Ultima oră

Rusia, în capcana datoriilor. Datorii de peste 40 de miliarde de dolari

Mai sunt 80 de regiuni, iar guvernele locale au datorii atât de mari, încât analiştii se întreabă când încep falimentele. 42 de miliarde de dolari e suma pe care guvernele locale o datorează. Problema e că au picat în capcana supraîndatorării, suma s-a dublat în ultimii cinci ani, iar cu o economie la un pas de recesiune e foarte greu să dea înapoi.

În regiunea rusească Ciukotka, guvernul local ţine în spate o datorie de 144% din veniturile sale. Sustenabilitatea financiară e deosebit de problematică și pentru alte patru regiuni unde datoria depășește cu brio încasările guvernelor. Agenţia de rating Standard and Poor’s avertizează că regiunile Rusiei se confruntă cu o probabilitate tot mai mare de intrare în incapacitate de plată și deja cel puţin una dintre ele a trebuit să amâne plata unui credit bancar în primele luni ale acestui an. Administraţiile locale merg acum cu un deficit de circa 11 miliarde de dolari, în creștere cu 42 de procente faţă de anul precedent. 75 de regiuni au avut oricum goluri de finanţare încă din 2014, când situaţia financiară a Rusiei a început să se înrăutăţească abrupt.

Americanii de la Bloomberg explică totuși că Rusia și-a creat premisele unei potenţiale intrări în incapacitate de plată la nivelul administraţiilor locale încă din 2012. Atunci s-a decis creșterea cheltuielilor sociale care a condus în anii următori la urcarea datoriilor guvernelor locale până la 42 de miliarde de dolari. Stardard and Poor’s spune că presiunea pe finanţele locale va fi tot mai mare în următorii doi-trei ani, iar riscul intrării în incapacitate de plată e crescut.

În trei ani, resursele ar putea fi și mai puţine, datoriile și mai mari, iar riscurile, uriașe. Problema e că guvernele locale au picat deja în capcana datoriilor, iar contextul politic nu ajută. Sancţiunile strangulează accesul administraţiilor locale la pieţele de capital, iar singura opţiune pentru a-și finanţa cheltuielile e să se îndatoreze la bănci. Numai că e foarte scump și inevitabil rostogolirea datoriilor crește rapid proporţiile împrumuturilor.

Datele băncii centrale de la Moscova arată că guvernele locale și-au crescut datoriile la bănci cu un sfert faţă de anul trecut ajungând acum la aproape 20 de miliarde de dolari.

Nici finanţarea prin obligaţiuni nu e o soluţie viabilă. Bloomberg dă exemplul regiunii Belgorod care a împrumutat aproape un miliard de dolari pe 5 ani la un randament de 12,6%.

Guvernul de la Moscova și-a propus să evite un dezastru financiar ajutând municipalităţile să schimbe împrumuturile de la bănci şi obligaţiunile cu împrumuturi subvenţionate de bugetul federal. Potrivit premierului Dmitri Medvedev, măsura va costa aproape 5,5 miliarde de dolari în acest an. Banca centrală spune însă că riscul unui dezechilibru ar putea crește în acest an, fiindcă economia ţării e de așteptat să scadă.
 
Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *