Comentariu

Rusia este vinovată de tot ce se întâmplă în Transnistria

Judecătorii celui mai înalt tribunal din Europa transmit de foarte mulţi ani un mesaj cât se poate de clar: Rusia este putere ocupantă în Transnistria.
Primele condamnări ale Rusiei pentru ceea ce se întâmplă în Transnistria au venit în cazurile membrilor grupului Ilaşcu, Ivanţoc, Leşco, Popa. Condamnaţi drept „terorişti” la ani grei de temniţă de către autorităţile separatiste, despre cei enumeraţi mai sus CEDO a ajuns la concluzia că Moscova este vinovată şi obligată să plătească despăgubiri. Acum a venit o nouă decizie a CEDO: Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru încălcarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare cu grafie latină din regiunea transnistreană. Încă un mesaj foarte clar de la judecătorii CEDO: Rusia este responsabilă, Rusia trebuie să plătească.

Bineînţeles, dinspre Moscova vom auzi un cor de voci indignate: de ce trebuie să plătească ruşii pentru terorişti şi fascişti? Doar că toţi membrii acestui cor uită un lucru: judecăţile de la CEDO se fac în baza dovezilor, nu a acuzaţiilor ideologice de tip sovietic. În Transnistria, R. Moldova sau România nu mai există de foarte multă vreme fascişti. Dacă vrei să înveţi în limba maternă cu grafie latină, nu înseamnă că eşti fascist – înseamnă că vrei să înveţi în limba maternă cu grafie latină şi nimic mai mult. Corul indignării de la Moscova se va repezi să acuze fasciştii din R. Moldova susţinuţi de fasciştii din România care au vrut să declanşeze un genocid în Transnistria. Doar că şi în acest caz dovezile sunt cât se poate de clare şi se ştie foarte bine cine a deschis primul focul. Bancul cu sovieticul prizonier la canibali înarmat cu Kalaşnikov care îi masacrează pe primitivi în autoapărare doar după ce a primit o palmă nu prea are cum să ţină loc de raţionament juridic sau de explicaţie diplomatică. Rămâne ceea ce este: un banc şi nimic mai mult.

Rusia trebuie să plătească pentru toate abuzurile din Transnistria. Guvernanţii de la Chişinău trebuie să îşi găsească curajul de a lămuri şi problema datoriilor la gazele naturale consumate sau traficate de autorităţile transnistrene – nu te poate obliga nimeni în lumea asta să plăteşti pentru ceea ce nu ai consumat.

Rusia nu este o forţă de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. O forţă de menţinere a păcii ar trebui să fie una multinaţională, când avem de-a face cu o singură ţară care îşi menţine militarii împotriva tuturor declaraţiilor oficiale ale autorităţilor legitime, atunci nu prea putem discuta despre menţinerea păcii. Putem cel mult să vorbim despre menţinerea ocupaţiei. Procesele pierdute la CEDO de Federaţia Rusă în tot ceea ce priveşte Transnistria reprezintă o armă mai puternică decât orice format de negociere. Deciziile CEDO sunt respectate în întreaga lume civilizată. Iar dacă Rusiei nu îi convin aceste decizii nu are decât să nu le respecte şi să se îndrepte spre periferia lumii civilizate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *