Dodon se laudă într-un raport de 41 de pagini ce a „realizat” în ultimii „3,5 ani”.
Pentru a putea analiza obiectiv dacă realizările lui Igor Dodon sunt „satisfăctoare”, trebuie să ne uităm la ce a promis Dodon în campania electorală din 2016 și să încercăm să găsim acele realizări în raportul său.
Haideți să vedem ce pretinde Dodon că a relizat pentru a restabili „parteneriatul strategic cu Rusia”
”Istoria relațiilor moldo-ruse este una seculară. Încă din timpurile Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt acestea erau întemeiate pe prietenie și ajutor reciproc. Legăturile bilaterale de astăzi se bazează pe prevederile Acordului de prietenie și colaborare din 2001, document care are un caracter strategic. În pofida evoluției distincte din ultimele decenii a raporturilor moldo-ruse, președintele este convins că Rusia este țara care dorește să edifice relații strategice interstatale reciproc avantajoase, în interesul ambelor popoare. Rusia a fost, este și va fi un partener de încredere al statului și al poporului moldovenesc. Federația Rusă este mediatorul și garantul reglementării politice atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean. Rusia va face tot posibilul pentru a păstra pacea în Republica Moldova, pentru ca Moldova să-și realizeze șansa istorică de dezvoltare ca stat independent, suveran, teritorial integru, în frontierele recunoscute pe plan internațional, va susține voința poporului moldovenesc pentru păstrarea și consolidarea statutului de neutralitate al țării sale și va întreprinde toți pașii necesari pentru ca neutralitatea permanentă a Moldovei să corespundă plenar cerințelor și acordurilor internaționale. Rusia, ca una dintre marile puteri ale lumii, exercită o influență considerabilă asupra proceselor mondiale în sfera securității globale, în problemele formării unei ordini internaționale echitabile și a unei lumi multipolare. În acest context, considerăm că ne-am putea conjuga eforturile pentru a reacționa în mod eficient la provocările și amenințările actuale la adresa existenței statului moldovenesc.
Este clar pentru toți că „promovarea dialogului” și „reglementarea politică” - sunt două lucruri absolut diferite. Nu există nicio acțiune care poate fi considerată că duce la „reunificare țării”. Dimpotrivă, odată cu criza pandemiei COVID-19, autoritățile separatiste de la Tiraspol au impus noi restricții de călătorie cetățenilor moldoveni.
2. La inițiativa Președintelui țării, în 2018 au fost aduse moaștele sfinte ale Marelui și Vindecătorului Pantelimon de pe Muntele Atos. Locuitorii tuturor raioanelor din Moldova, de la nord până la sud, au avut posibilitatea să se închine sfintelor relicve.
3. La inițiativa Președintelui Republicii Moldova, prin intermediul Fundației de Binefacere „Din Suflet” și cu participarea mai multor parteneri internaționali cu activitate filantropică din Federația Rusă, Republica Turcia, Republica Populară Chineză, Republica Franceză, Emiratele Arabe Unite etc., au fost realizate mai multe programe sociale, de care au beneficiat circa 600 mii cetățeni. Printre acestea enumerăm: Programul național de asistență în procesul de școlarizare. Peste 33 000 de ghiozdane cu rechizite au fost donate elevilor din tară;
- Igor Dodon pretinde că donațiile efectuate de soția sa - sunt meritul Președintelui Țării. Nici până în ziua de astăzi nu se știe care este sursa banilor fundației „Din Suflet”. Având în vedere că Președintele Republicii Moldova a inclus „realizările” acelui proiect în raportul său de activitate putem deduce că sursa banilor este chiar el. Din păcate în R. Moldova nu există o Procuratură independentă care se afle - din ce bani cumpără Galina ghiozdane și de ce este asta o „realizarea” Președintelui Republicii Moldova.
Timpul.md
|
Am văzut scris la televizor: patron agenţie de turism comerciant motociclete De ce nu e recomandabil? Marcarea relaţiilor sintactice dintre cuvinte se realizează în diverse moduri: prin intermediul cazului (cărţile colegului) sau al prepoziţiilor (cartea de poveşti),...
( ) Citeşte tot articolulUn document aflat în arhivele Muzeului Literaturii Române Iaşi pune într-o lumină nouă activitatea secretă a lui Ion Creangă, despre care cercetătorii afirmă că este unul dintre puţinii mari oameni de cultură români din secolul al XIX-lea care nu a făcut parte...
( ) Citeşte tot articolulPurtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului nu va mai fi obligatorie în exterior în Israel cu începere de duminică, în cadrul ridicării treptate a restricţiilor legate de pandemie, au anunţat joi seară autorităţile israeliene, notează AFP, citată de Agerpres.
( ) Citeşte tot articolul