Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Actualitate 23 Octombrie 2018, ora 16:15

Rusia devine tot mai agresivă. De la „fake news” la survoluri sfidătoare

Marime Font

În ultimii ani, Rusia a intrat într-un joc internaţional periculos. De la anexarea Crimeei şi conflictul din Ucraina, agresivitatea şi brutalitatea Kremlinului, pe care le credeam uitate, au produs îngrijorare în rândul vecinilor săi şi al ţărilor UE şi NATO.

 Fie că a fost vorba despre trimiterea de luptători fără însemne militare în estul Ucrainei, de testarea de armamente nucleare interzise de tratatul INF, de zboruri provocatoare la limita sau chiar în spaţiul aerian al statelor membre NATO, ostilitatea Rusiei față de vecini şi în dialogul cu Occidentul pare să fie într-o continuă creştere. Analiştii de politică externă au mers chiar până la a afirma că, odată cu momentul Ucraina, ar fi început un al doilea Război Rece. Şi, totuşi, cât de nou este comportamentul rus şi de ce este Rusia agresivă în relaţiile internaţionale?

Rusia post-comunistă, de la „soft power” la intervenţie militară


Încă din anii ‘90, deşi aflată într-o perioadă de deschidere, Rusia a încercat să îşi asigure, în zona vecinătăţilor, forme de control care să substituie vechile mecanisme din perioada URSS. Una dintre acestea a constat în crearea Comunităţii Statelor Independente. Alta s-a concretizat prin generarea sau alimentarea, în regiune, a unor conflicte îngheţate, aşa cum a fost cazul Transnistriei.

Nu în ultimul rând, s-a recurs la metode de influențare economică, în special prin intermediul sectorului energetic şi folosirea acestuia pentru recompensarea aliaţilor şi sancţionarea statelor cu comportamente neconforme intereselor rusești. Reţeaua de centre culturale şi fundaţii ale Kremlinului a continuat să funcţioneze în întregul spaţiu ex-sovietic şi nu numai.

Cu trecerea anilor, niciunul dintre aceste mecanisme nu a dispărut. Dimpotrivă, în ultimul deceniu vechile practici au fost rafinate şi adaptate noilor realităţi. Presa online şi reţelele de socializare au devenit instrumente de propagandă și de influențare a opiniei publice prin intermediul unor campanii de tip „fake news”.

Agresivitatea Kremlinului - nimic nou pe frontul de est

Poziţia Rusiei în relaţiile internaţionale (de la raportarea la vecinătăți ca la o extensie a propriului teritoriu și până la lipsa de încredere în raport cu statele occidentale) a rămas, în linii mari, neschimbată. Dacă nu neapărat raportat la anii ‘90, măcar la cel de-al doilea mandat al lui Vladimir Putin. Ceea ce s-a schimbat este nivelul de agresivitate.

Evenimentele de la începutul anilor 2000, precum “revoluţia portocalie” de la Kiev sau „revoluţia trandafirilor” de la Tbilisi, au generat temeri pentru administraţia rusă, interesată de controlul statelor din fostul imperiu sovietic. Aceste temeri au devenit cu atât mai acute cu cât Georgia şi Ucraina şi-au consolidat dialogul cu Uniunea Europeană şi NATO, în perspectiva unei viitoare aderări la cele două organizaţii. Extinderea lor a fost percepută ca o ameninţare la adresa intereselor ruse, chiar dacă Moscova semnase, la rândul său, Parteneriatul pentru Pace cu NATO și existau formule permanentizate de dialog cu alianţa (Consiliul NATO - Rusia), precum şi raporturi solide cu statele membre UE.

Primele semnale clare referitoare la nivelul de agresivitate al Moscovei au apărut în 2008, odată cu războiul din Georgia. Ulterior, în 2014, 2015 şi 2016, odată cu anexarea Crimeei şi criza din Ucraina, Rusia a confirmat acest comportament care, privind retrospectiv, nu era neapărat impredictibil.

„Cetatea asediată” şi sărăcia cetățenilor ruși

Identificarea NATO cu un presupus agresor şi construirea în imaginarul public a unei percepţii a Moscovei aflată sub asaltul Occidentului sunt convenabile nu atât pentru populația Federației Ruse, cât pentru arhitectura de putere din jurul lui Vladimir Putin. Circa 20 de milioane de cetăţeni ruşi trăiesc, conform Băncii Mondiale, sub pragul sărăciei. Cu toate acestea, în 2015, 5,5% din PIB-ul Rusiei (adică aproximativ 75 de miliarde de dolari) era reprezentat de cheltuieli militare. Spre comparaţie, numeroase state membre NATO nu ating pragul de alocare de 2%, solicitat de alianţă.

Apelul continuu la temerile de securitate şi portretizarea Rusiei ca o “cetate asediată” nu contribuie la proiectele de emancipare şi modernizare a societăţii ruse, rămasă captivă în sărăcie, ruptă de progresele lumii contemporane şi izolată, în regiunile îndepărtate din Asia, în condiţii de trai de acum câteva secole.

Ele sunt în schimb benefice pentru cercurile de putere din jurul lui Vladimir Putin, capabile să îşi securizeze, astfel, poziţia în stat, controlul asupra marilor companii şi veniturile consistente.

Apelul la securitatea naţiunii ruse este o trădare voită a bunei credinţe şi a intereselor propriilor cetăţeni. Este o temă nocivă, folosită însă pentru a crea condiţiile necesare acceptării unei figuri politice autoritare la Kremlin, o figură capabilă să controleze, direct sau indirect, întreaga viaţă a statului. Această temă acaparează spaţiul public şi nu lasă loc unei dezbateri privind problemele reale ale Rusiei și lipsa de perfomanță a regimului.

În „democrația suverană”, vocile critice sunt reduse la tăcere

Situaţiile de securitate excepţionale justifică sau par să facă acceptabile măsuri excepţionale, indiferent că este vorba despre abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, decizii arbitrare ale autorităţilor sau asumarea de cheltuieli militare ridicate. Sub masca unui asediu al Occidentului, puterea politică rusă ascunde lipsa de performanţă, mizeria societăţii şi o autoexcludere a Moscovei din dialogul internațional.

Fără a se dezice deschis de mecanismele şi normele democratice, Rusia a preferat să le încalce în numele unui model original - aşa numita “democraţie suverană”. Cu toate acestea, în nicio democraţie jurnaliştii nu sunt închişi sau eliminaţi fizic pentru opiniile exprimate, adversarii politici nu sunt împiedicați să participe la cursa electorală și nu sunt amenințați, urmăriți în afara graniţelor sau chiar asasinați. În nicio democraţie, Constituţia nu este interpretată astfel încât să extindă artificial numărul de mandate ale unui şef de stat.

Democraţia rusă nu este nici “suverană”, nici iliberală, ci este, foarte probabil, inexistentă. Germenii democratici, dacă au fost prezenţi în anii ‘90, au dispărut înainte de a se maturiza în viaţa politică şi în mentalul colectiv.

De ce este Rusia altfel

De ce este Rusia altfel decât Occidentul? Pentru că şi-a căutat mereu o identitate şi nu a reuşit să şi-o găsească în clubul statelor democratice. Pentru că nu şi-a depăşit trecutul. Este un trecut dominat de temeri faţă de țările învecinate, faţă de pierderea multiplelor teritorii înglobate artificial mai întâi de Rusia ţaristă şi apoi de URSS, temeri care au justificat figuri politice autoritare şi paternaliste. Pentru că liderii ruși nu pot ieşi din logica „dacă voi câştigaţi ceva, noi pierdem” - relaţiile internaţionale nu pot fi gândite, la Kremlin, altfel decât ca un joc de sumă nulă. Şi mai ales, pentru că un regim autoritar nu se poate justifica decât apărând naţiunea de invadatori închipuiți.

Cu un regim precum al lui Vladimir Putin, Rusia nu ştie să fie - şi nici nu ar putea fi - altfel decât agresivă. Vecinilor ei, prinşi în nevoia de a investi tot mai mult în propria securitate, nu le rămâne decât să spere într-o ostilitate benignă.

România, în jocul „de-a războiul” al Rusiei

În actualul context, România nu este decât unul dintre statele afectate de agresivitatea Rusiei, la fel ca țările baltice sau alți membri NATO. Acțiunile Kremlinului generează temeri și consumă resurse – oameni care să se preocupe mai mult de sectorul de apărare, timp și bani investiți pentru asigurarea propriei securități. Pentru că niciun stat nu se poate dezvolta dacă nu este, înainte de toate, un stat sigur.

Ostilitatea Rusiei îi costă, așadar, nu doar pe cetățenii ruși, care și-au asumat, indiferent cum, o conducere autoritată. Ea presupune cheltuieli pentru toate națiunile a căror securitate este tranzacționată în interesul obscur al unor cercuri de putere de la Moscova.

Poziția României în raport cu acțiunile ruse este cu atât mai sensibilă cu cât focarele de conflict și instabilitate care sfidează normele internaționale se află chiar la granițele noastre. Suntem un avanpost al NATO. Dar suntem și un stat care a fost mereu la răscrucea dintre marile puteri, într-o zonă în care interesele acestora se întrepătrund. România a fost și rămâne un stat pașnic, interesat de vecinătăți stabile și de un mediu regional care să îi permită o dezvoltare durabilă.

Orice mutație în domeniul securității este cu atât mai acut resimțită decât în vestul Europei. Măsurile ruse de sfidare a spațiului aerian al NATO, de șicanare a navelor aliate la Marea Neagră sunt percepute, la București, mai amenințătoare decât în alte capitale. Pentru că toate aceste măsuri ne angajează profund în planul apărării.

În concluzie, securitatea românilor este pusă în pericol de o Rusie agresivă, incapabilă să își soluționeze problemele și care exportă temeri, instabilitate și tensiune. Indiferent că o face pentru a legitima regimul autoritar al lui Vladimir Putin, pentru contracte în industria de apărare, care alimentează conturi obscure sau din orice alte motive legate de o istorie complicată ce nu pare să se fi încheiat.

Citește textul original pe https://newsweek.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)