CSI / Rusia

Rusia ameninţă să se scufunde într-o criză mult mai gravă decât actuală recesiune

Redresarea pieţei petrolului până la un nivel de peste 50 de dolari/baril nu se întrevede la orizont, iar ministrul Alexei Uliukaiev nu mai crede în altă soluţie decât privatizarea urgenţă a unor companii cu capital majoritar de stat, anunţă agenţia TASS.

"În 2014-2015 piaţa s-a prăbuşit şi a continuat să se prăbuşească, în vreme ce noi am aşteptat ca această situaţie să se schimbe. Acum ne-am dat seama că nu aveam ce aştepta.

Bugetul se află într-o situaţie critică, iar pieţele nu dau semn de redresare. Adevărată provocare de moment o reprezintă organizarea procesului de privatizare în mod eficient şi transparent pe o piaţă extrem de nefavorabilă", a explicat Uliukaiev.

Ministrul Dezvoltării Economice a amintit că, în urmă cu doar câţiva ani, Rusia a demonstrat că poate privatiza cu succes bucăţi importante din companiile de stat.

Acum însă, schimbările rapide din realitatea macroeconomică necesită decizii luate fără panică, a subliniat oficialul rus.

"Este necesar să luăm în considerare schimbările care survin în muncă noastră, dar nu dintr-o perspectiva panicardă, ci din cea a mobilizării tuturor resurselor de care dispunem. În mijlocul tensiunilor trebuie să ne arătăm concentraţi", a mai declarat Alexei Uliukaiev.

Ministrul Dezvoltării Economice de la Moscova nu exclude posibilitatea că Rusia să dea anul aceste semne de revenire economică moderată.

Calculele efectuate de oficialii din subordinea să au arătat că, în 2015, economia ţării a suferit o contracţie de 3,9%, în vreme ce prognoza de anul acesta se referă la o descreştere economică cu 3,7-3,8 procente.

Până acum, agenţia naţională de statistică Rosstat a dat publicităţii o analiză în care PIB din Rusia ar fi scăzut cu 3,7% în cursul anului 2015 faţă de anul anterior.

Printre companiile pe care guvernul de la Moscova vrea să le introducă în lista privatizărilor din acest an se numără bănci, companii din industria petrolieră şi chiar unele fabrici de armament.

Bugetul de anul acesta al Rusiei a fost creionat pe o prognoza de 50 de dolari barilul de petrol. În momentul de faţă, preţul petrolului este la 33 de dolari/baril şi nu sunt şanse că această situaţie să se modifice în curând. 

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *