CSI / Rusia

Rusia a intrat într-o nouă cursă a militarizării nemaîntâlnită de la finalul Războiului Rece

O parte "neagră" a bugetului federal a fost întotdeauna la dispoziţia liderilor, dar din 2010 şi până în prezent această s-a dublat, ajungând la 21% din bugetul Rusiei, aproximativ 60 de miliarde de dolari, conform unui raport al Institutului Gaidar, citat de Bloomberg.

Cu industria militară la paradă

După loviturile încasate cu aplicarea sancţiunilor economice pentru criză din Ucraina şi prăbuşirea pieţei petrolului, Putin a investit tot mai mult în industria de apărare, în încercarea de a stabiliza economia. Desfăşurarea de forţe cuprinde tancuri şi rachete noi, uniforme strălucitoare, care măresc deficitul bugetar şi pun pe butuci servicii publice, cum ar fi cel de sănătate.

Pe de altă parte, mii de contracte, care până acum se derulau numai între societăţi controlate de stat, vor fi împinse în sectorul privat, în încercarea de a susţine efortul de reînarmare. "Guvernul are două sarcini urgenţe: să întărească securitatea la orice nivel al societăţii şi să încurajeze inovaţia, pentru a pune capăt stagnării macroeconomice.

Soluţia celor două probleme se regăseşte în dezvoltarea complexului industrial-militar", susţine Ruslan Pukhov, director al Centrului rus de Analiză pentru Strategii şi Tehnologie şi consilier al ministrului Apărării din Rusia.

Încă de la preluarea ţării în prag de faliment, Putin a crescut cheltuielile cu apărarea de peste 20 de ori.

Anul trecut, Rusia a alocat 84 de miliarde de dolari pentru acest sector, mai mult decât orice altă ţară, cu excepţia SUA şi Chinei, după cum reflectă datele Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Stare permanentă de război

Apărarea, serviciile conexe şi siguranţă internă consumă în acest moment 34% din bugetul Rusiei, dublu faţă de procentul alocat în 2010. Americanii, de exemplu, alocă doar 18%, totalizând 615 miliarde de dolari pentru aceleaşi sectoare.

Militarizarea Rusiei este văzută de către reprezentanţii Academiei Naţionale de Apărare din Letonia, ţară membră NATO şi UE, drept un mod de a introduce starea de război permanent în modul de viaţă al ruşilor. "Putem şi vom face pentru industria de Apărare ceea ce am făcut pentru Soci în timpul Olimpiadei de iarnă", s-a adresat Putin generalilor săi, în cadrul unei şedinţe de la mijlocul lunii trecute.

Pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă la Soci, Rusia a cheltuit un buget de 50 de miliarde de dolari. "Toate chestiunile legate de finanţarea industriei de Apărare sunt rezolvate", a mai spus liderul de la Kremlin.

Pifanii, trimişi în fabrici

În aceeaşi zi, 12 mai 2015, Puţin a semnat şi decretul privind organizarea "batalioanelor industriale". Măsură da posibilitatea tinerilor recruţi să lucreze în fabrici de armament în locul efectuării serviciului militar obligatoriu.

După ani în şir în care a cunoscut subfinanţarea, industria de Apărare a Rusiei a început să plătească în avans contractele încheiate cu 1.300 de furnizori de echipamente şi cei 2,5 milioane de angajaţi angrenaţi în această ramură.

Jumătate din bugetul alocat apărării a fost deja cheltuit în primul trimestru al anului, destinaţia sumelor rămânând ascunsă, datele fiind clasificate.

Însă, ceea ce nu poate ascunde Moscova este cifra personalului militar activ, această reprezentând şi cea mai palpabilă dovadă a transformării militare a ţării, după cum remarcă Igor Sutyagin, expert senior în cadrul Royal United Services Institute din Londra.

Mai mulţi soldaţi decât chinezii

"În timp ce numărul personalului militar din Occident a înregistrat o scădere constanţa începând cu 2011, cel din Rusia a crescut cu 25% între 2011-2014, până la 850.000 de soldaţi. Este însă sub cifra de un milion propusă în 2010", spune Sutyagin.

În acelaşi timp, ruşii au la dispoziţie şi 2,5 milioane de rezervişti, care pot fi chemaţi oricând sub arme, arată un top întocmit de Global Firepower.

În acest clasament, Rusia ocupă locul 2, în spatele Statelor Unite şi mult peste China, India sau Marea Britanie.

Inclusiv în comerţul internaţional cu arme, Rusia a devenit competitorul principal al americanilor, numai anul trecut făcând vânzări de 16 miliarde de dolari. Cifra reprezintă 3,2% din totalul exporturilor ruseşti.

Pentru moment, analiştii NATO privesc confuzi la toată desfăşurarea de forţe făcută de Putin. "Nu putem să ne dăm seama de intenţiile sale în întregime. Putem doar să învăţăm din acţiunile sale, iar ceea ce vedem demonstrează o creştere a capacităţii militare a Rusiei, modernizarea armatei şi intenţii strategice ambiţioase", a prezentat situaţia generalul Philip Breedlove, în faţă Congresului american.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *