Actualitate

Rul Bc un focar de infectii

Organele de resort nu controleaza in niciun fel poluarea acestui rau de catre agentii economici din preajma, a declarat presedintele Organizatiei Teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova (OT MEM), Vladimir Garaba.

”Raul Bac, in afara orasului Chisinau, este sec. Matca lui este uscata. In lacul de acumulare de la Ghidighici apa vine doar in perioada de iarna si in cantitati foarte mici. Astfel, raul a inceput sa dispara. In raionul Anenii Noi apa ajunge extrem de poluata”, a spus Vladimir Garaba.

Potrivit ecologistilor, au inceput sa dispara mai multe rauri mici. Si cauza nu este schimbarea climei sau anumite procese ecologice noi, ci gospodarirea nechibzuita a resurselor de apa, incalcarea flagranta a legislatiei de mediu. Organele de resort nu controleaza calitatea apei, decat o data la trei luni, si nici sursele de poluare. De acest lucru se folosesc agentii economici: spalatoriile auto, statiile PECO, intreprinderile de prelucrare a laptelui, carnii, a subliniat presedintele OT MEM. Debitul de apa nu mai poate dilua deseurile lichide. Apa nu se foloseste nici pentru irigare, cu atat mai mult nici pentru cresterea pestelui sau pentru scaldat, a mai spus acesta.

Organizatia Teritoriala Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova a pregatit un proiect de lege privind redresarea situatiei raului Bac, dar Ministerul Ecologiei l-a respins. „Am cerut declararea prin hotarare de Parlament a intregului teritoriu al raului Bac zona de criza ecologica, aprobarea unei hotarari de Guvern privind masurile urgente de imbunatatire a starii mediului si gospodaririi apelor in bazinul raului, crearea si lansarea unui organ consultativ de gestionare a apelor. Daca demnitarii nu vor lua atitudine fata de problema in cauza, starea raului se va agrava. Riscam sa se transforme in focar de infectii pentru populatie”, a conchis Vladimir Garaba.

Dupa Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *