Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:00
Abonamente

Editorial 3 August 2017, ora 07:44    Din editia print

Marime Font

Rusia a creat în R. Moldova Frontul Popular Euroasiatic. ȘTIE Guvernul despre acest lucru?

Rusia nu doarme, ea își regrupează forțele în preajma Summitului de la Vilnius.

 
 
 

În acest răstimp premierul peledemist efectuează „vizite de lucru” în …teritoriu, taie panglici și își etalează bronzul făcut în patria lui Homer.

Săptămâna trecută citam într-un editorial afirmația analistului occidental V. Socor despre aceea că „asistăm la o adevărată proliferare de organizaţii pretins neguvernamentale, în realitate, cu siguranţă, finanţate de la Moscova, care propovăduiesc mesajul Moscovei, anume: Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, viitoarea Uniune Euroasiatică, lumea rusă, lumea pan-ortodoxă”. Prezența în RM a unor „organizații pretins neguvernamentale” rusești nu e o noutate pentru noi și despre acest lucru am scris în repetate rânduri. Am citat afirmația lui Socor pentru că ni s-a părut interesantă remarca acestuia că „niciodată nu au existat atâtea organizaţii de acest tip care se ocupă cu această propagandă în RM și că ele au apărut foarte recent, în ultimele câteva luni, această evoluţie fiind legată de Summitul de la Vilnius”. ” Acest adevăr este confirmat de Revista rusă „Российские Вести” nr. 17, din iulie, care a publicat adresarea unor exponenţi Rusiei din RM în care actualul preşedinte al Congresului Comunităţilor Ruse din RM Valerii Klimenko este învinuit în trădarea intereselor a comunităţii ruse din Moldova, prin cooperarea cu unii politicieni de la guvernare. Ceea ce ne interesează pe noi aici e informația că acest Centru este finanțat de Federația Rusă cu 100.000 de dolari americani.Conform relatărilor aceleiaşi reviste ruse „Российские Вести”, în RM a fost creat la finele lunii iulie curent aşa-numitul „Frontul Popular – pentru Moldova” (Frontul Popular Euroasiatic) care va trebui să aibă rolul principal în organizarea, în toamna anului curent în Piaţa Marii Adunări Naţionale a unei întruniri ample a adepților vectorului eurasiatic.

Rușii au interzis pe teritoriul lor toate organizațiile nonguvernamentale străine, în schimb, au deschis asemenea organizații în alte țări, îndeosebi în RM care au menirea să promoveze punctul de vedere al Rusiei, unul antieuropean și antioccidental. Scriam la început despre „vizitele de lucru” ale premierului Leancă ...„ în teritoriu”. O fi având el rostul lor, nu zic. Dar ar fi extraordinar de util ca premierul să facă o vizită și la sediul Frontului Popular Euroasiatc, să facă cunoștință cu planurile de lucru ale acestei „organizații”. Dacă el e ocupat, ar putea să roage SIS-ul să facă acest lucru. Evident, dacă SIS-ul nu are o „opinie separată” în chestiunea dată...
Alo, „Urgența”?! Artur Reșetnikov a înnebunit!

Comunistul Reșetnikov pune „diagnosticul” și face lista „moldovenilor bolnavi” din RM: „Niciun moldovean sănătos nu se va declara niciodată, nici într-o situație, „român”, a declarat acesta, ieri, la o televiziune.

...Un adevăr recunoscut și de amici, și de inamici: elitele intelectuale românofobe din RM sunt românești, fiindcă cea mai mare parte a lor se identifică drept români. Tot români se identifică o bună parte a oamenilor simpli: nu avem o cifră exactă a moldovenilor care se consideră români, dar nicidecum nu putem lua ca bază ultimul recensământ, deoarece se știe că la acest capitol datele au fost nemilos falsificate. Comuniștii care i-au declarat pe români o minoritate națională jonglau cu cifra de 2-3 procente. Dacă e să ne orientăm după datele ultimelor alegeri parlamentare, această cifră e considerabil mai mare. Dar chiar dacă am accepta cifra de 2-3 procente, oricum e grav: cu ce drept un oarecare Ivan fără țară, îi declară ca fiind „bolnavi” pe zeci (în realitate sute!) de mii de moldoveni?!

Dacă urmăm „logica” acestuia, drept „moldoveni sănătoși”, trebuie recunoscuți doar Voronin, Tkaciuk, Petrenko, Dodon, Mișin, Șelin ș.a.m.d., iar „moldoveni bolnavi” – toți marii noștri înaintași, începând cu Alecsandri, Eminescu, Al. Ioan Cuza ș.a., apoi Gr. Vieru, Ion și Doina Aldea Teodorovici, D. Matcovschi ș.a. și terminând cu cei care încă sunt în viață: scriitori, pictori, compozitori, jurnaliști, țărani, studenți ș.a.m.d. Potrivit „diagnosticului” lui Reșetnikov, toți moldovenii deținători de pașapoarte românești sunt „bolnavi”. Reiese, așadar, că în RM „moldoveni sănătoși” sunt doar el și banda sa roșie care formează „coloana a cincea” a Moscovei la Chișinău. Noi, ceilalți, suntem bolnavi de cap, fiindcă ne considerăm că suntem ceea ce suntem...

Oricum ai suci-o, pacientul Reșetnikov e bolnav rău, dacă a ajuns să delireze în public în halul acesta... Asemenea pacienți doar la balamuc își pot reveni.

Constantin Tănase
16 august 2013 

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md