătește pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, în care își va consolida, probabil, direcția istorică către integrarea euro-atlantică. Alegerea unui nou președinte pro-occidental din Ucraina, precum și a parlamentului pro-european va fi o lovitură zdrobitoare pentru ambițiile imperialiste rusești. Prin urmare, Kremlinul se poate decide la măsuri deosebit de agresive.

În perspectiva unei reduceri de la statul de „erou al Crimeei” la cel al unui om care a pierdut pentru totdeauna Ucraina, Putin ar putea considera că regimul său nu va supraviețui unui astfel de fiasco.

De aceea, comunitatea internațională ar trebui să trimită imediat semnal către Kremlin. În lunile următoare, orice discuție despre „reducerea escaladării de către ambele părți” ar trebui înlocuită cu sprijin clar și neechivoc al Ucrainei în apărarea sa împotriva agresiunii rusești.

Moscovei trebuie să i se arate cât de dureroase vor fi consecințele dacă se va decide să testeze din nou determinarea occidentală și rezistența ucraineană.

Noul Război Rece este un rezultat direct al tuturor încercărilor Occidentului de a împăciui Moscova și de a evita realitatea neplăcută a revanșismului rusesc din 2014. Nu putem pune semnul egalitatii între rezistența ucraineană și agresiunea Rusiei. Dacă Rusia va opri războiul, războiul se va sfârși. Dacă Ucraina va opri războiul, nu va mai exista nicio Ucraina, conchide autorul.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)