Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Actualitate 23 Octombrie 2018, ora 16:15

Rusia devine tot mai agresivă. De la „fake news” la survoluri sfidătoare

Marime Font

În ultimii ani, Rusia a intrat într-un joc internaţional periculos. De la anexarea Crimeei şi conflictul din Ucraina, agresivitatea şi brutalitatea Kremlinului, pe care le credeam uitate, au produs îngrijorare în rândul vecinilor săi şi al ţărilor UE şi NATO.

 Fie că a fost vorba despre trimiterea de luptători fără însemne militare în estul Ucrainei, de testarea de armamente nucleare interzise de tratatul INF, de zboruri provocatoare la limita sau chiar în spaţiul aerian al statelor membre NATO, ostilitatea Rusiei față de vecini şi în dialogul cu Occidentul pare să fie într-o continuă creştere. Analiştii de politică externă au mers chiar până la a afirma că, odată cu momentul Ucraina, ar fi început un al doilea Război Rece. Şi, totuşi, cât de nou este comportamentul rus şi de ce este Rusia agresivă în relaţiile internaţionale?

Rusia post-comunistă, de la „soft power” la intervenţie militară


Încă din anii ‘90, deşi aflată într-o perioadă de deschidere, Rusia a încercat să îşi asigure, în zona vecinătăţilor, forme de control care să substituie vechile mecanisme din perioada URSS. Una dintre acestea a constat în crearea Comunităţii Statelor Independente. Alta s-a concretizat prin generarea sau alimentarea, în regiune, a unor conflicte îngheţate, aşa cum a fost cazul Transnistriei.

Nu în ultimul rând, s-a recurs la metode de influențare economică, în special prin intermediul sectorului energetic şi folosirea acestuia pentru recompensarea aliaţilor şi sancţionarea statelor cu comportamente neconforme intereselor rusești. Reţeaua de centre culturale şi fundaţii ale Kremlinului a continuat să funcţioneze în întregul spaţiu ex-sovietic şi nu numai.

Cu trecerea anilor, niciunul dintre aceste mecanisme nu a dispărut. Dimpotrivă, în ultimul deceniu vechile practici au fost rafinate şi adaptate noilor realităţi. Presa online şi reţelele de socializare au devenit instrumente de propagandă și de influențare a opiniei publice prin intermediul unor campanii de tip „fake news”.

Agresivitatea Kremlinului - nimic nou pe frontul de est

Poziţia Rusiei în relaţiile internaţionale (de la raportarea la vecinătăți ca la o extensie a propriului teritoriu și până la lipsa de încredere în raport cu statele occidentale) a rămas, în linii mari, neschimbată. Dacă nu neapărat raportat la anii ‘90, măcar la cel de-al doilea mandat al lui Vladimir Putin. Ceea ce s-a schimbat este nivelul de agresivitate.

Evenimentele de la începutul anilor 2000, precum “revoluţia portocalie” de la Kiev sau „revoluţia trandafirilor” de la Tbilisi, au generat temeri pentru administraţia rusă, interesată de controlul statelor din fostul imperiu sovietic. Aceste temeri au devenit cu atât mai acute cu cât Georgia şi Ucraina şi-au consolidat dialogul cu Uniunea Europeană şi NATO, în perspectiva unei viitoare aderări la cele două organizaţii. Extinderea lor a fost percepută ca o ameninţare la adresa intereselor ruse, chiar dacă Moscova semnase, la rândul său, Parteneriatul pentru Pace cu NATO și existau formule permanentizate de dialog cu alianţa (Consiliul NATO - Rusia), precum şi raporturi solide cu statele membre UE.

Primele semnale clare referitoare la nivelul de agresivitate al Moscovei au apărut în 2008, odată cu războiul din Georgia. Ulterior, în 2014, 2015 şi 2016, odată cu anexarea Crimeei şi criza din Ucraina, Rusia a confirmat acest comportament care, privind retrospectiv, nu era neapărat impredictibil.

„Cetatea asediată” şi sărăcia cetățenilor ruși

Identificarea NATO cu un presupus agresor şi construirea în imaginarul public a unei percepţii a Moscovei aflată sub asaltul Occidentului sunt convenabile nu atât pentru populația Federației Ruse, cât pentru arhitectura de putere din jurul lui Vladimir Putin. Circa 20 de milioane de cetăţeni ruşi trăiesc, conform Băncii Mondiale, sub pragul sărăciei. Cu toate acestea, în 2015, 5,5% din PIB-ul Rusiei (adică aproximativ 75 de miliarde de dolari) era reprezentat de cheltuieli militare. Spre comparaţie, numeroase state membre NATO nu ating pragul de alocare de 2%, solicitat de alianţă.

Apelul continuu la temerile de securitate şi portretizarea Rusiei ca o “cetate asediată” nu contribuie la proiectele de emancipare şi modernizare a societăţii ruse, rămasă captivă în sărăcie, ruptă de progresele lumii contemporane şi izolată, în regiunile îndepărtate din Asia, în condiţii de trai de acum câteva secole.

Ele sunt în schimb benefice pentru cercurile de putere din jurul lui Vladimir Putin, capabile să îşi securizeze, astfel, poziţia în stat, controlul asupra marilor companii şi veniturile consistente.

Apelul la securitatea naţiunii ruse este o trădare voită a bunei credinţe şi a intereselor propriilor cetăţeni. Este o temă nocivă, folosită însă pentru a crea condiţiile necesare acceptării unei figuri politice autoritare la Kremlin, o figură capabilă să controleze, direct sau indirect, întreaga viaţă a statului. Această temă acaparează spaţiul public şi nu lasă loc unei dezbateri privind problemele reale ale Rusiei și lipsa de perfomanță a regimului.

În „democrația suverană”, vocile critice sunt reduse la tăcere

Situaţiile de securitate excepţionale justifică sau par să facă acceptabile măsuri excepţionale, indiferent că este vorba despre abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, decizii arbitrare ale autorităţilor sau asumarea de cheltuieli militare ridicate. Sub masca unui asediu al Occidentului, puterea politică rusă ascunde lipsa de performanţă, mizeria societăţii şi o autoexcludere a Moscovei din dialogul internațional.

Fără a se dezice deschis de mecanismele şi normele democratice, Rusia a preferat să le încalce în numele unui model original - aşa numita “democraţie suverană”. Cu toate acestea, în nicio democraţie jurnaliştii nu sunt închişi sau eliminaţi fizic pentru opiniile exprimate, adversarii politici nu sunt împiedicați să participe la cursa electorală și nu sunt amenințați, urmăriți în afara graniţelor sau chiar asasinați. În nicio democraţie, Constituţia nu este interpretată astfel încât să extindă artificial numărul de mandate ale unui şef de stat.

Democraţia rusă nu este nici “suverană”, nici iliberală, ci este, foarte probabil, inexistentă. Germenii democratici, dacă au fost prezenţi în anii ‘90, au dispărut înainte de a se maturiza în viaţa politică şi în mentalul colectiv.

De ce este Rusia altfel

De ce este Rusia altfel decât Occidentul? Pentru că şi-a căutat mereu o identitate şi nu a reuşit să şi-o găsească în clubul statelor democratice. Pentru că nu şi-a depăşit trecutul. Este un trecut dominat de temeri faţă de țările învecinate, faţă de pierderea multiplelor teritorii înglobate artificial mai întâi de Rusia ţaristă şi apoi de URSS, temeri care au justificat figuri politice autoritare şi paternaliste. Pentru că liderii ruși nu pot ieşi din logica „dacă voi câştigaţi ceva, noi pierdem” - relaţiile internaţionale nu pot fi gândite, la Kremlin, altfel decât ca un joc de sumă nulă. Şi mai ales, pentru că un regim autoritar nu se poate justifica decât apărând naţiunea de invadatori închipuiți.

Cu un regim precum al lui Vladimir Putin, Rusia nu ştie să fie - şi nici nu ar putea fi - altfel decât agresivă. Vecinilor ei, prinşi în nevoia de a investi tot mai mult în propria securitate, nu le rămâne decât să spere într-o ostilitate benignă.

România, în jocul „de-a războiul” al Rusiei

În actualul context, România nu este decât unul dintre statele afectate de agresivitatea Rusiei, la fel ca țările baltice sau alți membri NATO. Acțiunile Kremlinului generează temeri și consumă resurse – oameni care să se preocupe mai mult de sectorul de apărare, timp și bani investiți pentru asigurarea propriei securități. Pentru că niciun stat nu se poate dezvolta dacă nu este, înainte de toate, un stat sigur.

Ostilitatea Rusiei îi costă, așadar, nu doar pe cetățenii ruși, care și-au asumat, indiferent cum, o conducere autoritată. Ea presupune cheltuieli pentru toate națiunile a căror securitate este tranzacționată în interesul obscur al unor cercuri de putere de la Moscova.

Poziția României în raport cu acțiunile ruse este cu atât mai sensibilă cu cât focarele de conflict și instabilitate care sfidează normele internaționale se află chiar la granițele noastre. Suntem un avanpost al NATO. Dar suntem și un stat care a fost mereu la răscrucea dintre marile puteri, într-o zonă în care interesele acestora se întrepătrund. România a fost și rămâne un stat pașnic, interesat de vecinătăți stabile și de un mediu regional care să îi permită o dezvoltare durabilă.

Orice mutație în domeniul securității este cu atât mai acut resimțită decât în vestul Europei. Măsurile ruse de sfidare a spațiului aerian al NATO, de șicanare a navelor aliate la Marea Neagră sunt percepute, la București, mai amenințătoare decât în alte capitale. Pentru că toate aceste măsuri ne angajează profund în planul apărării.

În concluzie, securitatea românilor este pusă în pericol de o Rusie agresivă, incapabilă să își soluționeze problemele și care exportă temeri, instabilitate și tensiune. Indiferent că o face pentru a legitima regimul autoritar al lui Vladimir Putin, pentru contracte în industria de apărare, care alimentează conturi obscure sau din orice alte motive legate de o istorie complicată ce nu pare să se fi încheiat.

Citește textul original pe https://newsweek.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)