Actualitate

Rusia, BOMBA cu ceas de la frontierele NATO

Drept urmare, acest eveniment, obișnuit la prima vedere, a căpătat o atenție deosebită față de restul celorlalte manevre militare efectuate de Rusia anterior. Ținut la fiecare 4 ani, acest exercițiu își poate dezvolta o mitologie proprie: mulți dintre analiștii militari, în 2009, au afirmat că exercițiile similare de atunci au avut rolul de a simula atacuri nucleare asupra Poloniei, chiar dacă nu există nici o sursă credibilă și verificată în acest sens.

Totuși, ceea ce se întâmplă anul acest în Belarus este foarte important. Statele Unite, NATO și state care se învecinează cu Rusia vor urmări îndeaproape exercițiile desfășurate de Rusia, pentru a învăța câte ceva despre ultimele instrumente și tehnologii militare ale lui Putin. O altă cauză a îngrijorărilor este faptul că Rusia, în trecut, a folosit un număr mare de soldați în ample operațiuni militare de război – împotriva Georgiei și Ucrainei.

În Polonia, Lituania și, mai ales, Ucraina, aceste exerciții ar putea crește temerile pentru eventuale pregătiri ale Rusiei în alte aventuri militare. Totuși, „Zapad” nu este un exercițiu militar pur rusesc, ci este efectuat în cooperare cu Belarus.
Belarus se regăsește în poziția dificilă de a fi un aliat oficial al Rusiei, fără însă să demonstreze antagonismul Moscovei față de Occident și încearcă să rămână neutră în toată această poveste complicată. Însă, pe de altă parte, Belarus împarte temerile NATO privind pericolul unui conflict major și caută să evite această situație care stă să explodeze. Belarus mai încearcă o carte – deschiderea către Occident, ca să se asigure că Rusia nu va lansa acțiuni neprietenoase.

Traducre și adaptare: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *