Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Actualitate 12 Martie 2019, ora 09:22

Sorin Pâslaru, ZF:Ruperea cercului subdezvoltării nu se face uşor, ci se plăteşte cu crize financiare, cu instabilitate şi chiar cu falimente. Cine ţine potenţialul economiei sub lacăt

Marime Font

Puţini au auzit de omul de afaceri nigerian Aliko Dangote, cel mai bogat antreprenor din Africa, însă drumul său din afaceri până la a ajunge să construiască în acest moment în Nigeria una dintre cele mai mari rafinării de petrol din lume, de 15 miliarde de dolari, este reprezentativ pentru parcursul unei economii care refuză să mai fie doar o sursă de materii prime.

Povestea sa, relatată într-una dintre cele mai recente ediţii ale revistei americane Bloomberg Businessweek, arată cum dezvoltarea unei ţări presupune, indiferent cine este implicat - capital privat, de stat sau străin - trecerea de la statutul de exportator de materie primă la acela de producător: de ciment, de zahăr, de benzină sau de îngrăşăminte chimice.

„Anul următor, vom exporta 2 milioane de tone de îngrăşăminte chimice”, spune Dangote, citat de Bloomberg.


Pentru aceasta, va fi folosit gazul extras din Delta Nigerului, adus de la 550 de kilometri prin conducte subacvatice.

Nigeria se află în top 10 producători de ţiţei din lume, dar în lipsa unei capacităţi de rafinare adecvate este nevoită să importe benzină şi motorină. După construcţia rafinăriei lui Dangote, situaţia se va schimba.

Dangote şi-a construit averea începând din anii ‘70, în comerţul cu orez, zahăr şi ciment, iar în 1999 a trecut la producţie. A devenit cel mai mare producător de zahăr din Africa şi al doilea din lume, apoi a investit într-o fabrică gigantică de ciment, iar astăzi construieşte chiar cu cimentul de aici rafinăria de 15 mld. dolari, care va procesa 650.000 barili de ţiţei pe zi, şi fabrica de îngrăşăminte chimice de 2,5 mld. dolari.

Ce legătură are un industriaş african cu România? Are, pentru că acesta este drumul oricărei ţări spre dezvoltare.

Rafinării, petrochimie, fabrici de îngrăşăminte chimice, fabrici de zahăr. Nu poţi altfel.

La 800 km de Bucureşti, Budapesta a anunţat ca ţintă pentru 2030 atingerea unui PIB de 80% din PIB-ul Austriei. Cu ce mijloace? Prin creşterea productivităţii cu 7% pe an şi majorarea salariilor nete cu cel puţin 5% anual, prin dublarea stocului de credite raportat la PIB (deja la 100% din PIB; România este cu stocul de credite la 47% din PIB şi va mai scădea) şi crearea a 10.000 de noi IMM-uri cu capabilităţi de export. Prin creşterea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea de la 1% la 2% din PIB şi prin plasarea întregii datorii de stat în mâinile investitorilor maghiari.

Toate acestea ar trebui să ducă la o creştere a PIB-ului potenţial la o medie anuală de 4,4%, iar datoria ţării să scadă de la 71% din PIB la 38% din PIB în 2030.

De asemenea, firmele maghiare va trebui să ajungă să investească în străinătate cel puţin la fel de mult cât investesc străinii în Ungaria.

Pe ce se va baza creşterea industriei? Pe noi surse de energie, cum ar fi gazele naturale extrase din România sau prelungirea gazoductului rusesc Turkish Stream în Ungaria.

În Nigeria, Ungaria, Germania sau Norvegia, peste tot în lume guvernele şi mediul de business caută căi de creştere, îşi propun obiective. „Nu putem rămâne în capcana PIB/capita mijlociu”, spun oficialii maghiari, punând aceste planuri pe masă. Cheia dezvoltării este ştiinţa procesării resurselor şi transformarea lor în produse cu valoare adăugată. Trecerea de la exportator de ţiţei la exportator de produse petrochimice, de exemplu. Fie aceste resurse produse agricole, resurse hidrografice care se transformă în energie electrică, gaz metan, petrol sau pur şi simplu creiere în cazul industriei IT.

Nimeni dintre marii producători mondiali de combustibili nu va sta să aplaude gigantica rafinărie din Nigeria a lui Aliko Dangote, din producţia căreia 65% va merge pe piaţa locală.

Nigeria este una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere a populaţiei la nivel mondial, astăzi fiind la peste 190 de milioane de persoane, dublă faţă de 1970, iar cererea este imensă.

Cel mai crunt exemplu al subdezvoltării perpetue este o ţară precum Coasta de Fildeş, care deţine 40% din producţia mondială de cacao, materia primă pentru ciocolată. Dar este supusă de 100 de ani relaţiilor comerciale cu marii traderi internaţionali de cacao, iar producţia de ciocolată este rezervată exclusiv tot ţărilor dezvoltate precum Elveţia, SUA, Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Ruperea cercului subdezvoltării nu se face uşor, ci se plăteşte cu crize financiare, cu instabilitate şi chiar cu falimente. Stă mărturie experienţa unor ţări precum Argentina şi a altora din America Latină, care deşi stau pe resurse naturale extraordinare nu sunt în stare să le pună în valoare şi să creeze prosperitate. E vorba de corupţie, de nepricepere, de viziune îngustă, pe termen scurt, de o structură „cimentată” de zeci de ani şi nu în ultimul rând de puterea unei ţări pe scena globală.

Cum poţi însă înscrie interesele actorilor individuali, fie aceştia companii sau persoane fizice, în direcţia dezvoltării economice şi a creşterii valorii adăugate aşa cum au fost exemple în ultimii 50-60 de ani: Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, iar mult mai aproape de noi Polonia sau Cehia?

Unii spun că o economie „în-colonizată” nu se poate dezvolta oricât de mult ar creşte pentru că plusvaloarea va fi tot timpul expatriată.

Când vezi însă cum sunt prădate resursele României - prin achiziţii publice, prin risipă, prin dezorganizare - de către toată reţeaua clientelară a guvernării, cum sunt risipite şansele de a crea bunuri publice de calitate pentru că de la cea mai măruntă comună din ţară şi până la cei mai mari şefi de la Casa de Sănătate sau de la Compania de Autostrăzi, toţi nu sunt decât preocupaţi cum să îşi rotunjească propriile conturi, realizezi că adevăraţii colonişti, cei care ţin potenţialul economiei sub lacăt, sunt chiar ei. 

zf.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)