Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:00
Abonamente

Actualitate 30 Ianuarie 2019, ora 09:22

Rușinoasa prestație a diplomației germane la Kiev

Marime Font

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în al șaselea an. Dar mulți încă neagă adevărata natură a acestui conflict. Există încă la nivel internațional o reticență larg răspândită de a conștientiza importanța globală a invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina. Acest fapt duce la o retorică îndulcită, care estompează diferența dintre victimă și agresor, scrie Peter Dickinson, expert al Consiliului Atlantic (Atlantic Council ).

El susține că această abordare de „strut” față de noul imperialism rusesc putea fi văzută și la ministrului german de externe Heiko Maas, in timpul vizitei sale la Kiev.

Diplomatul german a cerut „tuturor partilor să depună eforturi pentru a evita escaladarea”. În mod evident, pe Maas nu îl deranjează absurditatea apelurilor adresate Ucrainei de a încerca să „reducă” invazia unei forte militare straine. Bineînțeles, asta spune multe despre climatul actual, în care unul dintre cei mai influenți diplomați din Europa consideră că este normal să vină în capitala unei țări care luptă pentru supraviețuirea sa, și să-i vorbească despre ”modernizare”.


Și nu este singurul. De la începutul invaziei rusești, în primăvara anului 2014, apelurile internaționale catre ambele părți de detensionare a relatiilor au devenit norma deprimantă a dialogului diplomatic în jurul războiului. De fapt, aceste apeluri au devenit echivalentul diplomatic al acuzației facute unei victime pentru faptul ca este victimă.

Dickinson susține că pentru starea actuala a lucrurilor trebuie să raspunda Rusia. Totusi , constata expertul, deși puțini oameni mai cred în dezmințirile Kremlinului cu privire la neparticiparea trupelor sale la vărsarea de sânge din Ucraina, acelea care au avut cel mai plauzibil aspect au creat un sentiment de ambiguitate, suficient pentru a tulbura apele. Ceea ce ar trebui să fie perceput ca un caz clar de prima invazie în Europa de la terminarea celui de-al Doilea război mondial, este prezentata ca o problemă nedorită, fara coerență. Pretinzând că invazia rusă a Ucrainei este doar o mică „ciocnire de frontieră” nu vom putea pune capăt războiului.

Dimpotrivă, Kremlinul demonstreaza ca se pregătește pentru o campanie de lungă durată. El a finalizat desfășurarea de noi baze militare de-a lungul frontierei ucrainene și a construit noi căi ferate pentru nevoile logistice militare. Toate acestea indică pregătirea pentru noi operațiuni împotriva Ucrainei. Pe parcursul ultimelor luni, Moscova și-a întărit poziția în Marea Azov și în largul coastei ucrainene, încercând, de asemenea, să înconjoare țara vecină, crescând prezența militară a Rusiei în Belarus.

Strangularea înceată dar sigură a Ucrainei se întâmplă chiar în fața ochilor noștri. De ce toate acestea nu provoacă un răspuns internațional dur?- se intreaba expertul.

Refuzul Occidentului de a recunoaște amploarea ambițiilor imperialiste rusești în Ucraina nu este doar rezultatul trucurilor războiului hibrid și orbirii geopolitice deliberate. Este, de asemenea, o consecință a ignoranței și a concepțiilor greșite.

Insulta resimtita de Rusia din cauza piederii statutului său după prăbușirea URSS este de neînțeles pentru publicul modern occidental, care crede că majoritatea rușilor împărtășesc valori occidentale. Majoritatea oamenilor din Occident au crescut cu convingerea că moartea imperiilor împiedică reversibilitatea acestui proces. Puțini oameni își dau seama că rușii moderni sunt într-adevăr pregatiti să-și sacrifice standardele de viață de dragul cuceririlor coloniale arhaice.

Înțelegerea Ucrainei din afara este și mai limitată. Din 1991, Occidentul nu a reușit să recunoască consecințele geopolitice extraordinare ale independenței Ucrainei și a tratat Kievul ca pe musafir nepoftit. În cazuri rare, atunci când Occidentul trebuia să acorde atenție Ucrainei, el privea de obicei la țara prin prisma răsucită a invențiilor rusești. Acest lucru a dat naștere unei prudențe excesive fata de Ucraina, fapt care a privat Kievul de oportunitatile de care au beneficiat țările din fostul bloc estic. Ceea ce este mai izbitor e că, chiar și acum, după două revoluții democratice și cinci ani de război pentru șansa integrării occidentale, Ucraina continua sa fie blocată în statutul de „pământ al nimănui” post-sovietic, fără foaie de parcurs pentru aderarea la NATO și UE.

Apelurile facute la adresa Ucrainei pentru compromis cu invadatorul rus nu esunt doar imorale, ci și o prostie din perspectiva strategică. Occidentul deja se afla într-un nou război rece cu Moscova, ale cărui rădăcini cresc in Ucraina. Cât timp nu se termina războiul din Donbas, confruntarea ruso-ucrainena va continua sa se intensifice.

Din ziua primului atac împotriva Ucrainei, Rusia și-a extins activitatea ostilă pe mai multe fronturi: de la invadarea Siriei la intervenția în alegerile prezidențiale din SUA în 2016. Mai nou, si Africa devine teatrul noului război rece, în timp ce activitatea Kremlinului de a submina procesele democratice pe tot cuprinsul Europei nu scade. Totusi, în continuare ”toate drumurile duc la Kiev”.

Războiul hibrid al lui Putin în Ucraina rămâne epicentrul unui conflict global. Iar lupta intră acum într-o nouă etapă crucială.

Kievul se pregătește pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, în care își va consolida, probabil, direcția istorică către integrarea euro-atlantică. Alegerea unui nou președinte pro-occidental din Ucraina, precum și a parlamentului pro-european va fi o lovitură zdrobitoare pentru ambițiile imperialiste rusești. Prin urmare, Kremlinul se poate decide la măsuri deosebit de agresive.

În perspectiva unei reduceri de la statul de „erou al Crimeei” la cel al unui om care a pierdut pentru totdeauna Ucraina, Putin ar putea considera că regimul său nu va supraviețui unui astfel de fiasco.

De aceea, comunitatea internațională ar trebui să trimită imediat semnal către Kremlin. În lunile următoare, orice discuție despre „reducerea escaladării de către ambele părți” ar trebui înlocuită cu sprijin clar și neechivoc al Ucrainei în apărarea sa împotriva agresiunii rusești.

Moscovei trebuie să i se arate cât de dureroase vor fi consecințele dacă se va decide să testeze din nou determinarea occidentală și rezistența ucraineană.

Noul Război Rece este un rezultat direct al tuturor încercărilor Occidentului de a împăciui Moscova și de a evita realitatea neplăcută a revanșismului rusesc din 2014. Nu putem pune semnul egalitatii între rezistența ucraineană și agresiunea Rusiei. Dacă Rusia va opri războiul, războiul se va sfârși. Dacă Ucraina va opri războiul, nu va mai exista nicio Ucraina, conchide autorul.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 19:00

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 17:28

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Noua CARACATIȚĂ a „neamurilor” de la CSM, CSJ și Curtea de Apel: Musteață, Guzun, Murguleț, Miron, Cernat și Răducanu

Dorel Musteață, „împrejur cu nemurele”. Președintele interimar CSM are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova, potrivit Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

MERITOCRAȚIE / Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ OFICIAL / Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 07:29

Mulți oameni nu înțeleg drumul pe care merge educația în România. Și nici nu au cum să înțeleagă. Dacă nu ai lucrat vreodată în business, ca să VEZI și să SIMȚI cum se pune problema, …e foarte greu de înțeles ce este greșit. Și, mai mult...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)