Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 18:58
Abonamente

Actualitate 12 Martie 2019, ora 09:22

Sorin Pâslaru, ZF:Ruperea cercului subdezvoltării nu se face uşor, ci se plăteşte cu crize financiare, cu instabilitate şi chiar cu falimente. Cine ţine potenţialul economiei sub lacăt

Marime Font

Puţini au auzit de omul de afaceri nigerian Aliko Dangote, cel mai bogat antreprenor din Africa, însă drumul său din afaceri până la a ajunge să construiască în acest moment în Nigeria una dintre cele mai mari rafinării de petrol din lume, de 15 miliarde de dolari, este reprezentativ pentru parcursul unei economii care refuză să mai fie doar o sursă de materii prime.

Povestea sa, relatată într-una dintre cele mai recente ediţii ale revistei americane Bloomberg Businessweek, arată cum dezvoltarea unei ţări presupune, indiferent cine este implicat - capital privat, de stat sau străin - trecerea de la statutul de exportator de materie primă la acela de producător: de ciment, de zahăr, de benzină sau de îngrăşăminte chimice.

„Anul următor, vom exporta 2 milioane de tone de îngrăşăminte chimice”, spune Dangote, citat de Bloomberg.

Loading...


Pentru aceasta, va fi folosit gazul extras din Delta Nigerului, adus de la 550 de kilometri prin conducte subacvatice.

Nigeria se află în top 10 producători de ţiţei din lume, dar în lipsa unei capacităţi de rafinare adecvate este nevoită să importe benzină şi motorină. După construcţia rafinăriei lui Dangote, situaţia se va schimba.

Dangote şi-a construit averea începând din anii ‘70, în comerţul cu orez, zahăr şi ciment, iar în 1999 a trecut la producţie. A devenit cel mai mare producător de zahăr din Africa şi al doilea din lume, apoi a investit într-o fabrică gigantică de ciment, iar astăzi construieşte chiar cu cimentul de aici rafinăria de 15 mld. dolari, care va procesa 650.000 barili de ţiţei pe zi, şi fabrica de îngrăşăminte chimice de 2,5 mld. dolari.

Ce legătură are un industriaş african cu România? Are, pentru că acesta este drumul oricărei ţări spre dezvoltare.

Rafinării, petrochimie, fabrici de îngrăşăminte chimice, fabrici de zahăr. Nu poţi altfel.

La 800 km de Bucureşti, Budapesta a anunţat ca ţintă pentru 2030 atingerea unui PIB de 80% din PIB-ul Austriei. Cu ce mijloace? Prin creşterea productivităţii cu 7% pe an şi majorarea salariilor nete cu cel puţin 5% anual, prin dublarea stocului de credite raportat la PIB (deja la 100% din PIB; România este cu stocul de credite la 47% din PIB şi va mai scădea) şi crearea a 10.000 de noi IMM-uri cu capabilităţi de export. Prin creşterea cheltuielilor cu cercetarea şi dezvoltarea de la 1% la 2% din PIB şi prin plasarea întregii datorii de stat în mâinile investitorilor maghiari.

Toate acestea ar trebui să ducă la o creştere a PIB-ului potenţial la o medie anuală de 4,4%, iar datoria ţării să scadă de la 71% din PIB la 38% din PIB în 2030.

De asemenea, firmele maghiare va trebui să ajungă să investească în străinătate cel puţin la fel de mult cât investesc străinii în Ungaria.

Pe ce se va baza creşterea industriei? Pe noi surse de energie, cum ar fi gazele naturale extrase din România sau prelungirea gazoductului rusesc Turkish Stream în Ungaria.

În Nigeria, Ungaria, Germania sau Norvegia, peste tot în lume guvernele şi mediul de business caută căi de creştere, îşi propun obiective. „Nu putem rămâne în capcana PIB/capita mijlociu”, spun oficialii maghiari, punând aceste planuri pe masă. Cheia dezvoltării este ştiinţa procesării resurselor şi transformarea lor în produse cu valoare adăugată. Trecerea de la exportator de ţiţei la exportator de produse petrochimice, de exemplu. Fie aceste resurse produse agricole, resurse hidrografice care se transformă în energie electrică, gaz metan, petrol sau pur şi simplu creiere în cazul industriei IT.

Nimeni dintre marii producători mondiali de combustibili nu va sta să aplaude gigantica rafinărie din Nigeria a lui Aliko Dangote, din producţia căreia 65% va merge pe piaţa locală.

Nigeria este una dintre ţările cu cea mai rapidă creştere a populaţiei la nivel mondial, astăzi fiind la peste 190 de milioane de persoane, dublă faţă de 1970, iar cererea este imensă.

Cel mai crunt exemplu al subdezvoltării perpetue este o ţară precum Coasta de Fildeş, care deţine 40% din producţia mondială de cacao, materia primă pentru ciocolată. Dar este supusă de 100 de ani relaţiilor comerciale cu marii traderi internaţionali de cacao, iar producţia de ciocolată este rezervată exclusiv tot ţărilor dezvoltate precum Elveţia, SUA, Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Ruperea cercului subdezvoltării nu se face uşor, ci se plăteşte cu crize financiare, cu instabilitate şi chiar cu falimente. Stă mărturie experienţa unor ţări precum Argentina şi a altora din America Latină, care deşi stau pe resurse naturale extraordinare nu sunt în stare să le pună în valoare şi să creeze prosperitate. E vorba de corupţie, de nepricepere, de viziune îngustă, pe termen scurt, de o structură „cimentată” de zeci de ani şi nu în ultimul rând de puterea unei ţări pe scena globală.

Cum poţi însă înscrie interesele actorilor individuali, fie aceştia companii sau persoane fizice, în direcţia dezvoltării economice şi a creşterii valorii adăugate aşa cum au fost exemple în ultimii 50-60 de ani: Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, iar mult mai aproape de noi Polonia sau Cehia?

Unii spun că o economie „în-colonizată” nu se poate dezvolta oricât de mult ar creşte pentru că plusvaloarea va fi tot timpul expatriată.

Când vezi însă cum sunt prădate resursele României - prin achiziţii publice, prin risipă, prin dezorganizare - de către toată reţeaua clientelară a guvernării, cum sunt risipite şansele de a crea bunuri publice de calitate pentru că de la cea mai măruntă comună din ţară şi până la cei mai mari şefi de la Casa de Sănătate sau de la Compania de Autostrăzi, toţi nu sunt decât preocupaţi cum să îşi rotunjească propriile conturi, realizezi că adevăraţii colonişti, cei care ţin potenţialul economiei sub lacăt, sunt chiar ei. 

zf.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 Iunie 2020, ora: 14:22

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

Zodiile de femei care vor cunoaște succesul. Sunt cele mai ambițioase

 Acestea sunt cele mai ambitioase femei ale zodiacului, drept pentru care ele vor ajunge foarte sus in viata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 12:30

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Un promotor al „moldovenismului civic” a fost angajat în guvernul PSRM+PDM / Legăturile lui Andrei Popov cu FSB-ul rusesc

Fostul moderator de la TV8, Andrei Popov „revine” la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:53

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Fake News al Socialiștilor din RM sponsorizează un grafic care manipulează

Partidul Socialiștilor este „foarte iubit” de cetățeni, dacă este să dai crezare unui sondaj difuzat intens de socialiști și trustul lor mediatic.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 11:30

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Diacov crede că Dodon are prima șansă să câștige alegerile. Va fi mai „moldovean, mai european”

Liderul democrat, Dumitru Diacov a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 4 Iunie 2020, ora: 11:24

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

ZECE CELE MAI BUNE DESENE ANIMATE de la Pixar pentru copii și adulți deopotrivă!

Studioul de animație Pixar a câștigat de multă vreme încrederea copiilor și a părinților cu desenele animate. Lampă mică Luxo Jr înseamnă că ne așteaptă o poveste amuzantă sau tristă, dar cu siguranță reverență despre prietenie, familie, dragoste și valori.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 Iunie 2020, ora: 11:14 de George Simion

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Așa arată Tratatul de pace de la Trianon. De ce este acest tratat deosebit de important pentru România

Tratatul de pace semnat la 4 iunie 1920 în Palatul Trianon (Versailles) între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 11:03

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Misiune îndeplinită: Gâsca Victoria a ajuns in Siberia!

Gâsca cu gât roșu Victoria, monitorizată prin satelit în cadrul proiectului „Life for Safe Flight”, a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. În total a zburat...

( ) Citeşte tot articolul

Justiție 4 Iunie 2020, ora: 10:57

justiția vs afaceri CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

CAZUL ROGOB. Procurorii acuză formarea unui grup criminal organizat și un prejudiciu de 133 de milioane. Avocații: „Sunt presiuni asupra companiei pentru a ceda acțiunile”

Administrația Companiei Rogob, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din Republica Moldova, este cercetată penal pentru abuz de serviciu în favoarea unui grup criminal organizat. Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 10:30

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

„A fost ARUNCATĂ de la etajul 16”? / Oare putea un om care s-a programat la medic să se sinucidă?

Eliza Medvedtschi, tânăra căzută în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit din sectorul Ciocana al capitalei, a fost petrecută ieri pe ultimul drum. Familia tinerei nu crede în versiunea poliției că fata s-ar fi sinucis. Elena Mocrousov, maestru emerit al sportului, doctor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 4 Iunie 2020, ora: 09:42

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd a fost testat pozitiv pentru COVID-19 cu câteva săptămâni înainte de moarte

George Floyd, bărbatul afro-american a cărui moarte în timpul arestării sale de către poliţie a fost detonatorul protestelor din ultima săptămână din SUA, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în data de 3 de aprilie, cu aproape două luni înainte de deces şi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 09:02

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

PDM va rupe alianța cu PSRM de „dragul” legii ONG-urilor sau scenetă politică cu „băiatul bun și băiatul rău”

Partidul Democrat va vota legea ONG-urilor în lectura a 2-a, chiar dacă președintele Igor Dodon atenționat recent formațiunea că un astfel de gest ar putea duce la ruperea coaliției, informează cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Iunie 2020, ora: 08:09

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

START TURISM! Din 15 iunie vor fi RELUATE cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri

Decizia a fost luată la 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 07:56

VIDEO Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni”

Pavel Filip comentează mita luată de Dodon de la Plahotniuc: „Imaginile cu siguranță i-au ȘOCAT pe cetățeni” Foto: simbol

Într-un interviu pentru PS News, președintele Partidului Democrat din R. Moldova, Pavel Filip a comentat imaginile video unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 4 Iunie 2020, ora: 07:41

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

Catastrofă ecologică în Siberia după ce 20 MII de tone de motorină s-au scurs într-un râu. Imaginile dezastrului

 Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil. Scurgerea a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)