Actualitate

Rusia dă înapoi în conflictul său cu Consiliul Europei

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov urmează să asiste joi şi vineri la reuniunea anuală a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei la Helsinki, organizat într-un moment cheie al crizei dintre Moscova şi această organizaţie.

„Rusia este interesată în salvarea şi consolidarea Consiliului Europei ca una dintre organizaţiile internaţionale cele mai respectate de pe continentul european”, a afirmat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că reuniunea de la Helsinki va juca un „rol decisiv în viitorul Consiliului Europei”.

În comunicat, Ministerul de Externe rus subliniază că participarea Moscovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, braţul juridic al Consiliului Europei, a contribuit „în mare măsură” la îmbunătăţirea sistemului judiciar şi penitenciar din Rusia, precum şi în domeniul sportului.

Stat membru al Consiliului Europei din 1996, Rusia este principala sursă de cazuri care ajung în faţa CEDO. Însă de la anexarea Crimeii de către Moscova, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) i-a privat pe parlamentarii ruşi de drepturile lor, în special de dreptul de vot.

Rezultatul e că peste jumătate dintre judecătorii de la CEDO şi comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei au fost aleşi fără Rusia.

În contrapartidă, Moscova şi-a suspendat în 2017 contribuţia de 33 de milioane de euro către Consiliul Europei (7% din bugetul acestuia). Iar deputaţii ruşi refuză de atunci să participe la sesiunile APCE.

Conform regulilor Consiliului, un stat membru care nu-şi plăteşte contribuţia riscă excluderea după doi ani, adică începând din iunie pentru Rusia.

Dacă nu se va schimba nimic, Moscova nu va participa în iunie nici la alegerea noului secretar general al organizaţiei, o posibilitate care, conform Rusiei, ar putea însemna plecarea sa din Consiliul Europei.

Miercuri, Serghei Lavrov a spus că chestiunea plăţii contribuţiei ruse nu se va afla pe ordinea de zi de la Helsinki. El a sugerat totuşi că este analizat un text pe acest subiect, fără a oferi mai multe detalii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *