Ultima oră

Rusia ar putea acţiona şi în Moldova! România a dat spaţiul aerian avioanelor NATO

Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis într-o conferinţă de presă că „totul e normal”. În cadrul operaţiunii „Cer deschis”, avioanele româneşti survolează Ucraina, NATO survolează România, Moldova e în pericol!

”Cea mai mare grijă a mea e Moldova!”, a subliniat Traian Băsescu. Să nu se acţioneze şi acolo, că în Crimeea. „Că am fi nepregătiţi”. Deci, totul e „normal”. Când e vorba de prins pe nepregătite, România e campioană. Exerciţiul de tip PASSEX, care se desfăşoară în afară apelor teritoriale ale României, a fost amânat marţi din cauza timpului nefavorabil. Nu e banc! Flota bulgară participa cu fregată Drazki, care acţionează alături de trei nave româneşti şi de distrugătorul american USS Truxtun. Obiectivul declarat al exerciţiului este creşterea cooperării flotelor ţărilor membre ale NATO, precum şi a pregătirii echipajelor navelor. Însă, în contextul crizei ucrainene, analiştii militari spun că este vorba de „un joc” de avertizare asupra Rusiei, care desfăşoară, până în aprilie, „cel mai amplu exerciţiu militar din ultimii 20 de ani”. Cu anexarea Crimeii, că parte a „jocului”. Doar că analiştii militari susţin că exerciţiul americano-româno-bulgar este „la o scară muuuuuult mai mică” decât al ruşilor.

Ruşii pot ajunge la Kiev în câteva ore

Ruşii s-au apropiat cu „exerciţiile” foarte aproape de Ucraina „occidentală”. Şi implică 4.000 de militari specializaţi în desant şi 36 de avioane militare de transport, obiectivul fiind „rapiditatea unei debarcări, funcţie de diferite condiţii”. De asemenea, au fost mobilizate unităţile de tancuri în Kapustin Iar, la 450 de kilometri de Ucraina. Până joi, se estimează că ruşii vor avea cam 60.000 de soldaţi în „exerciţii” legate de Ucraina. Ceea ce îngrijorează spionajul militar „occidental” este faptul că trupele angajate marţi şi miercuri în exerciţiile din apropierea frontierei cu Ucraina nu au revenit la bazele lor. Acestea ar putea ajunge la Kiev în numai câteva ore, după cum a avertizat miercuri secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Parubi. Serviciile speciale ucrainene au arestat în regiunea Kherson (sud) „o patrula de recunoaştere a armatei ruse”, venită din Crimeea pentru a caută informaţii despre unităţile ucrainene prezente în zona.

Crimeea naţionalizează întreprinderile ucrainene

Guvernul Crimeii are în plan naţionalizarea, cât mai repede posibil, a întreprinderilor de stat ucrainene de pe teritoriul peninsulei, a anunţat vicepremierul Rustam Temirgaliev. Activele companiilor de stat, inclusiv cele ale societăţii de exploatare a resurselor minerale Cernomorneftegaz, precum şi unele centre de sănătate publică de stat vor trece în curând în proprietatea republicii Crimeea. Temirgaliev a dat asigurări că societăţile ucrainene private înregistrate legal în Crimeea nu vor avea nicio problema şi pot cotinua să activeze că înainte. Băncile ruseşti au început deja să între pe teritoriul Crimeii şi mai multe dintre acestea intenţionează să-şi deschidă reprezentanţe. Referendumul pentru alipirea Crimeii la Rusia, de la 16 martie, nici nu mai reprezintă altceva decât o „formalitate”.

Sursa: enational.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *